News

Namibië werkt samen met Sea Shepherd om visserijcriminaliteit te bestrijden

donderdag, 25 Jul, 2019

Namibië werkt samen met  Sea Shepherd om visserijcriminaliteit te bestrijden; patrouilles dwingen illegale industriële fabriekstrawlers naar Skeleton Coast.

Wetshandhavers van het Namibische Ministerie van Visserij en Mariene Hulpbronnen (MFMR) en Sea Shepherd hebben aan boord van Sea Shepherd’s schip de M/Y Ocean Warriorgezamenlijk succesvolle surveillanceactiviteiten uitgevoerd in de Exclusieve Economische Zone (EEZ) van Namibië. Dit gebeurde in de periode van 26 april tot en met 15 juni 2019.

Namibian officials and Sea Shepherd crew onboard the Ocean Warrior. Photo by Kerstine Launay/Sea Shepherd.
Captain de Giorgi with Namibian Police officers on the Ocean Warrior. Photo by Kerstine Launay/Sea Shepherd.
Namibian Police on the M/Y Ocean Warrior. Photo by Kerstine Launay/Sea Shepherd.
Sea Shepherd chases a suspicious fishing vessel at night. Photo by Kerstine Launay/Sea Shepherd.
Inspection of the F/V Cavemas Star. Photo by Kerstine Launay/Sea Shepherd.
Inspection of the F/V Cavemas Star. Photo by Kerstine Launay/Sea Shepherd.
Inspection of the F/V Cavemas Star. Photo by Kerstine Launay/Sea Shepherd.
Sea Shepherd Captain Giuseppe de Giorgi and Namibia’s Head of Fisheries on the bridge of the Ocean Warrior. Photo by Kerstine Launay/Sea Shepherd.
Inspection of the F/V Noverdorn. Photo by Kerstine Launay/Sea Shepherd.
Inspection of the F/V Noverdorn. Photo by Kerstine Launay/Sea Shepherd.

Het hoofddoel van deze gezamenlijke patrouilles was het aanpakken van illegale, ongemelde en ongereguleerde (IOO) visserij in Namibische wateren. Deze initiatieven hebben de MFMR en andere Namibische wetshandhavingsinstanties geholpen om illegale en buitenlandse industriële fabriekstrawlers uit de Namibische EEZ te verdrijven. Van deze trawlers wordt  vermoed dat ze door IOO-activiteiten gerichte paardmakreelbestanden hebben getroffen.

Grote buitenlandse trawlers van industriële fabrieken - voormalige trawlers uit de Sovjet Unie - zijn wezen  “grenshoppen” en slopen daarbij 's nachts de EEZ van Namibië binnen. Ze plunderden vis - voornamelijk paardmakreel -  voor de beroemde Skeleton Coast van Namibië. Deze illegale invallen verergerden door zware mist en scheepswrakken in het gebied waardoor detectie moeilijk is. De illegale vangsten werden vervolgens overgebracht naar grote gekoelde vrachtschepen, ook wel “reefers” genoemd, die aan het wachten waren om de illegaal gevangen vis net buiten de Namibische EEZ te laden. Gekoelde vrachtschepen leveren een belangrijke bijdrage aan IOO-visserij, omdat legale vangst kan worden gemengd met illegale vangst, waardoor het onmogelijk wordt om de herkomst van vangsten te verifiëren. Daarom verbiedt de Namibische Wet van Mariene Hulpbronnen (Namibian Marine Resources Act) overslag op zee en staat deze alleen toe in de haven of in aanwezigheid van wetshandhavers.

