News

Drie trawlers gearresteerd in strijd tegen illegale visserij

maandag, 28 Aug, 2023

Drie industriële visserstrawlers zijn gearresteerd nadat het Ministerie van Defensie van Gambia informatie had ontvangen dat deze schepen illegaal hadden gevist in beschermde wateren. De arrestaties maken deel uit van Operation Gambian Coastal Defense, waarbij wetshandhavers zijn gestationeerd aan boord van het Sea Shepherd Global schip Age of Union.

The arrested Abo Islam and Sabrin. Photo by Maël Chausseblanche/Sea Shepherd Global.

De visserstrawlers, Abo Islam, Sabrin en FK-005, worden momenteel vastgehouden in de haven van Banjul.
Het Ministerie van Defensie ontvangt routinematig berichten over industriële visserstrawlers die vissen in no-go zones. Deze zones zijn gereserveerd voor de ruim 300.000 Gambianen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van ambachtelijke en kleinschalige visserij.

Dankzij een hernieuwd vijfjarig partnerschap met Sea Shepherd Global – na succesvolle eerdere samenwerking tussen 2019 en 2020 – kon het Ministerie van Defensie middels de Gambiaanse marine handelen op basis van informatie ontvangen van lokale vissers. Deze vissers konden de vislichten van de trawlers zien vanaf het strand. 
Industriële visserstrawlers vangen veel meer vis dan lokale vissers in hun kano's. Om lokale gemeenschappen te beschermen heeft de regering van Gambia daarom een uitsluitingszone van 9 zeemijl langs de kust ingesteld waar industriële visserij verboden is. Deze wateren worden de Special Management Area genoemd.

Omdat de economische middelen van de regering van Gambia onder druk staan, en er geen permanente aanwezigheid is van marinepatrouilles, overschrijden de trawlers routinematig de onzichtbare grens die de visindustrie onderscheidt van het levensonderhoud van de lokale vissers.
Geen van de drie gearresteerde trawlers hield een behoorlijk visserijlogboek bij, wat typerend is voor schepen die zowel hun sporen als de gegevens over de hoeveelheid gevangen vis willen verbergen. Ook gaven ze hun positie niet door via het automatisch identificatiesysteem (AIS), een verplichte transponder die locatiegegevens deelt met wetshandhavingsinstanties.

Drie jaar geleden werd een gearresteerde trawler beschuldigd van 56 gevallen van visserij in een Special Management Area. De kapitein was zo brutaal dat hij elke actie van illegale visserij gewoon in het logboek had aangegeven.
Op een ander vissersvaartuig werden 54 haaienvinnen aan boord aangetroffen. Sinds de arrestaties blijven de overige industriële visserstrawlers buiten de Special Management Area.
Het is een taak van het Ministerie van Defensie om deze zone veilig te stellen, om illegale visserij te bestrijden en om visserijmisdaden te ontmoedigen.

“Het is drie jaar geleden dat Sea Shepherd voor het laatst in Gambia was. De industriële visserstrawlers zijn weer begonnen met vissen tot aan de stranden. Sea Shepherd ondersteunt met trots de krachtige actie die wordt ondernomen door het Ministerie van Defensie om de monding van de rivier de Gambia te beschermen. Dit is een cruciale broedplaats voor vissen die tot een aantal jaar geleden overvloedig aanwezig waren in deze wateren."

Peter Hammarstedt, Sea Shepherd Global’s Director of Campaigns
Catch on board arrested trawler. Photo by Maël Chausseblanche/ Sea Shepherd Global.
The Gambia Navy on board Sea Shepherd RHIB with tactical boarding ladder. Photo by Maël Chausseblanche/Sea Shepherd Global.
The Gambia Navy sailor carrying out duties. Photo by Maël Chausseblanche/Sea Shepherd Global.
Trawler Sabrin being placed under arrested by The Gambia Navy. Photo by Maël Chausseblanche/Sea Shepherd Global.
The Gambia Navy in vessel securing formation. Photo by Maël Chausseblanche/ Sea Shepherd Global.

Operation Gambian Coastal Defense is een uniek partnerschap met de regering van Gambia dat in 2019 is gestart met het uitvoeren van gezamenlijke patrouilles op zee om illegale, ongemelde en ongereguleerde (IOO) visserij te bestrijden. Sinds 2016 werkt Sea Shepherd samen met de regeringen van Gabon, Liberia, Sierra Leone, São Tomé en Principe, Tanzania, Benin, Namibië en Gambia om IOO-visserij te bestrijden door het gebruik van civiele offshore-patrouillevaartuigen aan de Afrikaanse kust- en kustgebieden zodat de autoriteiten de visserijregelgeving en de natuurbehoudswetten in hun soevereine wateren kunnen handhaven. Tot nu toe hebben de unieke partnerschappen geresulteerd in de arrestatie van 86 schepen wegens illegale visserij en andere visserijmisdaden.

Delen