News

Sea Shepherd roept VS op om duurzaamheid garnalenvloot te onderzoeken

dinsdag, Mei 30, 2017

Sea Shepherd doet een beroep op het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken om duurzaamheidsclaims van Nigeriaanse garnalenvloten te onderzoeken

Sea Shepherd Global heeft een formeel verzoek ingediend bij het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken om de 'duurzame' garnalenvisserij in Nigeria te onderzoeken. Beter bekend als het ‘Section 609’ certificeringsproces, verleent dit programma de benodigdheden van de bijvangstbeperkende middelen, zoals de ‘Turtle Excluder Devices’ (TED),  voor schepen van landen die garnalen exporteren naar de Verenigde Staten. TED's zijn roosters, bevestigd aan de mond van garnalentrawler-netten met het doel zeeschildpadden en ander zeeleven uit de netten houden. Aangezien de Verenigde Staten de grootste importeur van garnalen ter wereld is, is het ‘Section 609’-programma een cruciaal instrument in de bescherming van o.a. over de hele wereld.

Als een belangrijke exporteur van garnalen naar de Verenigde Staten geniet Nigeria de economische voordelen van een gunstige ‘Section 609’ certificering. Sea Shepherd heeft echter, bewijs verzameld dat die certificering in twijfel trekt. Gedurende enkele maanden voerde Sea Shepherd Global de campagne ‘Operation Sola Stella’ - een campagne in samenwerking met het Liberiaanse Ministerie van Nationale Defensie, gericht op de bestrijding van illegale visserij in de zwaar gestroopte wateren van Liberia. 

Het gebruik van een TED zou deze twee grote gitaarroggen gered hebben van een zekere dood in het trawlernet.

Op 13 maart 2017 hebben Liberiaanse officials die deelnamen aan Operation Sola Stella de Star Shrimper XXV in de Liberiaanse wateren aangehouden en gearresteerd wegens illegale visserij. Het schip werd op heterdaad betrapt toen het garnalen aan het vangen was zonder een TED, in wateren waarvan bekend is dat er zeeschildpadden zijn. De Star Shrimper XXV is lid van een enorme vloot van 70 Nigeriaanse garnalenschepen die eigendom zijn van Atlantic Shrimpers Limited (‘Atlantic Shrimpers’). Dit bedrijf adverteert trots met zijn ‘duurzame’ visserij, en geniet de mogelijkheid om garnalen aan de Verenigde Staten te verkopen op grond van de ‘Section 609’ certificering van Nigeria.

Sea Shepherd Global vreest dat de illegale garnalenvangst door de Star Shrimper XXV niet een enkel en op zichzelf staand incident is, vooral gezien de grootte van de vloot. Om de Amerikaanse staat te overtuigen een ​​formeel onderzoek te openen, heeft Sea Shepherd Global gedetailleerde informatie en bewijzen over de illegale activiteiten van de Star Shrimper XXV ingediend. Sea Shepherd Global dringt er bij de Amerikaanse autoriteiten op aan om "dit incident te zien als een onheilspellende rode vlag die de gehele ‘Atlantic Shrimpers’ vloot in twijfel brengt."

Meer over Operation Sola Stella

 

Liberiaanse kustwacht officier, betrokken bij Sea Shepherd’s Operation Sola Stella, nadert het Nigeriaanse schip Star Shrimper XXV.
Delen

Gerelateerde teksten