Sea Shepherd Nederland doet aangifte tegen Nisshin Maru

21 maart 2013

Sea Shepherd Nederland doet aangifte bij het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie tegen schipper Tomoyuki Ogawa en de bemanning van de Nisshin Maru, het moederschip van de Japanse walvisvaardersvloot.
De Nisshin Maru heeft zich schuldig gemaakt aan zeeroof, geweld tegen de bemanning van een zeeschip met gevaar voor de veilige vaart en het vernielen van schepen van Sea Shepherd, alle drie strafbare feiten op grond van het Nederlandse Wetboek van Strafrecht.

Sea Shepherd demonstreert al jarenlang tegen de Japanse illegale walvisvaart en doet dit onder andere door gedurende het walvisvaartseizoen in de Zuidelijke Oceaan nabij Antarctica met haar schepen de Japanse schepen in beweging te houden waardoor deze geen walvissen aan boord kunnen halen. Het moederschip van Sea Shepherd, de Steve Irwin alsook de Bob Barker varen onder Nederlandse vlag. Op 20 en 25 februari 2013 hebben Sea Shepherd schepen een illegale brandstof tankoperatie van de Nisshin Maru in beschermde wateren nabij de Antarctische kust verijdeld.

De schipper van de Nisshin Maru viel daarop de Sea Shepherd schepen aan door hen meerdere keren aan te varen, met waterkannonen de machinekamers vol te laten lopen en de motoren te saboteren, en explosieven te werpen. De Steve Irwin en de Bob Barker liepen hierdoor averij op en de Bob Barker was genoodzaakt een noodsignaal te versturen. De acties van de schipper van de Nisshin Maru zijn niet alleen in strijd met goed zeemanschap, maar ook in strijd met het Nederlandse strafrecht.

Directeur van Sea Shepherd Nederland Geert Vons: “Ookal hinderen wij de Japanse schepen, wij respecteren altijd alle regels en brengen zeker nooit mensenlevens in gevaar zoals de Japanners dat nu deden.”
Het Nederlandse Openbaar Ministerie komt rechtsmacht toe aangezien de Steve Irwin en de Bob Barker onder Nederlandse vlag varen en de incidenten plaatsvonden op volle zee.
Advocaat Liesbeth Zegveld: “Toen wij in 2010 van vergelijkbare feiten aangifte deden, achtte het Openbaar Ministerie vervolging niet opportuun. Deze keer zijn de slachtoffers echter opvarenden van Nederlandse schepen. Het Openbaar Ministerie moet zijn verantwoordelijkheid nu nemen en kan niet meer stellen dat er onvoldoende Nederlands belang is om vervolging in te stellen of dit om andere redenen weigeren.”

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
11 - 13 augustus
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: