News

‘Duurzame’ garnalentrawler gearresteerd

maandag, Mrt 20, 2017

Op 13 maart is de Liberiaanse kustwacht aan boord gegaan van de onder Nigeriaanse vlag varende vissersboot (F/V) Star Shrimper XXV, een operatie in samenwerking met Sea Shepherd en Israëlische maritieme adviseurs. Het schip was aan het vissen zonder een geldige vergunning, één van de meest serieuze overtredingen binnen de Liberiaanse visserij wetgeving en waar een boete op kan staan van maximaal $1 miljoen USD.

De trawler werd opgemerkt op de radar tijdens het binnenvaren van de Liberiaanse wateren bij Cote d’Ivoire. Een team van de Liberiaanse kustwacht werd snel gemobiliseerd aan boord van Sea Shepherd’s M/Y Bob Barker en eenmaal dichterbij bleek de bemanning van het schip te vissen met trawlingnetten.

De Star Shrimper XXV maakt deel uit van de Atlantic Shrimpers Ltd-vloot. Deze vloot is gewaarmerkt door het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken om garnalen te exporteren naar de VS, vanwege hun inspanningen om bijvangst tot een minimum te beperken. Garnalen worden ook wereldwijd geëxporteerd door de Nederlandse Primstar BV. Deze vloot voldoet momenteel aan de erkende "Friend of the Sea"-criteria vanwege het duurzaam vissen op Zwarte Tijger-garnalen (www.primstar.com/fishing.php).
De richtlijnen vermelden echter dat de schepen aan de voorwaarden moeten voldoen voor legale visserij, zoals o.a. het hebben van een geldige vergunning.

“Hoe ironisch is het dat de Star Shrimper XXV ‘bijvangstbeperkende devices’ zoals de Turtle Excluder Devices (TED) aan boord had (die op dat moment niet werden gebruikt), terwijl ze opzettelijk de Liberiaanse wateren binnenvoeren om illegaal en zonder vergunning te gaan vissen! Als de Liberiaanse kustwacht en Sea Shepherd er niet tussen waren gekomen zouden er illegaal gevangen garnalen worden verkocht aan de Amerikaanse en Europese markt onder de noemer duurzame visserij. Sea Shepherd dringt er bij het Amerikaanse ministerie op aan om de samenwerking met Atlantic Shrimpers Limited te herzien”, aldus campagneleider Peter Hammarstedt.

Sinds februari 2017 heeft Sea Shepherd, onder de naam Operation Sola Stella, de Liberiaanse regering geassisteerd in het aanpakken van de illegale, niet-gerapporteerde en ongereguleerde (IUU) visserij door de M/Y Bob Barker beschikbaar te stellen als patrouilleschip, onder aansturing van het Liberiaanse Ministerie van Defensie. De patrouilles hebben tot dusver geresulteerd in de arrestatie van 4 IUU-vissersschepen. Vooral ontwikkelingslanden zijn gevoelig voor IUU-visserij, dit komt neer op zo’n 40% van de visvangst in de West-Afrikaanse wateren.

 “Sinds het begin van de samenwerking met Liberia verklaar ik formeel dat de tijd van illegale visserij over is. Met de arrestatie van 4 IUU schepen in korte tijd, is de Liberiaanse kustwacht mijn zero tolerance-beleid voor illegale visserij aan het realiseren. We heroveren de zee op de stropers die al veel te lang in onze wateren komen”, zei de edelachtbare minister Brownie Samukai, Liberiaanse Minister van Defensie. 

In 2016 heeft Sea Shepherd al samengewerkt met de regering van Gabon tijdens Operation Albacore, wat heeft geresulteerd in een inspectie op zee van meer dan 40 vissersboten en de daaropvolgende arrestatie van 3 Congolese IUU trawlers en 1 Spaanse beugvisser. Operation Sola Stella is een voortzetting van Sea Shepherd Global’s toezegging om samen te werken  met nationale overheden om zo een einde te maken aan IUU visserij.

Delen

Gerelateerde teksten