News

Catch of the Day 2050

donderdag, 07 Apr, 2022

Als overbevissing aanhoudt, zal er in 2050 meer zeeafval, zoals visnetten en ander visgerei, dan daadwerkelijke vis rondzwemmen in onze oceanen. Tegen die tijd zullen we enkel afgedankte visnetten en (plastic)afval aantreffen. Om het bewustzijn rondom dit keiharde feit* te vergroten en onmiddellijke actie om de oceaan te redden te promoten, werkte Sea Shepherd samen met Ogilvy Social.Lab om de unieke campagne Catch Of The Day 2050 te lanceren – het tonen van vissen en schaaldieren gemaakt van in de Noordzee gevonden visnetten.

Catch Of The Day 2050

Als aftrap van de campagne is er in het centrum van Amsterdam (Spui) een klassieke Hollandse haringkar opgezet. Maar in plaats van echte vis, zullen de passerende lokale bevolking en toeristen er haring, makreel en garnalen vinden, die volledig zijn gemaakt van afgedankte visnetten. De kunstwerken, gemaakt door studenten van Design Academie Eindhoven en ArtEZ Zwolle, dienen als een tastbare en alarmerende visuele metafoor voor de toekomst. Via een QR-code kunnen voorbijgangers meer informatie krijgen over het project en de dreiging die overbevissing vormt voor onze oceanen.

Handgemaakte vis die de ‘Catch Of The Day 2050’ symboliseert, gemaakt van uit de Noordzee gehaalde visnetten.

“Wereldwijde overbevissing en plasticvervuiling vormen een serieuze bedreiging voor onze oceaan en daarmee de planeet. Er wordt veel gesproken, er worden veel congressen georganiseerd en rapporten geschreven over milieukwesties. De feiten en statistieken zijn helder maar toch blijven we ze rationeel negeren. Daarom deze andere aanpak, direct en in your face, een visuele wake-up call. Kunst en creativiteit ten dienste van onze oceaan!”

Drs. Geert Vons, Artistic Director Sea Shepherd Global, Director Sea Shepherd Nederland

Raak betrokken

Het leven in de oceaan heeft tegen de huidige gevaren van commercieel vissen en de verstikkende plasticberg geen schijn van kans. Sea Shepherd beschermt de oceaan en vecht tegen de commerciele visserij, en de desastreuze gevolgen van ronddwalende netten en vislijnen.  
Doneer vandaag nog – help ons de oceaan te beschermen en onze schepen op zee te houden. (Link to 
https://act.seashepherdglobal.<wbr/>org/action1)
Delen

Gerelateerde teksten