News

Nederlandse vrijwilliger onterecht gearresteerd in Japan

vrijdag, Dec 23, 2011

 

Erwin Vermeulen, Sea Shepherd Cove Guardian en Nederlands staatsburger is vandaag gearresteerd in Taiji toen hij foto’s probeerde te maken van dolfijnen die werden getransporteerd vanuit de drijvende kooien naar het Dolphin Resort Hotel. Een medewerker van het Dolphin Resort Hotel beschuldigt Erwin ervan hem te hebben geduwd. De politie heeft Erwin direct in de boeien geslagen en hem meegenomen naar het politiebureau waar hij tot nu toe nog steeds vast wordt gehouden. Zijn verzoek om een advocaat is afgewezen en hij mag geen bezoekers en ook geen mensen van de Nederlandse ambassade ontvangen. Volgens de Japanse wet kan hij 28 dagen vastgehouden worden alvorens contact te mogen hebben met een advocaat. De arrestatie lijkt vooraf te zijn afgesproken omdat Erwin, volgens de aanwezigen aldaar, niemand heeft geduwd. De politie kwam simpelweg aan en nam hem zonder eerst te ondervragen meteen mee.

Uit compassie voor de dolfijnen die worden afgeslacht in Taiji, reisde Erwin op eigen kosten naar Japan om zich daar aan te sluiten bij de Cove Guardians. Dit is het tweede jaar dat Sea Shepherd deze campagne doet en momenteel is deze campagne halverwege. Het is duidelijk dat Operation Infinite Patience de Japanse dolfijnenslachters op de zenuwen werkt.

Omdat de campagne plaatsvindt in Japan zelf, is er een andere aanpak nodig en geduld is hierin de sleutel tot succes. Het doel van de Cove Guardians is om voortdurend aanwezig te zijn, verslag uit te brengen van de activiteiten, de wacht te houden en constant de dolfijnenslachters te confronteren met hun aanwezigheid, elke dag weer. Elke Cove Guardian is zich bewust van de vredige aard van deze campagne en dat elke stap gezet dient te worden binnen de grenzen van de Japanse wet. Vorig jaar waren de Cove Cuardians gedurende zes maanden aanwezig en dit jaar waken zij sinds 1 september over de dolfijnen van de Cove. Vorig jaar heeft de aanwezigheid van de Cove Guardians geresulteerd in een halvering van het aantal gedoodde dolfijnen en ook dit jaar is dit aantal al afgenomen en zijn er tot nu toe veel dolfijnen gered.

De authoriteiten grijpen elke kans aan om Sea Shepherd te verbannen uit Taiji en daarom zullen de Cove Guardians de Japanse wet nooit overtreden. Erwin Vermeulen ook niet.  Hij is gewoon met voorbedachte rade beschuldigd van het zogenaamd overtreden van de wet. Welke overtreding hij dan precies heeft begaan, wil de Japanse poltie niet zeggen. Alles dat wij weten is dat Erwin is gearresteerd toen hij foto’s aan het maken was van dolfijnen toen hij werd benaderd door de politie, die hem vervolgens in de boeien sloeg en meenam naar het Wakayama Prefecture politiebureau. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen.

Toen onlangs Cove Guardian Rosie Kunneke werd lastig gevallen door een visser in Taiji, werd haar belager alleen ondervraagd en direct daarna weer vrij gelaten. Er wordt duidelijk een dubbele standaard gehanteerd als het gaat om navolging van de wet met betrekking tot de Cove Guardians. De spanningen lopen op in Taiji en de politie wil duidelijk testen wat de publieke reactie op deze arrestatie zal zijn voordat zij een stap verder gaat. De politie heeft namelijk een probleem; hoe komt zij af van die vredige dolfijnenbeschermers die geen enkele wet overtreden maar wel de gruwelijke slachtpartijen dwarsbomen?

De arrestatie van Erwin kan wel eens de eerste stap zijn in de nieuwe strategie om de Cove Guardians weg te krijgen uit Taiji door hen te beschuldigen van allerlei nep-overtredingen. Volgens de Japanse wet kan Erwin 23 dagen vastgehouden worden alvorens contact te mogen hebben met een advocaat en afgelopen maandag werd zijn voorarrest met 10 dagen verlengd. Hij heeft inmiddels contact gehad met de Nederlandse ambassade in Japan.

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren heeft de Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) gisteren gevraagd alles op alles te zetten voor de spoedige vrijlating van Erwin Vermeulen. Dit deed zij in het wekelijkse vragenuurtje. De minister zei dat hij niet van plan is om de Japanse autoriteiten op de zaak aan te spreken.

“Verbijsterend,”aldus Esther Ouwehand “Alles wijst erop dat de Japanse autoriteiten redenen zoeken om actievoerders te dwarsbomen. Dat hebben we vaker gezien.” De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen dat er geen sprake is van een eerlijk proces. Vermeulen is gearresteerd zonder dat er een duidelijke aanklacht tegen hem is geformuleerd. Esther Ouwehand heeft de minister van Buitenlandse Zaken een dvd van The Cove overhandigd, zodat hij zelf de beelden kan bekijken van de dolfijnenslachtingen waar Vermeulen een einde aan probeert te maken.

 

Delen

Gerelateerde teksten