News

Van verwoesting oerwoud tot verwoesting oceaan: vervuiling palmolie nabij Hong Kong

vrijdag, 11 Aug, 2017

In de nacht van donderdag 3 augustus vond een aanvaring plaats tussen twee schepen ten zuiden van Hong Kong nabij de delta van de Parelrivier. Volgens informatie van Tradewinds News ging het om de Japanse chemische tanker ‘Global Apollon’ en het containerschip ‘Kota Ganteng’

Families on the beaches in Hong Kong despite the lumps of palm oil everywhere.

Details over de aanvaring zijn beperkt en er is geen informatie over de schade. De ‘Kota Ganteng’ bleek later te zijn doorgevaren naar Singapore. De ‘Global Apollon’ ligt sindsdien voor anker nabij de Chinese Guishan Islands ten zuidwesten van Hong Kong.

De ‘Global Apollon’ vervoerde 9.000 ton ruwe palmolie en een onbekende, maar aanzienlijke, hoeveelheid daarvan is in zee gelekt. De lokale autoriteiten hebben negen schepen gestuurd om te assisteren bij het voorkomen van verdere verspreiding van de olie. De overheid van Hong Kong beweert dat ze niet eerder dan zaterdag 5 augustus werd geïnformeerd over de olievervuiling. Tegen die tijd waren grote hoeveelheden palmolie al op de zuidelijke stranden van Hong Kong aangespoeld.

Sea Shepherd hoorde zondag over de olievervuiling, nadat bezorgde burgers vragen stelden over het witte goedje op het strand en of het schadelijk was. De overheid van Hong Kong plaatste kleine berichten (A4-formaat) bij de betreffende stranden, maar heeft tot nu toe geen echte publieke waarschuwingen gegeven. Sterker nog, de nieuwe staatssecretaris van Milieu, Tse Chin-wan, verklaarde dat alles onder controle is en dat de palmolie geen gevaar vormt voor de volksgezondheid.

The Global Apollon tanker and the Kota Ganteng container ship collided on August 3rd. Photos MarineTraffic.com.
A lump of palm oil being eaten by fish in Hong Kong's waters.

Bezorgde burgers die het spul zelf op de stranden hebben gezien, hebben twijfels bij deze verklaring. Terwijl de overheid dat zou moeten doen, zijn zij zelf gestart met het schoonmaken van de stranden. In 2012 waren de stranden van Hong Kong bezaaid met plastic korrels, nadat een schip zes containers was kwijtgeraakt tijdens een tyfoon. De bewoners van Hong Kong zijn zich bewust van de beperkingen van een overheid bij incidenten van deze omvang en zijn bereid om vrijwillig te helpen.

Op 8 augustus 2017 schreef directeur Gary Stokes van Sea Shepherd Global een open brief aan de directeur van het ministerie van Zeevaart en andere ministeries om vergelijkbare assistentie aan te bieden als in 2012. Tot nu toe heeft Sea Shepherd als enige reactie “dank u, wij komen hier nog op terug” ontvangen.

Gedurende een van de patrouilles door het schip ‘Amberjack’ constateerde Sea Shepherd dat vissen die van de palmolie aten bijna in een staat van uitzinnigheid verkeerden. Het is nog steeds niet duidelijk in hoeverre palmolie effect heeft op vis. Wel is het een feit dat er een toenemend aantal dode vissen op de stranden aanspoelt.

Solidified lumps of raw palm oil have been washing up on the shores of Hong Kong since Sunday.

De palmolie zelf is niet gevaarlijk voor mensen. Het probleem wordt gevormd door de bacteriën die erop gedijen. De palmolie heeft een smeltpunt van 35°C, zodat het in het zeewater hard blijft. Als het op stranden of rotsen aanspoelt, kan het gaan smelten. Wij hebben gezien dat het tot 10 cm diep in het zand was doorgedrongen, waar het weer was gestold. Dit voorspelt niet veel goeds, aangezien het ongeveer 30 dagen nodig heeft om af te breken. Veel van de olie zal terugspoelen in zee waar het een olielaag zal vormen en het zuurstofgehalte van het water zal verlagen.

Vergelijkbare vervuilingen in Engeland leidden ertoe dat de Engelse regering het publiek waarschuwde om met kleine kinderen en honden de stranden te mijden. “In Hong Kong hebben wij kinderen tussen de palmolie zien spelen, De ouders zeiden dat ze van de overheid hadden gehoord dat het ‘volkomen veilig’ was”, aldus Gary Stokes. “De droevige realiteit is dat de vraag naar palmolie de regenwouden van Indonesië en Maleisië verwoest om tegemoet te komen aan onze verslaving aan snacks. Het gaat nu om een dubbele milieubedreiging. De palmolie verwoest niet alleen het leefgebied van de diersoorten in de regenwouden, maar vervuilt nu ook het zeemilieu en bedreigt op die manier het zeeleven van Hong Kong.”

The government has declared the palm oil to be harmless, but experts disagree.

De schoonmaakacties door vrijwilligers vanuit heel Hong Kong op de stranden van Lamma Island waar de vervuiling het ergst is, worden voortgezet. “Op dit soort momenten treden er elke dag helden naar voren. Speciale vermelding verdienen Robert Lockyer, Keilem Ng en Julia Leung die elke dag de vrijwillige schoonmaakactie coördineren”, aldus Stokes.
Bezoek voor updates  Sea Shepherd Hong Kong's FB page.

Bekijk hieronder de Al Jazeera video met Sea Shepherd Asia Director Gary Stokes; "Hong Kong palm oil spill - an environmental disaster"

Delen

Gerelateerde teksten