News

Arrestatie toont dat haaienleverolieproductie tot uitsterven kan leiden

dinsdag, 19 Dec, 2017

De arrestatie door de Liberiaanse kustwacht, bijgestaan ​​door Sea Shepherd, van het internationaal op de zwarte lijst geplaatste vissersschip Labiko 2, geeft inzicht in de schimmige en grotendeels ongereguleerde haaienleverolie-industrie. Na uit de Europese wateren te zijn geweerd, hebben deze gewetenloze exploitanten, veelal afkomstig uit Spanje, hun zinnen gezet op West-Afrika.

Liberiaanse kustwacht op weg om aan boord van de Labiko 2 te gaan.

Halverwege de jaren negentig veroorzaakte de grotendeels Spaanse vloot van ongeveer 50 diepzeehaai-vissersboten schade aan de Noordoost-Atlantische Oceaan. Gedurende bijna tien jaar doorkruisten deze schepen dit deel van de oceaan met kieuwnetten, en brachten de populaties diepzeehaaien tot zo’n 20% van hun oorspronkelijke aantal. Visserijwetenschappers schatten dat de totale lengte van de netten van deze vloot op enig moment tussen de 5.800 en 8.700 kilometer lag, het equivalent van het spannen van een net tussen Spanje en de Verenigde Staten.

Diepzeehaaien voordat hun levers worden verwijderd.

De activiteit van deze vissersvloot was slecht gedocumenteerd, er werd weinig informatie aan het visserijbeheer verstrekt over vangsten en bijvangsten. Het zowel onbedoeld als opzettelijk weggooien van visnetten op zee, behoorde tot de orde van de dag. Ongeveer 30 kilometer kieuwnet werd per vaartuig verloren. Deze verloren netten - ook wel 'spooknetten' genoemd - kunnen nog vele jaren doorgaan met het doden van alles wat het 'vangt'; en vormen bovendien 750 ton plasticvervuiling die elke maand in zee werd gegooid.

Aan boord van de Labiko 2 worden de vinnen afgesneden voordat de lever wordt verwerkt tot olie.

Zowel de hoeveelheid gebruikt vistuig als het hoge kwaliteit van verloren uitrusting, resulteerde in een sterke daling van de diepzeehaaienpopulaties. 
Als gevolg hiervan heeft de Internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee een nul "totaal toegestane vangst" (TAC) voor haaien in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan afgekondigd, waardoor het vangen van diepwaterhaaien feitelijk werd verboden. De diepzeehaaienvangst in zowel Oost-Afrika als India had hetzelfde rampzalige effect als in de Noordoost-Atlantische Oceaan.

De Liberiaanse kustwacht inspecteert de Labiko 2.

De ontdekking van materieel voor de productie van haaienleverolie aan boord van de Labiko 2 in Liberia geeft aan dat de haaienplunderaars nu naar West-Afrika zijn gekomen.

Toen de Labiko 2 aan boord ging van de Liberiaanse kustwacht, bijgestaan ​​door Sea Shepherd, werd al snel ontdekt dat het vaartuig geen beuglijnvistuig gebruikte zoals in hun vergunning staat, maar de illegale diepwaterkieuwnetten, en dat deze kieuwnetten werden gebruikt om diepzeehaaien te vangen. Verder werd ontdekt dat het vaartuig, onder zijn vroegere naam Maine, op de internationale zwarte lijsten stond van drie regionale organisaties voor visserijbeheer. Bij het aanvragen van zijn visvergunning in Liberia, heeft de Labiko 2 wat bekend is binnen de handhaving van de visserij, een 'Trojaanse paard-aanvraag' ingediend. Dat wil zeggen een aanvraag om ​​andere visserij uit te voeren dan bedoeld, om de destructieve impact van hun feitelijke activiteiten te camoufleren.

De Liberiaanse kustwacht inspecteert de Labiko 2.

"De eigenaren en exploitanten van de Labiko 2 hebben samengespannen om de wetten van Liberia te omzeilen en daarbij het Liberiaanse zeemilieu te verwoesten. Ik heb het eerder gezegd en ik zeg het nog een keer: de Republiek Liberia staat niet open voor plunderaars ", aldus Brownie Samukai, Liberiaanse minister van Nationale Defensie.

Diepzeehaaien worden gedood voor hun vinnen en lever.

Aan boord van de Labiko 2 bevond zich een productiefaciliteit voor de productie van haaienleverolie. Uit aan boord geïnspecteerde documenten hadden eerdere visreizen 40, 52 en 60 ton haaienleverolie opgeleverd. Veertig ton haaienleverolie komt overeen met ongeveer 53.000 dode haaien. Een gemiddelde visreis voor de Labiko 2 was tussen 15-18 visdagen, wat betekent dat de Labiko 2 meer dan 500.000 haaien per jaar heeft gedood.

Haaienfoetus verwijderd uit ontvinde diepzeehaai.

Haaiensoorten groeien langzaam, worden laat volwassen en krijgen kleine aantallen nakomelingen, en zijn dus bijzonder kwetsbaar voor overbevissing. Zoals blijkt uit vrachtdocumenten aan boord van de Labiko 2, heeft de industrie voor de productie van haaienleverolie, vanwege het enorme aantal gedode haaien, een ecologische voetafdruk die een visserijvorm in slechts enkele jaren kan wegvagen.

Bedreigde hamerhaaien met hun vinnen verwijderd aan boord van de Labiko 2.

"De Labiko 2 is een drijvende milieuramp en de Liberiaanse kustwacht en Sea Shepherd hebben honderdduizenden haaien gered door de arrestatie van deze beruchte stroper. Het is nu de taak van Liberia om krachtige juridische stappen te nemen tegen de Labiko 2 om ervoor te zorgen dat haaienpopulaties in Liberia niet hetzelfde lot ondergaan als diepzeehaaien in Europa, Oost-Afrika en India ", aldus Sea Shepherd campagneleider Peter Hammarstedt.

Sea Shepherd staat de Liberiaanse kustwacht bij om de Labiko 2 te arresteren.
Sea Shepherd staat de Liberiaanse kustwacht bij om de Labiko 2 te arresteren.
Delen

Gerelateerde teksten

Steun Sea Shepherd

Sea Shepherd Merchandise

Lees meer