News

Hoge boetes voor stropersschip Thunder

donderdag, Aug 03, 2017

Gisteren heeft de Spaanse regering aangekondigd dat zes Spaanse onderdanen en zes Spaanse bedrijven, die betrokken zijn bij illegale, ongeregistreerde en ongeregulerde visserij in de Zuidelijke Oceaan, een boete van meer dan 5,2 miljoen euro hebben gekregen van het Spaanse Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedsel en Milieu (MAPAMA).

De boetes zijn het resultaat van Operation Sparrow II, een voortzetting van Operation Sparrow, een MAPAMA-politieoperatie gericht op de Spaanse IOO-exploitanten. Eerder kreeg het beruchte Vidal Armadores-criminaliteitssyndicaat al een boete van meer dan 17,8 miljoen euro. De recente sancties door de Spaanse regering richten zich op andere Galicische Mafia-leiders, waaronder de eigenaar en exploitant van de door Interpol gezochte F / V Thunder. Dit was het meest beruchte stropersschip ter wereld voordat de kapitein het schip opzettelijk in de Golf van Guinee tot zinken bracht na een 110 dagen durende achtervolging op zee (een record!) door Sea Shepherd. De kapitein en twee van zijn bemanningsleden, die werden gered door sea Shepherd, werden veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en kregen een boete van15 miljoen euro, door een gerechtshof in Sao Tomé en Principe in 2015.

Naast de boetes die in Spanje zijn overgelegd, is het de zes personen en zes bedrijven verboden deel te nemen aan visserijactiviteiten voor de komende 5-14 jaar.

Een extra 60 duizend euro boete werd toegekend aan een persoon die in de loop van het MAPAMA-onderzoek de wetshandhavers belemmerde.

Operation Sparrow II heeft de Spaanse autoriteiten in staat gesteld om belastend bewijs te verzamelen tegen de belangrijkste IOO-spelers in Spanje, dat nu door andere rechtsmachten internationaal gebruikt kan worden. Dit is een welkome zet omdat visserijcriminaliteit vaak transnationaal van aard is. Spanje heeft nu de mogelijkheid om voortgezet leiderschap te laten zien door dat bewijs te delen met andere overheidsactoren, hetzij bilateraal of via Project Scale van Interpol, dat grote efficiëntie en succes heeft getoond bij het bestrijden van IOO-visserij.

Captain Peter Hammarstedt with the INTERPOL notice for the F/V Thunder, in the background. Photo Simon Ager/Sea Shepherd.

Sea Shepherd is verheugd over de voortdurende inzet van de Spaanse autoriteiten om de IOO-visserij te stoppen door Spaanse personen en bedrijven die verband houden met de visserijcriminaliteit te onderzoeken.

"Meer dan twee jaar nadat mijn bemanning en ik 110 dagen lang, meer dan 10.000 zeemijlen over drie Oceanen, de F / V Thunder achtervolgden, voordat we eindelijk een einde konden maken aan de activiteiten van dit schip, zijn de Spaanse autoriteiten doorgegaan met zoeken naar degenen die het meest profiteerden van de tien jaar durende misdaden. Wij wijzen op het leiderschap dat Spanje laat zien in de strijd om IOO-vissen te stoppen en zijn trots op onze eigen inspanningen: beide om een licht te werpen op de IOO-visserij en om kritisch bewijs te leveren tegen de F / V Thunder," zegt kapitein Peter Hammarstedt, leider van de campagnes van Sea Shepherd tegen IOO-visserij in Afrika.

Delen

Gerelateerde teksten