News

Beruchte zwarte-lijst schepen klaar om illegale activiteiten te hervatten

dinsdag, Sep 19, 2017

Het Spaanse Nationaal Hof heeft bevolen tot een betaling van €700.000 aan een Chinees bedrijf ter compensatie van illegaal gevangen Patagonische tandvis. Het betreft een vorig jaar in Vietnam in beslag genomen lading van een schip dat eigendom is van een Spaans visserssyndicaat. Twee andere vissersboten van dezelfde eigenaar bereiden zich voor om, na meer dan twee jaar in de haven van Mindelo, Cabo Verde, aan de ketting te hebben gelegen, uit te varen.

Atlantic Wind, voorheen de Yongding.

Vorige week heeft het Spaanse gerechtshof besloten dat de autoriteiten van Vietnam de waarde van de in beslag genomen illegale lading tandvis, die door de Kunlun naar een in China gevestigd bedrijf is gebracht, moet overdragen. Spanje en de Volksrepubliek China zijn echter contractpartijen van de Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR), waarin onder meer is vastgesteld dat leden niet economisch kunnen profiteren van illegale, ongeregistreerde en ongereguleerde visserij (IOO). Oceana en Sea Shepherd dringen er bij de regeringen van Vietnam, Spanje en China op aan onmiddellijk samen te werken om een betaling die duidelijk in strijd is met internationale afspraken tegen te houden.

"Door €700.000 uit te betalen als vergoeding voor een vracht van illegaal gevangen Patagonische tandvis, geeft het Spaanse gerechtshof een verkeerd signaal naar de vissers en de wereldwijde vismarkt. Er is geen twijfel dat de in beslag genomen vis illegaal was aangezien de verplichte documenten ontbraken. Alle internationale verplichtingen om de IOO-visserij tegen te gaan, komen door de passieve houding van de Spaanse en Chinese autoriteiten op het spel te staan. Daarom moeten de regeringen de illegale visserij nu stoppen," aldus Lasse Gustavsson, directeur van Oceana Europa.

Schepen van de zwarte lijst klaar voor actie komende Australische zomer

De Spaanse gerechtelijke uitspraak komt juist nu twee andere schepen van de zwarte lijst die historisch verbonden zijn met hetzelfde Vidal-syndicaat, zich voorbereiden op de hervatting van hun illegale visserijactiviteiten. De twee schepen, voorheen varend onder de namen Yongding en Songhua, hebben een zgn. ‘purple notice’ van Interpol - een internationale waarschuwing wegens criminele activiteiten, en liggen aan de ketting in Cabo Verde, West-Afrika, sinds Sea Shepherd de politie van Cabo Verde in 2015 in kennis heeft gesteld van hun activiteiten (http : //bit.ly/2ffSPFQ).

Oceana en Sea Shepherd hebben onlangs ontdekt dat deze schepen zijn overgeschilderd, hernoemd en onder een andere vlag varen (d.w.z. in een ander land staan geregistreerd). De Yongding heet nu Atlantic Wind en vaart nu onder de vlag van Tanzania, en de Songhua heet nu Pescacisne 2 en vaart onder de Chileense vlag.

"Na de Thunder te hebben achtervolgd, in wat de langste achtervolging in de maritieme geschiedenis is geworden, heb ik ontdekt hoe deze criminelen opereren," aldus campagneleider kapitein Peter Hammarstedt. "De schepen die voorheen bekend stonden als de Yongding en de Songhua hebben bemanning en vistuig aan boord genomen, en het moge duidelijk zijn dat deze twee schepen worden klaargemaakt voor nieuwe stroperij op open zee, aangemoedigd door de beslissing van het Spaanse gerechtshof om crimineel gedrag te belonen."

Zowel Oceana als Sea Shepherd roepen de regering van Cabo Verde op om beide schepen niet uit te laten varen en hen elke vorm van havensteun te ontzeggen, aangezien deze twee schepen zowel bij CCAMLR als bij de International Commissions for the Conservation of Atlantic Tunas (ICCAT) op de zwarte lijst staan. Tevens worden de regeringen van Tanzania en Chili verzocht om de Atlantic Wind en de Pescacisne 2 te ontvlaggen.

"Het duurde meer dan twee decennia van hard werken van milieu-NGO's en bepaalde regeringen om de internationale gemeenschap verenigd te krijgen in de strijd tegen IOO-visserij," zegt Gustavsson. "De Yongding, Songhua en Kunlun zijn berucht. Als de internationale gemeenschap ze niet tegenhoudt, zullen ze opnieuw de Antarctische wateren plunderen.

Politie en leger gaan aan boord van de Youngding (onder de naam Luampa), in Cabo Verde, 2015.

Geschiedenis

In 2016 hebben het Spaanse Ministerie van Landbouw, de Guardia Civil (Spaanse Politie) en Interpol meerdere invallen gedaan bij het Spaanse Vidal-visserijconglomeraat.

Duizenden documenten en computerbestanden werden in beslag genomen, er zijn zes arrestaties verricht en het Spaanse Ministerie van Landbouw heeft boetes opgelegd tot €17,8 miljoen. Verder werd er een verbod van 25 jaar uitgevaardigd om te vissen en ook  een verbod om overheidssubsidies te mogen ontvangen.

Tegelijkertijd startte de Spaanse openbare aanklager een criminele zaak  (http://bit.ly/2ffmf6L) tegen de reders wegens vervalsing van documenten, het witwassen van geld, milieuschendingen en criminele samenwerking. In de loop van het onderzoek werd op verzoek van de Spaanse politie via Interpol een lading van 164 ton vermoedelijk illegaal gevangen tandvis door de douaneautoriteiten in Vietnam in beslag genomen. De vracht was afkomstig van de internationaal-zwarte-lijst en Interpol-zwarte-lijst genoteerde Kunlun. Eind 2016 heeft het Spaanse gerechtshof de strafzaak afgewezen, met als reden dat het hof niet bevoegd is om te beslissen over kwesties van illegale, ongeregistreerde en ongereguleerde (IOO) visserij op open zee, zoals o.a. de wateren rondom Antarctica. 

Delen

Gerelateerde teksten

Steun Sea Shepherd

Sea Shepherd Merchandise

Lees meer