Afdrukken
zondag, 04 mei 2014 00:00

 

Sea Shepherd Belgium lanceert nationale campagne: Warrelniet / Mailles Fatales

 

Dit voorjaar lanceerde Sea Shepherd Belgium de “Warrelniet/Mailles Fatales”-campagne. We eisen een onmiddellijk verbod op het “recreatieve” gebruik van kieuw- en warrelnetten in België.

anti warrelnet 

Sea Shepherd Belgium initieerde de actie en betrok BlueShark, Natuurpunt en Sea First België bij het initiatief. Voor het eerst in de geschiedenis werken 4 organisaties samen om druk te zetten op de Vlaamse overheid zodat de Europese regelgeving (die een verbod op niet-selectieve vismethoden eist) eindelijk nageleefd wordt.

 

Op de campagnewebsite vind je uitgebreide informatie: de belangrijkste redenen voor een onmiddellijk verbod van deze netten op Belgische stranden, achtergrondinformatie, een galerij met boodschappen van Belgische families aan de Vlaamse regering, een petitie en e-cards waarmee sympathisanten actie kunnen ondernemen.

 

Beelden zeggen meer dan woorden. De bedreiging die de warrelnetten vormen voor bruinvissen wordt perfect weergegeven op deze beelden die op 4 april van dit jaar door de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) werden geschoten tijdens het redden van twee bruinvissen uit een warrelnet te Katwijk.

 

Al vanaf het prille begin kon de campagne rekenen op ruime mediabelangstelling. Verschillende kranten pikten de persberichten op. Vaak regionale kranten, maar ook De Redactie, berichtten over het initiatief.

 

‘Warrelniet’ kwam ook aan bod via artikels in o.a. PiepVandaag, Hippocampus duikmagazine, Zeezoogdieren.org ….

 

Sea Shepherd CEO Alex Cornelissen kondigde de campagne aan op de website van Sea Shepherd Global.

 

Op 1 mei ging de campagne officieel van start met een grootse en druk bezochte strandhappening in Nieuwpoort.

 

Het feest startte om 10u. met infostands van Sea Shepherd Belgium, Natuurpunt, Kustwerkgroep Natuurpunt/KBIN (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen), Sea First België, Ecoduikers (Belgische afdeling van “Duik de Noordzee Schoon”), het VOC (vogelopvangcentrum Oostende) en een Warrelniet-actiestand van BlueShark.

 

Ook de Kids Club was toegankelijk vanaf 10u.: met goodiebags, een kleurwedstrijd, strandvliegeren, balspelen, springkasteel en gratis grime. Om 11u. startte de zandsculpturenwedstrijd, waarbij de mooiste en origineelste creaties beloond werden met snorkelsets van Mares Benelux.

 

De finale van de dag bestond uit een “U versus Waes”-wedstrijd. Via loting mocht een bezoeker de strijd aangaan met Tom Waes, de ambassadeur van Sea Shepherd Belgium.

 

Om ter snelst trachtten Tom Waes en Thibaut Annaert (16) uit Lokeren 5 houten bruinvissen te redden uit een uitgestrekt doolhof van stokken en touw (dat symbool stond voor een warrelnet). Thibaut bleek een zeer waardige tegenstander maar was net niet snel genoeg om van Tom Waes te winnen.

 

Het evenement werd muzikaal afgesloten met een concert van Guy Swinnen en Yves Verthongen.

 

Bekijk de foto’s van de strandhappening en de videoclip van Focus/WTV.

 

Sinds het evenement wordt de nadruk gelegd op het verzamelen van handtekeningen door ruime verspreiding van de printbare petitie en actieve lobbying tijdens stands.

 

Extra evenementen en acties worden ook voorbereid om de campagne nog meer zichtbaarheid te geven en steeds meer druk uit te oefenen op de Vlaamse regering.

 

In het najaar overhandigen we, vergezeld van de pers, de door sympathisanten ingevulde postkaarten aan de burgemeesters van de kustgemeenten.

 

Fotoboeken met de petitieresultaten, de campagne-argumenten en boodschappen van Belgische families worden voorgelegd aan de Vlaamse ministers van Natuur en Visserij.

 

ONDERNEEM ACTIE

 

1. “Like” onze Facebook pagina.

  

2. Teken de online-petitie en stuur ze door naar al je contacten.

 

3. Print de pdf-petitie en leg ze in jouw gemeente of stad in de wachtzaal van je plaatselijke dierenarts, de dierenspeciaalzaak, de bibliotheek, het stamcafé, het onthaal van het lokale sportcentrum, de duikwinkel, surfwinkel, viswinkel....Haal ze na enkele weken weer op en stuur ze door naar het adres dat wordt vermeld op de petitiedocumenten.

 

4. SSCS-vrijwilligers raden we aan bezoekers van de SSCS-standen te overtuigen met de introductie “Zet je handtekening om de enige soort dolfijnachtigen die onze Belgische kust bezoeken, door België te laten beschermen”.

 

 

Sea Shepherd Belgium vzw
Postbus 65 -- 1840 Londerzeel
Info@seashepherd.be

All contents copyright ©2012 Sea Shepherd Conservation Society
Hosting and other web services donated by EStreet

Home     |      Privacy Policy     |     Copyright     |     Contact