News

Sea Shepherd werkt samen met Tanzania; Arrestatie van drie vissersvaartuigen

maandag, 05 Feb, 2018

Na het voltooien van een geheime 20 dagen durende patrouille, die heeft geleid tot de arrestatie van drie vissersschepen, is de M/Y Ocean Warrior gearriveerd in Dar es Salaam om Operation Jodari officieel te lanceren. Dit is een campagne in samenwerking met de regering van de Republiek Tanzania om illegale, ongereguleerde en ongeregistreerde (IOO) visserij in de westelijke regio van de Indische Oceaan aan te pakken.

Groepsfoto met Tanzaniaanse marineofficieren, MATT and Sea Shepherd bemanning.
Kleine boot van Sea Shepherd en de Ocean Warrior.
Marineofficieren houden bemanning van Buah Naga 1 onder controle.
Bemanning met de haaienvinnen die werden aangetroffen in de diepvriesruimte op de Tai Hong I.
Leefomstandigheden aan boord van de Tai Hong I: 12 Tanzaniaanse bemanningsleden deelden deze kleine ongeventileerde ruimte.
Wapen gevonden in de cabine van de kapitein van de Buah Naga 1.
Kapitein van de Buah Naga 1, Diepzee Visserij Autoriteit en Tanzaniaanse Immigratie Officier.
Inspectiebemanning aan boord van de the Buah Naga 1.
Kapitein van de Buah Naga 1 en Tanzaniaanse politie-inspecteur discussiëren over de arrestatie.
Buah Naga 1 in de haven en geïnspecteerd in Mtwara, Tanzania.
Tanzaniaanse mariniers instrueren de bemanning om te verzamelen voordat ze aan boord van de Buah Naga 1 gaan.

De afgelopen drie weken zijn wetshandhavingsagenten met de Diepzee Visserij Autoriteit, de Tanzaniaanse marine en het Multi-Agency Task Team (MATT) in het geheim gestationeerd aan boord van de M/Y Ocean Warrior om de soevereine wateren van Tanzania te patrouilleren. De wetshandhavingsagenten hebben de bevoegdheid om aan boord te gaan van schepen, die te inspecteren en arrestaties te verrichten wanneer de Tanzaniaanse wetten overtreden worden. De MATT wordt geleid door de Tanzaniaanse politie en omvat Bosbeheer Tanzania, de Divisie Wildlife, de Divisie Visserij Beheer en de Tanzaniaanse Veiligheidsdienst.
Deze samenwerking is gericht op individuen en netwerken die de milieucriminaliteit in de regio en de illegale handel in dieren in het wild beheersen.

Operation Jodari probeert alle activiteitens van schepen in de wateren van Tanzania te controleren en aan boord te gaan van schepen die worden verdacht van IOO-visserij.

Tanzaniaanse officieren worde getraind in monitoring, controle en bewaking van visserijactiviteiten in Tanzaniaanse wateren, inclusief het inspecteren van vissersvaartuigen en procedures van het aan boord gaan van schepen.

Op de eerste patrouille van Operation Jodari werden negen boardings en inspecties uitgevoerd, wat resulteerde in drie arrestaties:

  1. De F/V Tai Hong 1 onder Chinese vlag bleek een lading haaienvinnen aan boord te hebben die de limiet van 50 karkassen aan boord ruimschoots overschrijden. Onder de Tanzaniaanse wet moet het aantal haaienvinnen overeenstemmen met het aantal lichamen. De twaalfkoppige Tanzaniaanse bemanning  aan boord kreeg geen water en voedsel van de kapitein en deelden een kleine bedompt verblijf met slechts twee bedden, waardoor de rest boven op elkaar op de grond lag te slapen.
     
  2. De F/V Buah Naga 1, varende onder de Maleisische vlag, bleek een lading haaienvinnen te dragen. Karkassen waren overboord gezet. Een vuurwapen zonder vergunning, een Beretta-pistool van 9 mm, werd gevonden in de cabine van de kapitein. De Indonesische vissersbemanning deelde de Tanzaniaanse autoriteiten mee dat de kapitein hen regelmatig met het pistool zou hebben bedreigd om te werken. Als er geen vis werd gevangen, zou de Indonesische bemanning niet worden gevoed.
     
  3. De onder Tanzaniaanse vlag varende  F/V Swabir Jamil werd zonder vergunning aangetroffen in de territoriale zee van Tanzania. Het schip vervoerde haaienvinnen.

De F/V Tai Hong 1, F/V Buah Naga 1 en F/V Swabir Jamil werden geëscorteerd naar Tanzaniaanse havens voor juridische actie op grond van haaienvinnenbezit en mishandeling van arbeiders.

"Mishandeling van arbeiders is wijdverspreid in de visserijsector op volle zee, waarbij de bemanning lange dagen moet werken, weinig of geen loon betaald krijgt en soms met geweld wordt bedreigd. Tanzania loopt voorop door deze vissersschepen te inspecteren, niet alleen voor hun visserijmisdaden, maar ook voor de convergentiecriminaliteit, zoals arbeidsmisbruik, die illegale visserij mogelijk maken." aldus kcampagneleider Peter Hammarstedt

Campagneleider Peter Hammarstedt

Geschat wordt dat jaarlijks tussen de 11 en 26 miljoen ton vis wordt gevangen door IOO-visserij. Ontwikkelingslanden zijn bijzonder kwetsbaar voor IOO-visserij en jaarlijks gaat ongeveer 1 miljard Amerikaanse dollar verloren aan IOO-visserij in de westelijke regio van de Indische Oceaan.

Operation Joadari wordt gesteund door Fish-i Africa, een samenwerkingsverband van acht Oost-Afrikaanse landen, waaronder de Comoren, Kenia, Madagaskar, Mauritius, Mozambique, de Seychellen en Somalië. Fish-i Africa bevordert de informatie-uitwisseling en regionale samenwerking om grootschalige illegale visserij in de westelijke regio van de Indische Oceaan te bestrijden.

Operation Jodari is het vierde partnerschap tussen Sea Shepherd en Afrikaanse kuststaten met de politieke wil om IOO-visserij te stoppen.

Andere operaties van Sea Shepherd tegen IOO-visserij

Sinds februari 2017 helpt Sea Shepherd onder de naam Operation Sola Stella de regering van Liberia bij het aanpakken van IOO-visserij door het gebruik van een civiel offshore patrouillevaartuig dat actief is in de Liberiaanse wateren, onder leiding van het Liberiaanse Ministerie van Nationale Defensie. Operation Sola Stella heeft geresulteerd in de aanhouding van tien schepen voor IOO-visserij.

In 2016 en 2017 werkte Sea Shepherd samen met de regeringen van Gabon en São Tomé en Principe voor Operation Albacore, resulterend in meer dan 80 inspecties van vissersschepen op zee en de daaropvolgende arrestatie van vijf IOO-Congolese visserijtrawlers en één Spaanse longliner. Operation Jodari is een voortzetting van de toezegging van Sea Shepherd om actief samen te werken met nationale regeringen en hun wetshandhavers in de strijd tegen IOO-visserij.

 

Delen

Gerelateerde teksten