Afdrukken

Japan -  Een land dat walvissen doodt

De Japanse walvisvloot doodt ieder jaar onder het mom van "wetenschappelijk onderzoek" honderden walvissen in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan en in de Indische Oceaan.

Feiten over de slacht van walvissen door de Japanners:

 • In 2007-8, zal Japan haar Antarctische "wetenschappelijk walvisonderzoek" uitvoeren onder de naam JARPA II (Japans walvisonderzoek met speciale ontheffing in Antarctica). In de periode 2007-8 willen de jagers 50 gewone vinvissen en 50 bultruggen gaan vangen. Beide zijn beschermde diersoorten en staan op de CITES lijst (Conventie van Internationale Handel in Bedreigde Diersoorten). Daarnaast willen ze ook nog 935 dwergvinvissen vangen.
 • Er is gestemd over het Japanse vangstprogramma tijdens de Internationale Walviscommissie (IWC) in juni 2005 in Zuid-Korea, waar het weggestemd werd. Ondanks het verlies gaat Japan door met het JARPA II programma.
 • Japan maakt gebruik van een maas in het walvisverdrag, dat nooit bedoeld was voor commerciële slacht.
 • Japan en Noorwegen hebben de afgelopen 25 jaar onder de noemer “wetenschappelijk onderzoek” zeker 25.000 walvissen afgeslacht.
 • Japan moedigt de consumptie van walvisvlees erg aan en heeft walvisvlees geïntroduceerd in het schoollunchprogramma en verkoopt het vlees op  markten en in sushi-restaurants. Ondanks de bewering van Japan dat de walvisvangst een cultureel erfgoed is, spreken de feiten dit tegen. Voor meer informatie kun je het artikel van Paul Watson lezen: “de waarheid over traditionele Japanse walvisvangst.(in het Engels).

whales_world_japan_Japanese_research_vessels 
Twee schepen van de Japanse vloot die walvissen doden
onder de noemer “wetenschappelijk onderzoek”.

 • In mei 2006 meldde Reuters persbureau dat er een Japans bedrijf is opgezet om de walvisvleesconsumptie onder jongeren te promoten. Door middel van schoollunchprogramma's en restaurants die zich op gezinnen richten zal dit bedrijf (naam niet gepubliceerd) proberen om vanaf eind juni het eten van walvisvlees aan te prijzen en hoopt het volgend jaar 1000 ton vlees te verkopen. Ze willen benadrukken hoeveel proteïne en hoe weinig calorieën het vlees bevat en willen het verkopen via internet. Het hoofd van het Instituut voor Onderzoek op Walvisachtigen (ICR), dat de Japanse walvisjacht uitvoert, zei: "we moeten deze traditionele voedselcultuur bewaren voor onze kinderen" en hij zei dat schoollunchprogramma's minder voor het vlees zullen hoeven betalen om dit mogelijk te maken.
 • In september 2005 meldde Associated Press dat een openbare middelbare school in de noordelijke havenstad Kushiro "walviscurry" serveert. Het vlees komt van dwergvinvissen die lokale vissers hadden gevangen vlak bij het noordelijkste eiland, Hokkaido. De school gaat binnenkort ook walvisvlees serveren en toekomstige gerechten voor deze school zijn o.a. 'walviskroketten'. De lokale walvisjagers zijn van plan om 60 walvissen te vangen als onderdeel van hun 'wetenschappelijke programma'.
 • Een Japanse hamburgerketen verkoopt walvisburgers. Volgens de krant Mainichi Shimbun zegt Lucky Pierrot, dat voornamelijk fast-food restaurants exploiteert op het noordelijkste eiland, Hokkaido, dat walvisvlees als een van de twee meest populaire vullingen naar voren kwam na een klantenonderzoek.
 • De minister president van Japan ontmoet regelmatig leiders van andere naties om steun te krijgen/ houden voor de walvisjacht. Enige voorbeelden:
  • 15 mei 2007: Laos besluit op verzoek van Japan om toe te treden tot het IWC
  • 3 augustus 2005: Mr. Ludwig Scotty, de president van de Republiek Nauru
  • 11 juli 2005: Mr. Halldor Asgrimsson, de minister president van IJsland
  • 11 juli 2005: Mr. Allan Kemakeza, de minister-president van de Solomon Eilanden
  • 17 juni 2004: Mr. Enrique Bolanos Geyer, de president van Nicaragua
 • Door het consequent negeren van de regels van het Wetenschappelijke Bureau van het IWC zet Japan een voorbeeld dat andere landen kunnen volgen.

