Commentary

Operation Jairo Mediterraneo: de actie die niet door de vingers wordt gezien

maandag, 28 Aug, 2017

Andrea Morello, directeur van Sea Shepherd Italië, schrijft over de dagelijkse "direct actions" die wij allemaal kunnen ondernemen om zo de oceanen en het zeeleven te redden.

Land volunteers on Jairo Med Campaign with crew from the Stazione Zoologica Anton Dohrn. Photo Sea Shepherd Italia.

Tijdens een reis naar Siracusa met Patrizia Maiorca zag ik de eieren van karetschildpadden uitkomen dankzij een kind dat het nest op het Arenella strand had gemeld. De jongen en zijn vader besloten niet alleen te kijken hoe die babyschildpadjes onder de brandende zon de zee niet meer konden vinden. In plaats daarvan redden ze de levens van de schildpadden en zagen ze de resultaten.

Zo slaagden we er 's nachts in om het nest te vinden onder het aangedrukte zand van alle wandelingen van de toeristen. Alsof ze voelden dat hun omgeving eindelijk beschermd was, kwamen er vijftien prachtige babyschildpadden uit dat zand om onmiddellijk op weg te gaan naar de zee. Ze overleefden tussen de strandlounges en ze overleefden de nachtelijke lichten die hen weglokten van hun natuurlijke pad, wat tot gevolg zou hebben dat ze op het land gestorven zouden zijn. Die avond maakte de actie van de jongen het verschil.

Dit is precies wat Sea Shepherd is: actie maakt het verschil.

A baby loggerhead turtle safely reaches the sea. Photo Sea Shepherd Italia.

Elke dag, wanneer de eerste zonnestralen de blauwe horizon verlicht, patrouilleert de Sam Simon de wateren van de zuidelijke Tyrreense Zee om de zee en de levens die erin wonen te beschermen. De Sam Simonhandelt onder de vlag die op de boeg van het schip wappert: de Jolly Roger.

07:20: Een FAD (fishing aggregating device) wordt gespot. Een FAD is een drijvend platform gemaakt van stukjes plastic die met dunne nylon touwen aan elkaar zijn vastgemaakt en door middel van een gewicht verankerd zijn aan de zeebodems. We beginnen de FAD’s in kaart te brengen door middel van gps. De een na de ander, twee, vijf, tientallen FAD's. Ze vormen een groot gevaar, met name voor schildpadden die erin verstrikt raken en soms geen manier hebben om zichzelf te bevrijden. Hierdoor zijn de schildpadden ten dode opgeschreven.

Door de actie van de jongen en zijn vader, de vrijwilligers van de Sam Simon en de maritieme afdeling van Catania zijn de volgende resultaten al in de eerste vier dagen behaald: 3,5 kilometer aan dun nylon touw is uit zee gehaald; 1,5 kilometer aan dikke vislijnen zijn uit zee gehaald; 29 illegale FAD's en talloze plastic flessen, ballonnen, blikjes verf en jerrycans zijn uit zee gehaald en aan boord gebracht van de Sam Simon.

The M/V Sam Simon retrieving an illegal FAD in the Tyrrhenian Sea. Photo Sea Shepherd Italia.

Deze illegale FAD's beschadigen zowel het leven in de Middellandse Zee als de lokale, legale visserij. Het lokale beheersplan van de Eolische Eilanden regelt het gebruik van de FAD's. Hierin staat het volgende: "In de te beheren zone zullen specifieke gebieden worden bepaald waarin de FAD’s zullen worden verankerd, en het aantal is vooraf bepaald (maximaal twintig), samen met de positionering en het gebruik (maatregel 1.4 van het EFF 2007-2013)’’. De FAD’s worden aan de vissers toegewezen door middel van een willekeurige trekking en zijn voorzien van initialen om ze herkenbaar te maken. Om tegen te gaan dat de goudmakreel steeds eerder in het jaar wordt gevangen, mogen de FAD’s pas vanaf 15 september geplaatst worden en het vissen op goudmakreel mag pas vanaf 30 oktober. Het feit dat de gevonden FAD's niet herkend en getraceerd konden worden, maakt dat ze deel uitmaken van illegale, niet gerapporteerde en ongereguleerde visserij (IUU).

Sea Shepherd strijdt tegen IUU-visserij, tegen het gebruik van plastic en tegen illegale visnetten. Daarnaast zet Sea Shepherd tien schepen in op bijna al de zeven zeeën. Maar het belangrijkste wapen dat het verschil maakt, is passie; de hartstocht van individuen die ertoe leidt dat illegale acties en wreedheden niet door de vingers worden gezien, maar in plaats daarvan worden bestreden door middel van actie.

Jaarlijks komen miljoenen tonnen plastic in de oceaan terecht. Miljarden vissen worden illegaal gevangen en ze worden in gigantische ladingen opnieuw op de wereldmarkt geïntroduceerd. Zelfs regeringen, zoals die van Japan, reizen tegenwoordig nog steeds naar het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan om op walvissen te jagen, waarbij ze lak hebben aan internationale wetten en het vonnis dat het Internationaal Gerechtshof tegen hen heeft uitgevaardigd.

Ondanks de illegale activiteiten en het wegkijken wanneer deze feiten bewezen zijn, groeit het aantal schepen die uitgerust zijn met camera's, gepassioneerde vrijwilligers en steun vanaf het land om elke dag actie te ondernemen voor het belangrijkste waar men voor kan vechten: het leven. Na veertig jaar lang actie door onze oprichter Paul Watson en de vrijwilligers van over de hele wereld vaart de Sam Simon vandaag opnieuw uit. 

Vier jaar zijn verstreken sinds de tragische dood van Jairo Mora Sandoval die op 31 mei 2013 op 26-jarige leeftijd werd vermoord. "Jairo was een jonge Costa Ricaanse natuurbeschermer die op brute wijze werd vermoord door stropers, terwijl hij deed waar hij het meest van hield: het beschermen van nestelende zeeschildpadden", herinnerde kapitein Paul Watson zich.

"De stropers hebben deze activist vermoord door hem te laten stikken in het zand voordat ze hem in zijn hoofd schoten. Een paar dagen voordat hij stierf, had Jairo de Costa Ricaanse regering om hulp gevraagd, maar de regering weigerde in te grijpen. Kort daarna verloor hij zijn leven en de publieke druk was de enige reden waardoor de stropers werden gearresteerd. Ze werden vervolgens vrijgelaten omdat de politie verklaarde dat er geen bewijs was. De stropers werden echter weer achter slot en grendel gezet, enkel omdat de publieke opinie het eiste. Slechts enkelen van hen kregen een definitieve straf’’. Sea Shepherd lanceerde Operation Jairo, gericht op het beschermen van zeeschildpadden, om hem te eren. Het Italiaanse kapittel wilde Jairo ook eren en in juni begon Operation Jairo Mediterraneo langs de Italiaanse kusten van de Cilento om schildpaddennesten te beschermen. Directe actie door de vrijwilligers van Sea Shepherd Italië wordt ondernomen voor de schildpadden en ter nagedachtenis aan Jairo, zodat zijn offer kan worden omgezet in directe actie door velen op elke zee.

Delen

Steun Sea Shepherd

Sea Shepherd Merchandise

Lees meer