News

Sea Shepherd viert nieuwjaar met arrestatie van illegaal vissersschip in Liberia

donderdag, 04 Jan, 2018

Op 2 januari werd de bemanning van het onder Chinese vlag varende vissersvaartuig Guo Ji 809 gearresteerd door de kustwacht van Liberia wegens het illegaal vissen. Dit gebeurde met assistentie van Sea Shepherd.

Bemanning Sea Shepherd en de Liberiaanse kustwacht op weg naar de Guo Ji 809.

De Sam Simon ontdekte het vissersschip via de radar, terwijl het door Liberiaanse wateren voer met een snelheid die wees op het vissen met een sleepnet. Het team van de Liberiaanse kustwacht aan boord van de Sam Simon kwam snel in actie en begaf zich richting het vaartuig vlak nadat een net naar binnen was gehaald. Aan boord bevonden zich natte, losse netten, verse en levende vis en bemanning gekleed in waterdichte kleding, die wordt gebruikt tijdens het vissen.

De Guo Ji 809 wordt opgebracht.

Tijdens de inspectie werd vastgesteld dat het schip gebruikmaakte van een Liberiaanse visserijvergunning die op 31 december 2017 was verlopen. De Guo Ji 809 was in het nieuwe jaar doorgegaan met vissen, zowel op 1 als op 2 januari, tegen het advies in van de Liberiaanse toezichthouder voor visserij aan boord, die toegaf dat het vaartuig actief aan het vissen was geweest.

Vissen zonder een Liberiaanse visserijvergunning behoort tot de zwaarste overtredingen van de Liberiaanse visserijwetgeving, waar een maximale boete van 1 miljoen Amerikaanse dollar op staat. De Guo Ji 809 is opgebracht en is in bewaring gesteld in de haven van Monrovia in afwachting van het proces.

Illegale vangst aan boord van de Guo Ji 809.

“De arrestatie van de bemanning van de Guo Ji 809 toont de noodzaak van constante waakzaamheid op zee. Hoewel Operation Sola Stella een eind heeft gemaakt aan de visserij-activiteiten van vele buitenlandse vissersvaartuigen zonder vergunning, moeten wij ook actief blijven inzetten op het controleren van vaartuigen die een vergunning hebben, of hebben gehad, om in de wateren van Liberia te mogen vissen”, aldus de heer Brownie Samukai, minister van Defensie van Liberia.

De Guo Ji 809 wordt opgebracht met hulp van de Sam Simon.

Sinds februari 2017 assisteert Sea Shepherd onder de naam Operation Sola Stella de overheid van Liberia bij het aanpakken van illegale, ongereguleerde visserij. Sea Shepherd levert daarvoor een patrouilleschip dat opereert in de Liberiaanse wateren onder gezag van het Liberiaanse ministerie van Defensie. Illegale visserij is verantwoordelijk voor ongeveer 40% van de vis die in de West-Afrikaanse wateren wordt gevangen.

Illegale vangst ligt te drogen op het dek van de Guo Ji 809.

“Sinds Operation Sola Stella van start ging ongeveer een jaar geleden, heeft Sea Shepherd de Liberiaanse kustwacht geassisteerd bij de arrestatie van de bemanning van acht vissersvaartuigen die illegaal aan het vissen waren. Het is een geweldige start van het nieuwe jaar, dat nu opnieuw een stroper voor het gerecht zal worden gebracht, dankzij de uitstekende samenwerking tussen Sea Shepherd en het ministerie van Defensie van Liberia."

Campagneleider Peter Hammarstedt
Liberiaanse kustwacht inspecteert de Guo Ji 809.

In 2016 assisteerde Sea Shepherd de overheid van Gabon tijdens Operation Albacore, hetgeen resulteerde in de inspectie van meer dan 80 vissersvaartuigen en de arrestatie van de bemanning van vijf Congolese trawlers en een Spaanse longliner. Operation Sola Stella is een voortzetting van de wereldwijde missie van Sea Shepherd om actief samen te werken met nationale overheden en hun opsporingsdiensten in hun strijd tegen illegale visserij. Dit is in juni 2017 vastgelegd in onze ‘Voluntary Commitment for the Oceans’ tijdens de Oceanen Conferentie van de Verenigde Naties (#OceanAction17190).

Liberiaanse kustwacht aan boord van de Guo Ji 809.
Delen

Gerelateerde teksten

Steun Sea Shepherd

Sea Shepherd Merchandise

Lees meer