News

Internationaal Gerechtshof: Japanse walvisvaart is 'niet wetenschappelijk'

maandag, Mrt 31, 2014

Overwinning voor de walvissen!
Oordeel Internationaal Gerechtshof: Japanse walvisvaart in de Zuidelijke Oceaan is 'niet wetenschappelijk'
 

Het is een geweldige overwinning voor de walvissen: het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft vandaag een bindende uitspraak gedaan in de zaak van Australië tegen Japan. Het Hof oordeelt dat het Japanse JARPA II walvisvaartprogramma bij Antarctica niet voor wetenschappelijke doeleinden is en dat alle vergunningen onder het JARPA II programma ingetrokken moeten worden. Sea Shepherd VS en Sea Shepherd Australië juichen de uitspraak toe. Beide Sea Shepherd afdelingen hebben directe actie ondernomen tegen de Japanse walvisvaarders in de Zuidelijke Oceaan.

In de rechtszaal waren de volgende vertegenwoordigers van Sea Shepherd aanwezig om de historische uitspraak bij te wonen: kapitein Alex Cornelissen, uitvoerend directeur van Sea Shepherd Global, en Geert Vons, directeur van Sea Shepherd Nederland. Zij werden vergezeld door de Nederlandse juridisch adviseur van Sea Shepherd Global.

De zaak tegen Japan werd vorig jaar juni door het Internationaal Gerechtshof gehoord. In deze zaak werd bepaald of Japan internationale verplichtingen schendt met het ‘wetenschappelijke’ programma van JARPA II in de Zuidelijke Oceaan. De eis was dat Japan moet stoppen met de uitvoering van JARPA II en alle bijbehorende vergunningen moet intrekken zolang Japan niet kan bewijzen dat hun handelswijze overeenkomt met de internationale wetgeving.

Met een stemming van 12 voor en 4 tegen oordeelde het Gerechtshof dat de wetenschappelijke vergunningen die Japan aan de walvisvaarders geeft niet wetenschappelijk zijn zoals gedefinieerd in de regelgeving van de Internationale Walvisvaart Commissie. Het hof eiste dat Japan de wetenschappelijke vergunningen afgegeven onder het JARPA II programma intrekt en dat er geen nieuwe vergunningen onder dit programma afgegeven worden.

Voorafgaand aan de uitspraak waren er geruchten dat het Internationaal Gerechtshof de jacht op de bedreigde bultrug en gewone vinvis zou verbieden, maar dat het een compromis zou sluiten en de jacht op de dwergvinvis wel zou toestaan. Sea Shepherd meent echter dat er geen enkele walvis gedood mag worden, ongeacht de soort, en zeker niet in een walvisreservaat. Een reservaat betekent: een veilig toevluchtsoord; een natuurgebied waar dieren worden beschermd. Toestaan dat er dieren gedood worden in een international erkend reservaat is de spot drijven met internationale afspraken die in 1994 gemaakt zijn bij de oprichting van het reservaat. 23 landen stemden toen voor het reservaat, Japan was het enige lid van de IWC dat tegenstemde.

Zelfs Kenichiro Sasae, de Japanse ambassadeur in de Verenigde Staten, zei op een publieke bijeenkomst in 2013 in Los Angeles, waar ook vertegenwoordigers van Sea Shepherd VS aanwezig waren: ‘Persoonlijk hou ik van walvissen, en als je de walvissen gaat bekijken is er geen reden voor ons om dit prachtige dier te doden. Maar het gaat om de geschiedenis en politiek. Er is een kleine groep Japanners die dit nog steeds wil winnen. Maar de meeste Japanners eten helemaal geen walvisvlees meer.’ Op deze bijeenkomst verklaarde ambassadeur Sasae dat Japan zich zou houden aan de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof.

Lees het transcript hier!

Acht jaar lang heeft de internationale vrijwillige bemanning van Sea Shepherd aan de frontlinie gestaan in de afgelegen, vijandelijke wateren van Antarctica. De laatste twee jaar gebeurde dit onder leiding van Sea Shepherd Australië. Wij zullen de confrontatie met de Japanse walvisvaarders in Antarctica blijven aangaan, tot we voor eens en voor altijd een einde hebben gemaakt aan de jacht in dit internationaal erkende ‘toevluchtsoord’ voor de walvissen. Sea Shepherd is gedurende deze tijd de enige organisatie geweest die directe actie tegen de illegale, commerciële jacht van de Japanse walvisvaarders ondernam. Japan deed dit zogenaamd voor wetenschappelijk onderzoek, terwijl de hele wereld hier vraagtekens bij zette. Sea Shepherd is de enige organisatie geweest die tussen de harpoenen van de walvisjagers en de majestueuze walvissen ging staan, walvissen die internationaal beschermd zijn en elk jaar via Antarctica (terwijl veel vrouwtjes dan zwanger zijn) migreren.

‘Met de uitspraak van vandaag heeft het Gerechtshof een eerlijk en juist standpunt ingenomen en zichzelf aan de goede kant van de geschiedenis geplaatst door de walvissen in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan en het levensbelangrijke ecosysteem van Antarctica te beschermen. Dit is een beslissing die impact heeft op de hele internationale gemeenschap en op onze toekomstige generaties,’ aldus kapitein Alex Cornelissen van Sea Shepherd Global.
‘Hoewel de mededogenloze harpoenen van de Japanners veel walvissoorten op de rand van uitsterven hebben gebracht, is Sea Shepherd hoopvol dat met de uitspraak van het Gerechtshof de walvisjacht voorgoed de geschiedenisboeken in kan,’ zei hij.

‘Ondanks het moratorium op de commerciële walvisjacht is Japan doorgegaan met het doden van duizenden van deze goedaardige reuzen van de zee, op een plaats die juist een veilige haven voor hen hoort te zijn,’ zegt Paul Watson, de oprichter van Sea Shepherd. ‘Sea Shepherd en ik, en met ons miljoenen andere bezorgde mensen van over de hele wereld, hopen dat Japan zich echt zal houden aan de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof en de walvissen nu met rust laat.’

‘De uitspraak van het Internationaal Gerechtshof dat de Japanse walvisjacht illegaal is, is een rechtvaardiging voor tien jaren van moedige acties door kapitein Paul Watson en zijn bemanning,’ zei Bob Brown, voorzitter van Sea Shepherd Australië.

‘In heel Australië zullen mensen deze overwinning vieren. Dankzij Sea Shepherd en de enorme publieke steun die zij krijgen om de walvissen in dit land te beschermen, ondernam de Australische regering uiteindelijk deze actie om naar het Internationaal Gerechtshof te stappen. Tony Abbott, de Australische minister-president, zou tegen Japan moeten zeggen: “Vaar nooit meer de evenaar over met een harpoon aan boord”,’ vervolgt dr. Brown.

'Dit resultaat toont aan dat Sea Shepherd met het verdedigen van het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan niet alleen de Australische federale wet, maar ook de internationale wet aan haar kant heeft,’ zegt Jeff Hansen, uitvoerend directeur Sea Shepherd Australië.

Sea Shepherd Global zal de schepen voorbereiden op een terugkeer naar de Zuidelijke Oceaan in December 2014, voor het geval Japan zich niet bij de uitspraak neerlegt. Als de Japanse walvisvaarders terugkeren, zal de Sea Shepherd bemanning klaarstaan om deze uitspraak tegen de illegale Japanse walvisvaarders te verdedigen.

 

Na de uitspraak geeft Sea Shepherd een reactie aan de pers.
Delen

Gerelateerde teksten