Als gevolg van deze intrusies begon de Ocean Warrior, onder gezag van Sea Shepherd vrijwilliger admiraal Giuseppe de Giorgi (b.d.), voormalig stafchef van de Italiaanse marine, in de noordelijke wateren van Namibië te patrouilleren op 26 april onder leiding van de Namibische wetshandhavingsfunctionarissen (bestaande uit visserij-inspecteurs en politieagenten). Dit deden zij om invallen door grote buitenlandse industriële fabriekstrawlers, die de noordelijke maritieme grens naar Namibië zijn overgestoken om paardmakreel te stropen, te stoppen. De gezamenlijke operatie heette Operation Vanguard. Op 26 april onderschepte deze operatie een illegaal vissersvaartuig dat zich met trawlsnelheid voortbewoog, op 20 zeemijl ten zuiden van de grens tussen Angola en Namibië. Bij het signaleren van de Ocean Warrior veranderde het illegale vissersvaartuig onmiddellijk van koers om aan een aanhouding te ontsnappen. De Ocean Warrior kwam binnen driehonderd meter van het illegale vissersvaartuig en naderde tot gevaarlijk dichtbij in een poging het grotere vaartuig te vertragen. Het niet-geïdentificeerde vissersvaartuig had geen waarneembare vaartuigmarkeringen en helaas kon er niet aan boord gegaan worden van het illegale vissersvaartuig vanwege de ongunstige weersomstandigheden op dat moment.

Deze confrontatie en de zichtbaarheid van een patrouillerende aanwezigheid door deze gezamenlijke operatie voor de  Skeleton Coast hadden echter een afschrikeffect voor stropers van vissen, omdat er sinds de onderschepping geen verdere invallen meer zijn gebeurd. De gezamenlijke patrouilles hebben het beoogde afschrikkende effect, zodat de paardmakreel mogelijk in het noorden van Namibië kan herstellen van de visserijdruk door criminele bedrijven.

Namibië heeft een van de rijkste visgronden ter wereld, vooral nadat de Namibische regering het aantal legaal goedgekeurde vismakreelvissersvaartuigen in Namibische wateren aanzienlijk heeft verminderd. Maar de illegale visserij is recent toegenomen, omdat vissersvaartuigen, met voorheen een vergunning, zich in andere landen hebben gevestigd met de bedoeling te stropen in de noordelijke wateren van Namibië.

Paardmakreel is door de Internationale Unie voor Behoud van Natuur en Natuurlijke Hulpbronnen vermeld als kwetsbaar, met een dalende bevolkingstrend in gebieden waar illegaal wordt gevist. De paardmakreelbestanden van Namibië worden echter, net als alle andere visbestanden, duurzaam geoogst, vandaar het belang om IOO-vissers uit de Namibische wateren te houden.

“Terwijl de Namibische regering instandhoudingsmaatregelen heeft genomen om de paardmakreelvisserij te beschermen - welke cruciaal is voor de economie en de ecosysteemgezondheid van Namibië - moeten deze instandhoudingsmaatregelen ook patrouilles op zee omvatten. Met Operation Vanguard afgerond, hebben criminele exploitanten die Namibische wateren voor de kust van Skeleton plunderen, het bericht ontvangen dat de Namibische regering waakzaam is in het verdedigen van haar visserij.”

Honourable Bernhard Esau, Minister of Fisheries and Marine Resources.

“De samenwerking van Sea Shepherd met de Namibische MFMR wordt ondersteund door de Southern African Development Community (SADC), Stop Illegal Fishing en de FISH-I Africa Task Force die een gemeenschappelijk doel delen om de patrouille-op-zeecapaciteit in Zuid-Afrika te vergroten. Beperkte controle op industriële visserij is een belangrijke oorzaak van IOO-visserij ”, aldus Per Erik Bergh, coördinator van Stop Illegal Fishing.

Samenwerking Sea Shepherd met autoriteiten

Sinds 2016 werkt Sea Shepherd samen met de regeringen van Gabon, Liberia, São Tomé en Príncipe, Benin en Tanzania om IOO-visserij te bestrijden door civiele patrouilleschepen te gebruiken voor Afrikaanse kuststaten zodat de autoriteiten de visserijregelgeving en natuurconservatiewetten kunnen handhaven in hun soevereine wateren. Tot op heden hebben de unieke partnerschappen geresulteerd in de arrestatie van dertig schepen die betrokken zijn bij illegale visserij en andere visserijcriminaliteit.

Het ministerie van Visserij en Mariene Hulpbronnen waardeert dit partnerschap om IOO-visserij in de EEZ uit te roeien en zal gebruik blijven maken van deze vrijgevigheid door Sea Shepherd. Mogelijke stropers zullen worden behandeld in termen van de wet en de straf zal zwaar zijn, gaf de minister verder aan.

 

Delen

Gerelateerde teksten