News

Spaanse vissermagnaat krijgt boete van 8,2 miljoen

dinsdag, 17 Apr, 2018

Florindo González Corral, de Spaanse vissermagnaat die het meest beruchte piratenvisserijschip ter wereld bezat, de F/V Thunder, heeft een boete van 8,2 miljoen euro gekregen in een civiele zaak die is aangespannen door de Spaanse regering.

De F/V Thunder werd door haar eigen kapitein tot zinken gebracht in een poging bewijsmateriaal te vernietigen.

De F/V Thunderwas een door INTERPOL-gezocht vissersvaartuig dat betrokken was bij meer dan 10 jaar illegaal vissen in de Zuidelijke Oceaan voordat de kapitein opzettelijk het schip in de Golf van Guinee liet zinken na een 110-daagse zee-achtervolging door Sea Shepherd.

De kapitein en twee van zijn bemanningsleden, die werden gered door Sea Shepherd, werden veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en kregen een boete van 15 miljoen euro opgelegd door een rechtbank in de eilandstaat Sao Tomé en Principe in 2015.

De ongrijpbare eigenaar bleef echter tot nu toe buiten het bereik van de rechtbanken, verborgen achter schaduwbedrijven en dubieuze registraties. Maar een combinatie van bewijsmateriaal dat door de Sea Shepherd-bemanning in beslag werd genomen van het zinkende schip, het onderzoeksjournalistieke werk van Kjetil Saeter en Eskil Engdal van de Norwegian Business Daily, en inbeslagname van eigendommen van de Galicische visserssyndicaten door agenten van het Spaanse Ministerie van Landbouw en Fisheries, Food and Environment (MAPAMA), de Guardia Civil (Spaanse federale politie) en INTERPOL, hebben onweerlegbaar bewijs blootgelegd dat González Corral is verbonden met de F/V Thunder.

Naast boetes, verspreid over drie bedrijven en acht personen gelieerd aan de F/V Thunder, resulteerde de civiele zaak ook in een verbod van 12 jaar op vissen en het ontvangen van visserijsubsidies van de overheid.

De boetes tonen de aanhoudende inspanningen van MAPAMA om de eigenaren en exploitanten van vissersvaartuigen die zich bezighouden met illegale, niet-aangegeven en niet-gereglementeerde visserij (IUU) voor het gerecht te brengen. MAPAMA-politiewerkzaamheden, onder de naam Operation Sparrow, genoemd naar het personage van Johnny Depp in de film Pirates of the Caribbean, richtten eerder andere Spaanse IUU-tandbaarzen ten gronde. Dit resulteerde bijvoorbeeld in de boete van meer dan 17,8 miljoen euro die Vidal Armadores, een andere vissermagnaat, kreeg.

Een afzonderlijke strafzaak voor het witwassen van geld en andere criminele handelingen werd tegen Vidal Armadores ingesteld door de Guardia Civil, maar het Spaanse Hooggerechtshof, met één afwijkende rechter, oordeelde dat het geen jurisdictie had in die zaak.

"MAPAMA en de Guardia Civil hebben een belangrijke rol gespeeld bij het veranderen van de internationale perceptie van Spanje als een toevluchtsoord voor piratenvissers. De boetes die worden geheven tegen de F/V Thunderzijn een sterke verklaring van de Spaanse autoriteiten dat het hardhandig optreden tegen de stropers van tandvis doorgaat. Sea Shepherd juicht het werk van MAPAMA, de Guardia Civil en INTERPOL toe om de eigenaar van de F/V Thunderop het land te blijven achtervolgen, lang nadat de jacht op de F/V Thunderop zee was beëindigd ", zei kapitein Peter Hammarstedt, campagneleider van Sea Shepherd, die de F/V Thunder110 dagen achtervolgde over drie oceanen.

"De F/V Thunderbehaalde echter een winst van 50 miljoen euro tijdens zijn stroperscarrière, een bedrag dat amper wordt gedeukt door de boete van 8,2 miljoen euro. Sea Shepherd zou graag zien dat de eigenaar van de F/V Thunderzich bij de kapitein voegt om gevangenisstraf uit te zitten en hoopt dan ook dat deze administratieve boetes worden gevolgd door strafrechtelijke vervolging," concludeerde kapitein Hammarstedt.

 

Delen

Gerelateerde teksten