Sea Shepherd Nieuwsrss_icon_20

Afdrukken
maandag, 09 juli 2012 22:44

Duitser gearresteerd in de Galapagos wegens poging tot smokkelen van wilde dieren

Galapagos Land Iguanas confiscated from an illegal smuggling attempt. Photo: Ecuadorian National Police

Op zondag 8 juli werd de 31-jarige Duitser Dirk Bender gearresteerd, omdat hij probeerde vier jonge landleguanen de Galapagos uit te smokkelen.

Tijdens de check-in voor zijn vlucht werd de tas van de heer Bender gescand en de dienstdoende parkwachter merkte een mogelijk verdachte inhoud op. Politiehond Kevin werd erbij gehaald en hij ontdekte de aanwezigheid van de wilde dieren onmiddellijk. De vier landleguanen waren individueel in identieke katoenen zakken verpakt, die de verdachte had meegenomen uit Duitsland. De leguanen bleken gelukkig levend en in goede gezondheid te verkeren.

Foto hiernaast : Galapagos landleguanen in beslag genomen wegens een smokkelpoging. Foto: Ecuadoriaanse Nationale Politie.

Landleguanen zijn beschermde diersoorten en staan op de rode lijst van het IUCN (Internationale Unie voor Natuurbescherming), evenals bij de Conventie van Internationale Handel in Bedreigde Diersoorten (CITES), onder bijlage 2. Elke poging om ze van de Galapagos eilanden mee te nemen is een ernstige milieumisdaad, die kan worden bestraft met maximaal vier jaar gevangenisstraf.

Vandaag tijdens de voorlopige hoorzitting werd de aanklacht voor de rechter gepresenteerd. Op constitutioneel verzoek, gebaseerd op de rechten van de natuur, heeft Sea Shepherd gevraagd gehoord te worden, om op te komen voor de wettelijk beschermde status van landleguanen in Galapagos. Dit was de eerste keer dat een dergelijk verzoek in de Galapagos werd toegekend. Een duidelijke aanwijzing, dat de juridische werkzaamheden van Sea Shepherd worden opgemerkt door de autoriteiten van de Galapagos.

Gezien de ernst van het misdrijf, alsmede het overweldigende bewijs tegen de heer Bender, werd preventieve detentie bevolen en kreeg de heer Bender in Fiji een boete van 15.000 dollar voor zijn misdaad.

Het is niet de eerste keer dat de heer Bender de wet overtreedt; slechts zeven maanden geleden werd hij in Fiji gearresteerd, omdat hij probeerde een zwangere Fijiaanse leguaan het land uit te smokkelen.

De hotelkamer van de heer Bender in Fiji was al een week eerder doorzocht, waarbij acht levende leguanen werden gevonden en in beslag werden genomen.

In Fiji zei de heer Bender, dat hij er spijt van had en het nooit meer zou doen. Ik denk dat ‘nooit’ in zijn beleving ‘zeven maanden’ betekent.

Sea Shepherd Galapagos zal deze zaak nauwlettend in de gaten houden.  Het is namelijk erg belangrijk, dat een duidelijk signaal wordt afgegeven, dat tegenover deze ernstige milieudelicten even ernstige sancties staan.

Galapagos Park Rangers with two of the iguanas saved from the smuggling attempt. Photo: Ecuadorian National Police Police dog Kevin with a Ranger and one of the iguanas saved from the smuggling attempt. Photo: Ecuadorian National Police

Parkwachters van de Galapagos met twee van de leguanen, gered van een smokkelpoging. Foto: Ecuadoraanse Nationale Politie 

Politiehond Kevin met een ranger en één van de geredde leguanen. Foto: Ecuadoraanse Nationale Politie

 

Sea Shepherd Conservation Society welcomes your support. To learn how to
support our conservation work, please visit our donation page.

Sea Shepherd Nederland
Postbus 58055 -- 1040 HB Amsterdam
Info@seashepherd.nl -- Tel. Nr. +31 06 1259 3445
Kvk – nr. : 41158702

All contents copyright ©2012 Sea Shepherd Conservation Society
Hosting and other web services donated by EStreet
Sea Shepherd Belgium vzw
Postbus 65 - 1840 Londerzeel België
Info@seashepherd.be

Home     |     Site Map     |     Privacy     |     Copyricht     |     Contact