News

Sea Shepherd steunt Australië tegen walvisjacht

dinsdag, 02 Jul, 2013

Sea Shepherd steunt Australië in cruciaal proces tegen walvisjacht onder het mom van wetenschappelijk onderzoek

WORDT JAPAN EINDELIJK BERECHT VOOR HET DODEN VAN WALVISSEN IN HET WALVISRESERVAAT IN DE ZUIDELIJKE OCEAAN?

Wellicht zal Japan eindelijk berecht worden voor het doden van walvissen in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan onder het mom van wetenschappelijk onderzoek, een maas in de wet. Op 26 juni 2013 vond de eerste hoorzitting plaats in het proces dat de Australische overheid heeft aangespannen tegen Japan bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

In 2008 werd door het ICR (International Cetacean Research) een bevel van de Australische rechtbank om de walvisjacht te beëindigen genegeerd. Nu presenteert de Australische overheid haar zaak tegen de Japanse walvisjacht in de Zuidelijke Oceaan tijdens een drie weken durend proces bij het Internationaal Gerechtshof, van 26 juni tot 16 juli 2013. Australië begon het proces in 2010, en vraagt het Internationaal Gerechtshof om een einde te maken aan de walvisjacht die het moratorium op commerciële walvisjacht schendt. Deze commerciële walvisjacht is in strijd met het ICRW-verdrag (International Convention for the Regulation of Whaling) en vindt daarnaast op veel grotere schaal plaats dan volgens dit verdrag is toegestaan als het gaat om wetenschappelijk onderzoek.

Meer dan 14.000 walvissen gedood onder het mom van wetenschappelijk onderzoek
Sea Shepherd Conservation Society zal bij het gehele proces aanwezig zijn. Sea Shepherd loopt van oudsher voorop bij de verdediging van walvissen in de afgelegen Zuidelijke Oceaan, waardoor Japans zelfopgelegde jaarlijks moordquotum van meer dan duizend walvissen gereduceerd werd. Tijdens het jachtseizoen 2012-2013 slaagde Japan er slechts in om 103 dwergvinvissen (inclusief zwangere vrouwtjes) te doden, het laagste aantal tot nu toe. Dit is het resultaat van de vreedzame interventies door internationale vrijwilligers onder leiding van Sea Shepherd Australië. Sinds de introductie van het moratorium op de walvisjacht in 1986 heeft Japan volgens het International Fund for Animal Welfare meer dan 14.000 walvissen gedood onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Japan heeft 14.000 walvissen gedood tijdens een internationaal moratorium op de walvisvangst in een internationaal erkend walvisreservaat.

Uitspraak
Sea Shepherd hoopt dat de uitkomst van dit proces eindelijk verlossing zal brengen voor de walvissen en dat het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan dan echt als het reservaat zal kunnen fungeren waartoe het is aangewezen, en niet als moordgebied. "Hoewel de strijd om walvissen te beschermen plaatsvindt in het zuidelijk halfrond, zijn mensen van over de hele wereld bezorgd over de uitspraak in dit proces - het zijn niet alleen de walvissen van Australië, het zijn walvissen van de wereld en we hebben allemaal belang bij hun overleving en welzijn", zei Susan Hartland, administratief directeur van Sea Shepherd Amerika. "Een verlies in het Internationaal Gerechtshof zou verschrikkelijk zijn voor de mensen die zich wereldwijd inzetten om de walvissen te redden, en omdat meer dan 90% van de grote walvissen al van de planeet weggevaagd is moeten we hard vechten om de overgebleven walvissen te beschermen tegen hetzelfde lot."

De openbare hoorzittingen zullen volledig en live uitgezonden worden op de website van het Internationaal Gerechtshof: http://www.icj-cij.org/presscom/multimedia.php?p1=6 en zijn ook te zien via UN Web TV: http://webtv.un.org/.

Delen

Gerelateerde teksten