Commentary

Stropers en geweld op Frans paradijs eiland

maandag, Jul 10, 2017

Een vrijwilliger bij karkas van schildpad, door stropers afgeslacht

Minder dan twee weken na het verspreiden van de schokkende beelden van gestroopte zeeschildpadden op het Franse eiland Mayotte, heeft een team van Sea Shepherd in de nacht van vrijdag 7 juli een andere slachting verstoord. Deze keer - zoals vastgelegd op videobeelden - werd het gewelddadig.

Toen de vrijwilligers aankwamen op het strand, bekend onder de naam Moya 1, een van de meest populaire toeristische stranden op het eiland Petit Terre, zagen ze een 4x4 voertuig met de lichten uitgeschakeld, aangezien het wachtte om gestroopt schildpaddenvlees op te halen. De bewakers zouden daar aanwezig moeten zijn om schildpadden te beschermen, die hun eieren komen leggen. Ze waren echter nergens te bekennen.

Op het strand vonden de vrijwilligers twee opengescheurde schildpadden met hun eieren in het zand verspreid. Er was geen teken van de bewakers die de stranden zouden moeten bewaken, zodat Sea Shepherd de lokale politie waarschuwde. De stropers, die zich verborgen hadden op een heuvel met uitzicht op het strand, begonnen van boven met grote stenen naar de vrijwilligers en de politie te gooien, die hun hoofden bijna raakten. Niemand is gewond geraakt. Verder hebben de stropers ook de auto van een Sea Shepherd vrijwilliger in de brand gestoken.

Ondanks het ingrijpen van drie politieagenten, die op een deel van het schildpaddenvlees beslag konden leggen doordat het door de vluchtende stropers werd achtergelaten, konden er geen arrestaties plaatsvinden omdat de veiligheid op het strand die nacht onvoldoende was in verhouding tot de omvang van de bedreiging.

Een door stropers afgeslachte vrouwelijke schildpad op Moya 1 Beach, Mayotte.
Het karkas van een zeeschildpad die het strand op kwam om eieren te leggen...
Door stropers achtergelaten lichaam van afgeslachte schildpad.
Mes van stroper, achtergelaten op moment door Sea Shepherd betrapt.
Schildpaden werden gedood voordat ze hun eieren konden leggen.

“Frankrijk lijkt de sociale en ecologische crisis die Mayotte raakt niet te zien of te horen,” zegt Lamya Essemlali, president van Sea Shepherd Frankrijk. "Frankrijk laat zijn overzeese departement verloren gaan, een plaats die een thuis is voor een van de grootste lagunes ter wereld, rijk aan lokale biodiversiteit. De enige wet die op dit eiland lijkt te heersen is de wet van de jungle. Deze wet heeft sociale en milieuproblemen veroorzaakt die moeilijk in het continentale Frankrijk kunnen worden voorgesteld. Eens een waar paradijs is Mayotte nu de hel op aarde geworden.”

Sea Shepherd lanceerde Operation Nyamba op verzoek van de lokale bevolking die niet willen zien dat hun eiland ten onder gaat door onverschilligheid, en zij werken nu hand in hand samen om de stroperij te bestrijden met directe actie.

"Hoewel de omstandigheden slechter en dramatischer bleken te zijn dan we hadden verwacht, heeft de situatie onze vastberadenheid alleen maar versterkt," zegt Essemlali. "We zullen Mayotte niet opgeven. Zoals we al vaak hebben gezegd dat we ons leven zouden geven om walvissen te beschermen, zo zijn we er ook klaar voor om hetzelfde te doen voor schildpadden."

Delen

Gerelateerde teksten