News

Sea Shepherd assisteert Liberiaanse kustwacht

dinsdag, 28 Mrt, 2017

Liberiaanse kustwacht met Lian Run op de achtergrond.
Liberiaanse kustwacht gaat aan boord van het koelschip Lian Run.
Liberiaanse Kustwacht benadert de Lian Run.

Op 21 maart, na de ontvangst van een bericht dat een koelschip nabij de haven van Monrovia ervan werd verdacht gebruik te maken van een frauduleuze identiteit, ging de Liberiaanse kustwacht geassisteerd door de bemanning van Sea Shepherd en maritieme adviseurs en natuurbeschermers uit Israël aan boord van het 93 meter lange schip, Lian Run, varend onder de vlag van Sierre Leone.

Het Automatische Identificatie Systeem (AIS), een navigatiehulp dat door een vaartuig wordt gebruikt om informatie over de identiteit uit te zenden (zoals naam en oproepsignaal), gaf een IMO-nummer door dat nergens is geregistreerd. Een IMO-nummer is uniek en blijft gedurende de hele levensduur van een vaartuig aan dat vaartuig gekoppeld om de veiligheid op zee te verbeteren en fraude tegen te gaan.
De Lian Run is in de afgelopen vijf jaar vijf keer eerder aangehouden en heeft een geschiedenis van illegale, ongereguleerde visserijactiviteiten (IUU). Tijdens de controle werd geconstateerd dat er 460 ton vis aan boord was en dat het de bedoeling was om deze lading in de haven van Monrovia te lossen.

De kapitein van de Lian Run kon niet de juiste papieren tonen voor deze lading. Zonder deze papieren is het onmogelijk om de herkomst van de vis te bepalen. De kapitein verklaarde later dat de vis was overgenomen van vier vissersschepen die behoren tot de ‘vloot’ van de Lian Run. Maar hij kon ook geen kopieën leveren van de visvergunningen van deze vissersboten om deze verklaring te bevestigen.

Het Task Force-team illegale visserij van Sea Shepherd en de Liberiaanse kustwacht ondervragen de bemanning van het koelschip.
Inspectie van de gekoelde vracht aan boord van de Lian Run.
Inspectie van de Lian Run.

 “Gekoelde vrachtschepen zijn een belangrijke schakel in de illegale visserij, omdat zij worden gebruikt om de vangst als het ware wit te wassen. Op deze koelschepen kan de legale vangst worden gemengd met illegale vangst en op die manier is het later onmogelijk om de herkomst te achterhalen. Het witwassen van vis is eenvoudiger dan het witwassen van geld. Schepen die op zee vis van andere schepen overnemen, zijn daarom verplicht de herkomst van de vis aan te tonen door middel van de visvergunningen van de vissersvaartuigen”, aldus campagneleider kapitein Peter Hammarstedt.

De Liberiaanse kustwacht heeft opdracht gegeven om het vaartuig te arresteren op verdenking van identiteitsfraude en illegale visserij, terwijl de oorsprong van de vis nog wordt onderzocht.

“Om de illegale visserijactiviteit aan te tonen, moeten wij de vaartuigen achterhalen die de vis daadwerkelijk hebben opgevist en de vaartuigen die de criminele activiteit hebben ondersteund. Ik heb de kustwacht van Liberia opdracht gegeven om elke schakel in deze criminele keten op te sporen, inclusief de moederschepen, die deze visserijcriminaliteit mogelijk maken”, aldus minister van Defensie Brownie Samukai.

Sinds februari 2017 assisteert Sea Shepherd, onder de naam Operation Sola Stella, de regering van Liberia bij het aanpakken van de illegale visserij door de Bob Barkerin te zetten als burger patrouillevaartuig in de Liberiaanse kustwateren onder leiding van het Ministerie van Defensie. Deze patrouilles hebben tot op heden geresulteerd in de arrestatie van vier visserschepen. Ontwikkelingslanden zijn erg kwetsbaar voor illegale visserijactiviteiten, waarvan de omvang soms oploopt tot 40% van de vangst in de West-Afrikaanse wateren.

In 2016 heeft Sea Shepherd de regering van Gabon geholpen tijdens Operation Albacore. Dat heeft geresulteerd in de controle van meer dan 40 vissersboten op zee en de arrestatie van drie Congolese vistrawlers en een Spaanse longliner. Operation Sola Stella is een voortzetting van de inzet van Sea Shepherd om wereldwijd actief samen te werken met nationale overheden en hun opsporingsdiensten in hun strijd tegen illegale visserij.

“To address IUU fishing, we must go after the vessels actively engaged in the illegal fishing activity, as well as the vessels that support that criminal activity. In Liberia, I have instructed the Coast Guard to target every link in the criminal chain, including these mother ships, that makes fishery crime possible."

Hon Minister Brownie Samukai, Minister of National Defense.
Delen

Gerelateerde teksten

Steun Sea Shepherd

Sea Shepherd Merchandise

Lees meer