De jacht is begonnen: Sea Shepherd schepen zijn vertrokken om de Japanse walvisvloot in het Antarctische walvisreservaat te stoppen

4 december 2016

De jacht is begonnen: Sea Shepherd schepen zijn vertrokken om de Japanse walvisvloot in het Antarctische walvisreservaat te stoppen

 

Na de laatste voorbereidingen die zijn getroffen in Australië, zijn twee Sea Shepherd schepen nu onderweg naar de Zuidelijke Oceaan om de Japanse walvisvloot te hinderen in hun jacht op de dwergvinvissen.

Australian Senator Peter Whish-Wilson speaking at a Sea Shepherd press conference in Hobart, Tasmania Dec 3rd. Photo: Sea Shepherd Global/Simon AgerSenator Peter Whish-Wilson tijdens Sea Shepherd press conference in Hobart, Tasmania. 

De Steve Irwin, het vlaggenschip van Sea Shepherd, is zaterdag vertrokken vanuit Seaworks, Williamstown in Melbourne, een dag later gevolgd door het nieuwe en snelle patrouilleschip, de Ocean Warrior, welke vertrok vanuit Hobart, Tasmanië.

Ze zijn nu onderweg naar de Zuidelijke Oceaan om de Japanse walvisvloot, die 18 november vanuit Japan is vertrokken, te hinderen in de jacht op 333 dwergvinvissen, een quotum dat de Japanners zichzelf hebben opgelegd.

"Nu alle hectische voorbereidingen achter de rug zijn, voelt het goed om eindelijk onderweg te zijn naar de Zuidelijke Oceaan,” zei kapitein Adam Meyerson vanaf de brug van de Ocean Warrior. Sea Shepherd verwacht dat de Ocean Warrior grote veranderingen teweeg zal brengen tijdens deze 11e walvisbeschermingscampagne, Operation Nemesis, omdat dit schip snel genoeg is om elke walvisvaarder in te halen en omdat ze een zeer krachtig waterkanon aan boord hebben.

Dit is de tweede keer sinds de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in 2014 dat de Japanse walvisvloot terugkeert naar de plaats delict. “Sea Shepherd zou het eigenlijk niet op moeten hoeven te nemen tegen de Japanse vloot deze zomer,” zei de Australische senator Peter Whish-Wilson afgelopen zaterdag tijdens een persconferentie in de haven van Hobart. “Australië heeft de Internationaal Gerechtshof-zaak tegen Japan gewonnen, maar helaas heeft de regering handelsovereenkomsten boven walvissen gesteld en daarmee is de diplomatieke druk eraf. De Japanse walvisvloot kan dan misschien  ontsnapt zijn aan het internationale tribunaal, maar ze kunnen Sea Shepherd niet ontvluchten.”

"Het is tijd dat Japan het Internationale Gerechtshof, het Australische Nationale Gerechtshof en het mondiale verbod op commerciële walvisjacht respecteert en een einde maakt aan hun zogenaamde wetenschappelijke dodelijke jacht op walvissen aan de kust van Antarctica,” aldus Jeff Hansen, directeur van Sea Shepherd Australië.

De Japanners jagen meestal tussen december en maart op walvissen, dus de schepen van Sea Shepherd zijn dusdanig uitgerust dat ze het maanden kunnen volhouden onder barre omstandigheden op zee om zo de walvissen van de Zuidelijke Oceaan te beschermen.

"De bemanning heeft heel hard gewerkt om het schip gereed te maken en iedereen is super opgewonden nu we onderweg zijn,” zei Wyanda Lublink, kapitein van de Steve Irwin. De twee schepen van Sea Shepherd hebben samen een bemanning van 50 personen uit 8 verschillende landen: Australië, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Oostenrijk, Spanje, Canada en de VS. “Ze kijken erg uit naar het afreizen naar Antarctica en om de verbluffende schoonheid van dit deel van de wereld met eigen ogen te kunnen zien. Een plek waar illegale walvisvaarders van de andere kant van de wereld absoluut niet thuis horen.”

Steun Operation Nemesis

Steve Irwin departing from Seaworks, Williamstown in Melbourne, Dec 3rd. Photo: Sea Shepherd Global/Nelli HuiéSteve Irwin vertrekt uit Williamstown in Melbourne, op 3 december.

Ocean Warrior departing south for Antarctica from Hobart, Tasmania, Dec 4th Photo: Sea Shepherd Global/Simon AgerOcean Warrior verlaat Hobart, Tasmania, op 4 december.

Sea Shepherd supporters in Hobart, Tasmania. Photo: Sea Shepherd Global/Simon AgerSea Shepherd supporters in Hobart, Tasmania.

Steve Irwin Captain Wyanda Lubink preparing for departure from Seaworks, Williamstown in Melbourne, Dec 3rd. Photo: Sea Shepherd Global/Glenn LockitchSteve Irwin Captain Wyanda Lubink. Ocean Warrior Captain Adam Meyerson giving the orders for departure, Dec 4th Photo: Sea Shepherd Global/Simon AgerOcean Warrior Captain Adam Meyerson.

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
11 - 13 augustus
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: