News

Bloederige nacht op het Franse eiland Mayotte

dinsdag, Jun 27, 2017

Het Franse eiland Mayotte in de Indische Oceaan, tussen Madagascar en Mozambique, Africa.

Sea Shepherd lanceert Operation Nyamba

De bloederige beelden van zeeschildpadden die zaterdagnacht zijn afgeslacht op het Franse eiland Mayotte benadrukken het tekort aan middelen om deze bedreigde diersoort te kunnen beschermen. 
Meerdere schildpadden zijn gedood met machetes toen ze hun eigen geboortestrand op kwamen om hun eieren te leggen. Patrouillerende Sea Shepherd–vrijwilligers stoorden de stropers, die vervolgens zonder hun machetes en messen vluchtten. Hierbij lieten de stropers ook een vreselijk aan dodelijke verwondingen lijdende schildpad achter.De volgende avond zijn er 4 schildpadkoppen gevonden welke waren begraven onder de rotsen maar door het veranderende tij bloot kwamen te liggen. Twee koppen waren van schildpadden die de dag ervoor waren afgeslacht, de andere twee van schilpadden die in de week ervoor waren gedood.

Er zijn in 2016 officieel meer dan 230 zeeschildpadden gestroopt op dit eiland in de Indische Oceaan, en bijna 300 in 2015, aldus de plaatselijke marine behoud groep REMMAT (Réseau Echouage Mahorais de Mammifères Marins et de Tortues Marines). In een verklaring: “De telling die er gedurende het jaar door het netwerk heeft plaatsgevonden laat alleen het zichtbare deel van de stroperij zien, doordat we botten terugvinden; dit is slechts een schatting van het daadwerkelijke aantal gedode schildpadden op Mayotte.”
Het marinepark van Saziley bijvooreeld, een broedplaats voor schildpadden, is een belangrijke ecologische maar ook toeristische plek. Het is echter ook een onbewaakte plek waren de stroperij het overleven van deze schildpad in gevaar brengt; sommige van deze dieren worden ernstig met uitsterven bedreigd.

Met behulp van vrijwilligers en de hulp van lokalen lanceert Sea Shepherd Operation Nyamba (wat schildpad betekent in het Mayorais). Vrijwilligers zullen actief de stranden gaan patrouilleren met als doel de stropers te ontmoedigen.

"Deze missie is de eerste in Mayotte, maar zal waarschijnlijk niet de laatste zijn. Het is een reactie op het alarm dat is geslagen door de lokale bevolking, ze zien hun eiland wegkwijnen, ver van de belangen van het vasteland Frankrijk. We willen met iedereen in Mayotte samenwerken die het waardevolle en natuurlijke erfgoed wil behouden, voor nu en voor toekomstige generaties”, aldus Lamya Essemlali, president van Sea Shepherd Frankrijk en campagneleider van Operation Nyamba.

Vrijwilligers troffen deze schildpad aan, met door stropers doorgesneden keel.
Operation Nyamba logo.
Delen

Gerelateerde teksten