News

Liberia arresteert high-tech stropers voor illegale visserij en poging tot omkoping

donderdag, 18 Jan, 2018

Bijgestaan ​​door Sea Shepherd werd op 15 januari 2018 door de Liberiaanse kustwacht het onder Ghanese vlag varende vissersschip F/V Panofi Fore Runner gearresteerd. Het 71-meter lange vaartuig werd aangehouden met negen vis aantrekkende voorzieningen (fish aggregating device - FAD), vissend in Liberiaanse wateren zonder een Liberiaanse visvergunning.

Poging tot omkoping van de Liberiaanse Kustwacht.
FAD's gebruikt door de F/V Panofi Fore Runner in Liberiaanse wateren.
M/Y Sam Simon bemanning assisteert de Liberiaanse Kustwacht bij het boarden van de F/V Panofi Fore Runner.
De F/V Panofi Fore Runner.
Liberiaanse kustwacht stelt de brug van de F/V Panofi Fore Runner veilig.
M/Y Sam Simon assisteert bij de arrestatie van de F/V Panofi Fore Runner.

FAD's zijn in wezen 'vismagneten' die vis aantrekken. De door de F/V Panofi Fore Runner uitgezette high-tech apparaten tonen het vaartuig de locaties van visactiviteit. Het schip kan vervolgens een twee kilometer lang net naar de FAD sturen en de onderliggende vis vangen.

Vissen zonder een Liberiaanse visvergunning is de meest ernstige overtreding volgens de Liberiaanse visserijvoorschriften, waarvoor de boete kan oplopen tot maximaal USD $1.000.000. Elke ingezette FAD vormt een afzonderlijke overtreding, in dit geval voor een mogelijke totale boete van USD $9.000.000.

In een mislukte poging om aan gerechtigheid te ontkomen, boden de kapitein en de hoofdofficier steekpenningen aan van $1,450 en USD $6.911 aan de Liberiaanse kustwacht. Dit heeft echter geleid tot extra aanklachten.
De F/V Panofi Fore Runner wordt nu vastgehouden in de haven van Monrovia in afwachting van verdere juridische stappen.

Liberiaanse Kustwacht verlaat de M/Y Sam Simon om aan boord te gaan van de F/V Panofi Fore Runner.

"De poging van de kapitein en de hoofdofficier om Liberiaanse kustwachtmedewerkers om te kopen getuigt van crimineel gedrag en is duidelijk bewijs dat ze iets te verbergen hadden. Andere criminele activiteiten zoals valsheid in geschrifte, belastingontduiking en omkoping staan vaak in verband met visdelicten, en daarom is het ministerie van Nationale Defensie vastbesloten om illegale visserij als transnationale georganiseerde misdaad te bestrijden."

Brownie Samukai, de Liberiaanse minister van Nationale Defensie.

De F/V Panofi Fore Runner maakt deel uit van een vissersvloot van Panofi Company Ltd, een bedrijf gevestigd in Ghana met economisch eigendom in Zuid-Korea, dat was veroordeeld voor visserijmisdrijven in Liberia. Een zusterschip van de F/V Panofi Fore Runner, de F/V Panofi Discoverer, werd in 2013 gearresteerd voor illegale visserij in Liberia, samen met twee Panofi koelvrachtschepen, M/V Volta Victory en M/V Volta Glory, die in Liberiaanse wateren gevangen vis illegaal aan het overladen waren. Aan boord van de F/V Panofi Fore Runner was 700 ton tonijn. Gegevens gevonden aan boord van de F/V Panofi Fore Runner tijdens inspectie, tonen aan dat het vaartuig regelmatig vis overlaadt met de twee vaartuigen die eerder zijn veroordeeld voor visserijmisdrijven in Liberia.

"Het is vijf jaar geleden dat schepen van Panofi Company Ltd werden gearresteerd en veroordeeld voor illegaal vissen in de Liberiaanse wateren. De snelle arrestatie van een Panofi-schip dat opnieuw wilde proberen om de Liberiaanse wetten te omzeilen, illustreert de daadkracht en het vermogen van de Liberiaanse kustwacht om de Liberiaanse wateren te beschermen en geeft aan hoe belangrijk het is dat de overheid en de maatschappij samenwerken om het illegale vissen te stoppen", aldus campagneleider Peter Hammarstedt.

FAD’s aan boord van de F/V Panofi Fore Runner.

Sinds februari 2017 assisteert Sea Shepherd onder de naam Operation Sola Stella de regering van Liberia bij het aanpakken van IUU-visserij door het gebruik van een civiel offshore patrouillevaartuig dat actief is in de Liberiaanse wateren, onder leiding van het Liberiaanse Ministerie van Nationale Defensie. Operation Sola Stella heeft geresulteerd in de arrestatie van negen schepen vanwege illegale, niet-aangegeven en niet-gereglementeerde (IUU) visserij. Ontwikkelingslanden zijn bijzonder kwetsbaar voor deze vorm van visserij. Tot 40% van de vis die wordt gevangen in de West-Afrikaanse wateren valt hieronder.

In 2016 werkte Sea Shepherd samen met de regering van Gabon tijdens Operation Albacore, hetgeen resulteerde in meer dan 40 inspecties van vissersschepen op zee en de daaropvolgende arrestatie van drie IUU-Congolese visserijtrawlers en één Spaanse long-liner. Operation Sola Stella is een voortzetting van de toezegging van Sea Shepherd Global om actief samen te werken met nationale overheden en hun wetshandhavingsinstanties in de strijd tegen IUU-visserij.

 

Liberiaanse kustwacht neemt de brug van de F/V Panofi Fore Runner over.
Delen

Gerelateerde teksten

Steun Sea Shepherd

Sea Shepherd Merchandise

Lees meer