News

Nieuw partnerschap met Sierra Leone; Vijf trawlers gearresteerd

maandag, 19 Apr, 2021

In minder dan twee dagen voerde Sea Shepherd in samenwerking met officials uit Sierra Leone een reeks onaangekondigde acties uit in de wateren van het West-Afrikaanse land, waarbij vijf trawlers werden gearresteerd wegens illegale visserij.

Captain Peter Hammarstedt and Sierra Leone Navy on board arrested trawler. Photo by Alice Gregoire/Sea Shepherd

In de vroege ochtenduren van 14 maart werden twee trawlers die de nacht voor anker hadden gelegen buiten een inshore exclusion zone (IEZ), een zone speciaal gereserveerd voor ambachtelijke vissers, op de radar gedetecteerd terwijl ze met hun netten in het water het beschermde gebied binnendrongen. De Bob Barker liet twee boten te water met aan boord leden van Sierra Leone’s marine die de vissersschepen Friendship 806 en Friendship 888 verrasten en arresteerden, ongeveer een zeemijl binnen de IEZ. Beide trawlers visten zonder vergunning en zonden valse elektronische identificatiegegevens uit, een van hen eigende zich de identiteit toe van een ander vaartuig dat meer dan 7.000 zeemijl verderop in de Stille Oceaan aan het vissen was.  

Sierra Leone Navy on board Sea Shepherd small boat. Photo by Alice Gregoire/Sea Shepherd

In Sierra Leone werken meer dan 200.000 mensen in de kleinschalige visserij. Om het milieu te beschermen en het levensonderhoud van lokale vissers te beschermen, heeft de regering van Sierra Leone een IEZ ingesteld waar industriële en semi-industriële visserij ten strengste verboden is. Vanwege uitdagingen op het gebied van monitoring, controle en bewaking melden lokale vissers echter dat trawlers routinematig over hun kano's en netten varen, en verder ook dat de vispopulaties afnemen.           

Liao Dan Yu 6618 arrested for fishing without a license. Photo by Alice Gregoire/Sea Shepherd

In de ochtend van 15 maart werd de Jianmei 3 gearresteerd voor de haven van Kent, op het schiereiland Freetown. Nachten eerder was de trawler waargenomen terwijl deze aan het vissen was op ongeveer zes zeemijl binnen de IEZ, net buiten een beschermd gebied dat is aangewezen om paaiende vis te behouden. Bij het aan boord gaan was de bemanning bezig met het demonteren van vistuig, het uit elkaar halen van lieren en sleepnetten, om zo de inspecteurs de indruk te geven dat het schip al een tijdje niet meer had gevist. Een visserslogboek dat in beslag was genomen door het boardingteam van de Sierraleoonse marine toonde dat de Jianmei 3 systematisch, 44 keer, aan het vissen was in de IEZ. De Jianmei 3 werd gearresteerd, onder bewaking geplaatst en teruggebracht naar Freetown. Vorig jaar werden de twee zusterschepen, Jianmei 1 en Jianmei 4, gearresteerd wegens illegale visserij maar zij wisten te ontsnappen. Beide schepen worden nog steeds gezocht door autoriteiten van Sierra Leone.

Illegal catch on board arrested trawler. Photo by Alice Gregoire/Sea Shepherd

Uren na de aanhouding van de Jianmei 3 werden twee onder Chinese vlag varende trawlers - Liao Dan Yu 6616 en Liao Dan Yu 6618 - gearresteerd voor het vissen zonder vergunning. De Liao Dan Yu 6618 had twee aparte sets registratiedocumenten bij zich en de kapitein probeerde bewijsmateriaal te vernietigen toen de marine van Sierra Leone de stuurhut binnenkwam. De kapitein probeerde het bewijs dat zijn visvergunning al een maand verlopen was te versnipperen.

Sierra Leone Navy boarding Jianmei 3. Photo by Alice Gregoire/Sea Shepherd

Na de arrestatie van de Liao Dan Yu 6616 en de Liao Dan Yu 6618, zetten de overige elf schepen van dezelfde vloot koers naar Freetown om zo inspecties te vermijden. Schepen van andere vloten trokken zich ook terug in de veilige haven toen ze bericht kregen dat er een patrouille gaande was. Sea Shepherd en de marine van Sierra Leone zijn ervan overtuigd dat geen van hen een geldige visvergunning had.

Friendship 888 and 806 caught inside protected area. Photo by Alice Gregoire/Sea Shepherd

De arrestatie van vijf trawlers in de wateren van Sierra Leone markeert de start van Operation Sierra Leone Coastal Defence, het achtste partnerschap van Sea Shepherd met een regering op het Afrikaanse continent. Onder leiding van de minister van Defensie en Nationale Veiligheid van Sierra Leone, brigadier-generaal Kellie Conteh, ondersteunt Sea Shepherd de marine van Sierra Leone om zo patrouilles op zee uit te kunnen voeren om illegale visserij te bestrijden met de hulp van de bemanning van Sea Shepherd en het Sea Shepherd schip de Bob Barker.

Sierra Leone Navy boards Liao Dan Yu 6618. Photo by Alice Gregoire/Sea Shepherd

"Het ministerie van Defensie en Nationale Veiligheid zal resoluut optreden tegen overtreders van de soevereine wetten van Sierra Leone. Deze vissersschepen plunderen onze wateren en stelen van lokale vissers en de bevolking van Sierra Leone. Deze vijf arrestaties geven de sterke boodschap af dat als je wordt betrapt op het vissen zonder vergunning, je wordt gearresteerd door de Sierraleoonse marine en wordt vervolgd tot in de uiterste reikwijdte van de wet ”, aldus brigadier-generaal Kellie Conteh. 

Sierra Leone Navy on board Sea Shepherd small boat. Photo by Alice Gregoire/Sea Shepherd
Sierra Leone Navy arrests trawlers inside protected area. Photo by Alice Gregoire/Sea Shepherd
Sierra Leone Navy sailor on board arrested trawler. Photo by Alice Gregoire/Sea Shepherd
Jianmei 3 arrested in the port of Kent. Photo by Alice Gregoire/Sea Shepherd
Sierra Leone Navy on board arrested Liao Dan Yu 6618. Photo by Alice Gregoire/Sea Shepherd
Sierra Leone Navy on board arrested Liao Dan Yu 6618. Photo by Alice Gregoire/Sea Shepherd
Local fishermen off the coast of Sierra Leone. Photo by Alice Gregoire/Sea Shepherd

Sinds 2016 werkt Sea Shepherd ook samen met de regeringen van Gabon, Liberia, São Tomé en Principe, Tanzania, Namibië, Gambia en Benin om visserijcriminaliteit te bestrijden. Door civiele offshore patrouillevaartuigen beschikbaar te stellen aan de Afrikaanse kust-en eilandstaten, kunnen autoriteiten visserijregelgeving en instandhoudingswetten in hun soevereine wateren handhaven. Tot op heden hebben deze unieke partnerschappen geresulteerd in de arrestatie van 67 vaartuigen, voor illegale visserij en andere visserijmisdrijven.

Delen