News

Lloyd's Register Foundation steunt Sea Shepherd Global’s initiatief voor Afrikaanse vrouwelijke zeevarenden

dinsdag, 26 Sep, 2023

Sea Shepherd Global is verheugd aan te kunnen kondigen een subsidie te hebben ontvangen van de Lloyd's Register Foundation. De subsidie is voor de ontwikkeling en uitbreiding van ons programma dat vrouwelijke maritieme cadetten uit Afrika aan boord van onze schepen ondersteunt.

The Bridge team on the Age of Union. Photo by Alejandra Guimeno/Sea Shepherd Global.

In een door mannen gedomineerde maritieme industrie worden vrouwen op het Afrikaanse continent geconfronteerd met aanzienlijke belemmeringen bij het verkrijgen van de zee-tijd die nodig is om de beroepskwalificaties, nodig om een baan te kunnen krijgen, te behalen. Bemanningsagentschappen in West-Afrika bestaan niet of kunnen niet concurreren met de meer gevestigde en dominante agentschappen in Indonesië en de Filippijnen, waar het rekruteringssysteem verder ontwikkeld is. Het is ook moeilijker om een visum te krijgen en reizen kan duurder zijn. Helaas komt genderdiscriminatie wijdverspreid voor in de maritieme wereld, ook in de ontwikkelde landen. Volgens de Internationale Maritieme Organisatie vertegenwoordigen vrouwen momenteel slechts 1,2% van de mondiale beroepsbevolking van zeevarenden.

De subsidie van het fonds dekt vluchten, reisverzekeringen en maandelijkse toelagen voor vier cadetten die zich bij onze bemanning zullen voegen tijdens de Sea Shepherd campagnes ter bestrijding van illegale visserij in Afrika. Ze zullen worden gekoppeld aan een toegewijde hoofdwerktuigkundige of brugofficier om o.a. hun logboek in te vullen. Een certificaat van bekwaamheid is vereist om een volledig gekwalificeerde zeevarende te worden. 

We streven ernaar om ondervertegenwoordigde zeevarenden uit te rusten met professionele zee-ervaring, door de hoogste industrienormen op het gebied van veiligheid, welzijn van de bemanning en training aan boord te handhaven. 

"Sea Shepherd Global is trots op haar vierjarige samenwerking met vrouwelijke maritieme professionals op het Afrikaanse continent om het behoud van de zee te bevorderen en tegelijkertijd de carrières van enkele van 's werelds minst vertegenwoordigde zeevarenden in de maritieme wereld vooruit te helpen", aldus kapitein Peter Hammarstedt, campagnedirecteur van Sea Shepherd Global. “Het initiatief is het resultaat van contact tussen Sea Shepherd Global en African Women in Maritime (WiMA) tijdens het Africa Blue Economy Forum, georganiseerd door mevrouw Leila Ben Hassen in Tunesië in 2019. De verdere ontwikkeling en uitbreiding ervan is nu mogelijk dankzij de genereuze steun van de Lloyd's Register Foundation."

Quartermaster driving the ship out of port. Photo by Alejandra Gimeno/Sea Shepherd Global.

“Bij de bemanningsafdeling van Sea Shepherd Global streven we ernaar de genderbarrières in de maritieme wereld te doorbreken. Deze samenwerking met de Lloyd's Register Foundation weerspiegelt deze toewijding."

Bea Agüera, bemanningscoördinator van Sea Shepherd Global

Dankzij de genereuze steun van de Lloyd's Register Foundation kunnen we de gendergelijkheid binnen de maritieme sector blijven bevorderen en werken aan tastbare verbeteringen in de levens van veel vrouwen. Deze missie gaat over meer dan alleen het behoud van de oceanen; het gaat over het versterken van de vrouwen die daarin navigeren. Samen werken we aan een toekomst waarin gender niet langer een barrière is en gelijke kansen de norm op zee zijn.

Olivia Swift, Senior Program Manager bij de Foundation, zegt: “Overheden, toezichthouders en de particuliere sector moeten samenwerken om de toegangsbarrières tot het maritieme systeem weg te nemen, de diversiteit te vergroten en de rechtvaardige transitie voor alle demografische groepen in de oceaaneconomie te ondersteunen. Ik ben enthousiast over de eerste samenwerking van de Lloyd’s Register Foundation met Sea Shepherd Global en kijk ernaar uit om te zien hoe onze financiering een echt verschil zal maken voor de vrouwelijke zeevarenden in Afrika”.

Naast de vrouwen die rechtstreeks door dit initiatief worden bereikt, profiteert Sea Shepherd van het feit dat er lokaal opgeleide cadetten aan boord zijn, met ervaring uit eerste hand in het nemen van maatregelen voor het behoud van de oceaan ter bestrijding van illegale, ongeregistreerde en ongereguleerde (IOO) visserij. Met financiering van de Lloyd’s Register Foundation kan Sea Shepherd ook toekomstige samenwerkingen ontwikkelen met groepen als Women in Marine Africa, Women in Marine East & South Africa, en de Female Seafarers Association of Nigeria. We hopen dat de uitbreiding van dit programma ook kansen zal creëren voor voormalige cadetten om nieuwe cadetten uit hun thuisland te begeleiden.
 

Checking levels in the engine room. Photo by Alejandra Gimeno/Sea Shepherd Global.

Lloyd’s Register Foundation

Lloyd’s Register Foundation is een onafhankelijke, mondiale liefdadigheidsinstelling die onderzoek, innovatie en onderwijs ondersteunt om van de wereld een veiligere plek te maken. Haar missie is om het beste bewijsmateriaal en inzicht te gebruiken om de mondiale gemeenschap te helpen zich te concentreren op het aanpakken van 's werelds meest urgente veiligheids- en risico-uitdagingen. Hun kleine subsidieprogramma kent organisaties tot £10.000 toe om partnerschappen te initiëren of op te bouwen en ideeën te testen door middel van pilotstudies en activiteiten op de strategische prioriteitsgebieden van de Foundation. Voor meer informatie kunt u terecht op www.lrfoundation.org.uk

Sea Shepherd Campagnes in Afrika

Sinds 2016 werkt Sea Shepherd Global samen met de regeringen van Gabon, Liberia, Sierra Leone, São Tomé en Principe, Tanzania, Benin, Namibië en Gambia om IOO-visserij te bestrijden door het gebruik van civiele offshore-patrouillevaartuigen aan de Afrikaanse kust en eilandstaten, zodat de autoriteiten de visserijregelgeving en de natuurbehoudswetten in hun soevereine wateren kunnen handhaven. Tot nu toe hebben de unieke partnerschappen geresulteerd in de arrestatie van zesentachtig schepen wegens illegale visserij en andere visserijmisdaden.


 

Delen