 
beide foto’s door Marc Votier


Australië en Nieuw Zeeland: speciale redenen om bezorgd te zijn

 • Bultruggen die naar Nieuw-Zeeland, Tonga en Nieuw-Caledonië trekken zullen het doelwit zijn en dit zal een zware aanslag op de lokale toeristenindustrie van deze landen zijn.
 • Bultruggen die langs de kust van Oost- en West-Australië trekken zullen bejaagd worden.
 • De toeristenindustrie in Australië kan zwaar getroffen worden door het afnemende aantal walvissen en de bultruggen die het overleven kunnen bang worden voor boten en menselijke activiteiten.
 • Wetenschappers zeggen dat de bultrugpopulaties die Japan wil gaan bejagen plaatselijk uit zullen sterven als de walvisvaarders het aantal vangen dat Japan voorstelt.
 • Rechtsgeleerden zeggen dat Japan aangeklaagd moet worden bij het Internationale Gerechtshof (IG) wegens het misbruiken van haar rechten volgens de IWC overeenkomst.
 • Veel mensen en organisaties geloven dat Australië en Nieuw-Zeeland Japan voor het IG moeten slepen namens hun eigen land en andere kleinere landen in de Indische Oceaan die zullen lijden onder de Japanse plannen.
 • Het is van vitaal belang om een brief te schrijven aan de Australische minister-president, Julia Gillard, waarin je haar vraagt een officiële klacht in te dienen bij het IG over het machtsmisbruik van Japan.


Schrijf naar:

Julia Gillard
Prime Minister of Australia

PO Box 6022
House of Representatives
Parliament House
Canberra ACT 2600
Australia

Tel: (02) 6277 4022
Fax: (02) 6277 8495

Opmerking: brieven zijn veel effectiever dan e-mail.

Hier zijn voorbeeldbrieven om naar de PM van Australië te sturen :
Word DOC      Gewone Tekst

Hier zijn voorbeeldbrieven om naar de twee belangrijkste ministers te sturen :
Word DOC      Gewone Tekst


Lees hier meer over de Australische situatie.

Met dank aan Australians for Animals voor de feiten betreffende Australië en Nieuw-Zeeland.

whales_world_japan_humpback_breach_1

DOE IETS!

CONTACT:

PREMIER VAN JAPAN

Prime Minister Naoto Kan
1-6-1 Nagata-cho
Chiyoda-ku, Tokyo 100-8968 JAPAN
Tel: +81-3-5253-2111
E-mail form: https://www.kantei.go.jp/foreign/forms/comment_ssl.html
Website: http://www.kantei.go.jp/foreign/index-e.html
Public Relations Fax: +81-3-3581-3883

MINISTER VAN VISSERIJ
1-2-1 Ksumigaseki
Chiyoda-ku, Tokyo 100-8907 JAPAN
Tel:+81-3-3502-8111
Fax: +81-3-3502-0794
E-mail form: https://www.contact.maff.go.jp/maff/form/114e.html
Website: http://www.maff.go.jp/e/index.html


De Japanse Walvisjachtvloot

De verkenners en harpoenboten van de Japanse Moordvloot. Niet afgebeeld: de Keiko Maru


Nisshin Maru, het fabrieks- of moederschip van de vloot
Yushin Maru
Yushin Maru
Kyoshin Maru No. 2
Kyoshin Maru No. 2
Yushin Maru No. 2
Yushin Maru No. 2
Kyo Maru No. 2
Kyo Maru No. 2

 

 

Sea Shepherd - Acties om de walvissen te beschermen waar Japan op jaagt

In december 2002 en januari 2003 was het SSCS schip de Farley Mowat  op jacht naar de Japanse walvisvloot. Hierdoor moest de Japanse vloot geregeld van locatie veranderen om een confrontatie met ons te vermijden. Hoewel SSCS deze keer geen directe confrontatie kon aangaan met de walvisjagers, zal Sea Shepherd  terugkeren.


klik om te bekijken

 

Sea Shepherd Nederland
Postbus 58055 -- 1040 HB Amsterdam
Info@seashepherd.nl -- Tel. Nr. +31 06 1259 3445
Kvk – nr. : 41158702

All contents copyright ©2012 Sea Shepherd Conservation Society
Hosting and other web services donated by EStreet
Sea Shepherd Belgium vzw
Postbus 65 - 1840 Londerzeel België
Info@seashepherd.be

Home     |     Site Map     |     Privacy Policy     |     Copyright     |     Contact