News

Sea Shepherd assisteert Liberiaanse kustwacht bij arrestatie vrachtschip illegale vishandel

woensdag, Jan 02, 2019

Tijdens Kerstmis heeft de Liberiaanse kustwacht, bijgestaan door de bemanning van Sea Shepherd, de onder Chinese vlag varende M/V Hai Feng 823 gearresteerd. Dit 74-meter lange koelschip, met een geschiedenis van illegale visserij, probeerde een lading overgeladen vis te lossen in de West-Afrikaanse haven van Monrovia.

Hai Feng 823 boarded by Liberian Coast Guard. Photo by Nicole Schafer/Sea Shepherd
Captain of Hai Feng 823 questioned by Liberian Coast Guard. Photo by Nicole Schafer/Sea Shepherd
Fish cargo on board the Hai Feng 823. Photo by Nicole Schafer/Sea Shepherd
Hai Feng 823 detained outside the port of Monrovia. Photo by Nicole Schafer/Sea Shepherd
Captain Alistair Allan on the bridge of the Hai Feng 823. Photo by Nicole Schafer/Sea Shepherd
Hai Feng 823 detained outside the port of Monrovia. Photo by Nicole Schafer/Sea Shepherd

Overladen is het overbrengen van vis van het ene vaartuig naar het andere - vaak gedaan op open zee tussen vissersvaartuigen en koelschepen, met als doel de oorsprong van de illegaal gevangen vis te verdoezelen.

De M/V Hai Feng 823 heeft al eerder overgeladen van twee andere gearresteerde schepen: de M/V Lian Run, gearresteerd door de Liberiaanse kustwacht met hulp van Sea Shepherd op 21 maart 2017 voor belasting- en douanefraude, en de F/V Seta 70, gearresteerd door de Liberiaanse kustwacht op 22 juli 2011, vanwege het zonder vergunning vissen in Liberiaanse wateren. De M/V Hai Feng 823 is tevens de toegang tot de haven van Las Palmas, Canarische Eilanden ontzegd.

De bemanning van de Sam Simon assisteerde de Liberiaanse kustwacht bij het aan boord gaan van de M/V Hai Feng 823 met behulp van haar twee bijboten. Tijdens de inspectie presenteerde de kapitein van de M/V Hai Feng 823 de Liberiaanse kustwacht een officiële reeks documenten waaruit bleek dat er aan boord van het schip 21.409 dozen met vis waren.
De Liberiaanse kustwacht vond echter een reeks onofficiële documenten waaruit bleek dat er aan boord van het schip in totaal 25.459 dozen vis waren, een verschil van meer dan 81 ton vis.

"Schepen die zich bezighouden met belasting- en douanecriminaliteit houden vaak twee sets administratie aan boord: een valse set die ze bij inspectie aan de autoriteiten presenteren en een andere, echte, boekhouding die wordt voorgelegd aan het bedrijf van het schip, maar die verborgen wordt gehouden voor wetshandhavingsinstanties. De presentatie van de Liberiaanse kustwacht met valse documentatie is een ernstig misdrijf in Liberia."

Minister van Nationale Defensie van Liberia, Daniel Ziankahn

De Liberiaanse kustwacht ontving ook een authorisatiebrief van Sierra Leone, waarmee de M/V Hai Feng 823 24.000 dozen vis kon exporteren die naar verluidt zijn overgeladen in de wateren van Sierra Leone. Dit betekent dat de hoeveelheid vis die werd vervoerd door de M/V Hai Feng 823 groter is dan de autorisatie die door Sierra Leone, hun laatste aanloophaven, werd verleend.

De M/V Hai Feng 823 werd gearresteerd op verdenking van liegen tegen een functionaris van de Liberiaanse kustwacht, het presenteren van vervalste documenten en het samenzweren om de belasting- en douanewetgeving van Liberia te schenden.

"Gekoelde vrachtschepen dragen in belangrijke mate bij aan illegale visserij omdat ze worden gebruikt om de vangst van criminele exploitanten wit te wassen. Op deze zogenaamde koelschepen kan legale vangst worden vermengd met illegale vangst en kan de herkomst onmogelijk te achterhalen zijn. Het witwassen van vis is gemakkelijker dan het witwassen van geld. Een belangrijk gevecht in de strijd tegen illegale visserij is om havens te kunnen sluiten voor dit soort criminelen. De arrestatie van de Hai Feng 823 is een duidelijke boodschap dat de Liberiaanse havens gesloten zijn voor de handel in illegale vis," zei Alistair Allan, kapitein van Sea Shepherd’s Sam Simon.

Delen

Gerelateerde teksten