News

Overwinning in Costa Rica voor Paul Watson

woensdag, Mrt 13, 2019

Kapitein Watson kan eindelijk een bijna twee decennia lang durende periode van juridische strijd met de autoriteiten van Costa Rica afsluiten. De rechter van het Tweede Gerechtelijk Circuit van San José heeft beslist in het voordeel van kapitein Paul Watson, oprichter van de Sea Shepherd Conservation Society, en alle aanklachten tegen hem afgewezen. Daarmee werd een einde gemaakt aan een zeventien jaar durend juridisch geschil en dertien jaar oud internationaal aanhoudingsbevel.

 

Het juridische geschil begon op 20 april 2002, toen het schip Ocean Warrior, onder gezag van kapitein Watson, op uitnodiging van de regering naar Costa Rica trok om een samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen ter bescherming van het wereldberoemde maritieme reservaat, Cocos Island.

Het jaar daarvoor voorzag Sea Shepherd de Cocos Island National Park Rangers van apparatuur en een schip om een onder Ecuadoraanse vlag varend schip, de San Jose, te arresteren en te confisqueren wegens het illegaal vissen in de beschermde wateren van het eiland.

In 2002 vond een confrontatie plaats tussen de Ocean Warrioren het Costa Ricaanse schip Varadero 1, waarvan de bemanning illegaal haaien aan het ontvinnen was, in de territoriale wateren van Guatemala. Nadat de Varadero 1verschillende verzoeken om de voortzetting van deze praktijk te staken negeerde, kreeg kapitein Watson toestemming van de Guatemalteekse autoriteiten om het schip te escorteren naar de dichtstbijzijnde haven voor arrestatie.

Na dit incident diende de bemanning van de Varadero 1verschillende ongegronde beschuldigingen in tegen kapitein Watson. Dit resulteerde in een juridische strijd die wereldwijd veel aandacht trok. Het hele incident werd gefilmd en opgenomen in de film Sharkwatervan de Canadese regisseur Rob Stewart.

Tijdens dit juridische geschil bleef Sea Shepherd zich inzetten voor de bescherming van de mariene soorten in het marine-reservaat Cocos Island en het schiereiland Osa, met name de verschillende haaiensoorten die het meest kwetsbaar zijn voor illegale visserij en het ontvinnen.

Sea Shepherd’s activiteiten werd belemmerd door de strafzaak tegen kapitein Watson. Dit eindigt vandaag, omdat de huidige regering en autoriteiten duidelijke tekenen van steun en interesse hebben getoond om de samenwerkingsovereenkomsten met Sea Shepherd te bevorderen.

"During all of these years, my sincere desire has always been to protect, together with Costa Rican people, the beautiful natural sanctuary that is the Isla del Coco, and other endangered areas linked to the Marine Corridor of the Eastern Tropical Pacific like the Golfo Dulce and the Osa Peninsula. I hope that, now, with this dismissal of these charges against me, we can make it a reality.”

- Captain Paul Watson
Costa Rica's Environmental Minister Carlos Manuel Rodríguez Echandi and Paul Watson.
Delen

Gerelateerde teksten