News

Trawler gearresteerd voor stroperij in Gabon

woensdag, Aug 14, 2019

Op 24 juli, terwijl de Bob Barkerde haven bezocht tussen twee patrouilles in, in het kader van Operation Albacore IV(een gezamenlijke operatie van Sea Shepherd en de overheid van Gabon tegen illegale visserij), betrapte het National Agency of National Parks (ANPN) van Gabon een lokale trawler, Guoji 827, op illegale visserij in de beschermde wateren van Loango National Park.

Guoji 827 arrives in Port Gentil under watchful eye of marines. By Tara Lambourne/Sea Shepherd.
Guoji 827 detained alongside Haixin 27 in Port Gentil. By Tara Lambourne/Sea Shepherd.
Sea Shepherd Captain Julian McGale visits the detain Guoji 827. By Tara Lambourne/Sea Shepherd.
Marines stand guard on the Guoji 827 in Port Gentil. By Tara Lambourne/Sea Shepherd.

Loango National Park is een uniek natuurgebied dat beroemd is geworden door ecoloog en natuurbeschermer van National Geographic Mike Fay en fotograaf Mike Nichols. Zij noemden dit gebied ‘Het land van de surfende nijlpaarden’, vanwege het feit dat nijlpaarden daar regelmatig de zee ingaan waarbij zij de stroming gebruiken om zich langs de kust te verplaatsen. Het is een van de weinige locaties waar olifanten, nijlpaarden en gorilla’s voorkomen op de stranden.

DeGuoji 827werd ontdekt met behulp van op afstand bestuurbare observatietechnieken, terwijl het schip tijdens vier verschillende momenten het zeereservaat binnenging. Dit leidde ertoe dat de Gabonese autoriteiten een arrestatiebevel voor dit schip uitgaven. Kort daarna kwamen eco-guards van het ANPN op waterscooters in actie, zij plaatsten het schip onder arrest. Het schip, inclusief de lading vis van 20 ton, ligt op dit moment aan de ketting in de haven van Port-Gentil in Gabon.

One of the “surfing hippos” of Gabon, by Mike Nichols / National Geographic Society

"Het succes van Operation Albacore IV is het gevolg van de goede samenwerking tussen Sea Shepherd en de drie betrokken overheidsinstanties van Gabon. Waarschijnlijk werd de Guoji 827 door een ander schip op de hoogte gesteld van het feit dat de Bob Barker in de haven lag. De arrestatie van de trawler betekent een duidelijk signaal aan vissers dat de eco-guards van Gabon en de zee- en visserij-inspecteurs 24 uur per dag waakzaam zijn bij de bescherming van de zeereservaten van Gabon. Sea Shepherd feliciteert haar Gabonese partners zowel met de succesvolle aanhouding als met de voortdurende alertheid ter bescherming van het unieke zeeleven"

Peter Hammarstedt, Sea Shepherd Global’s Director of Campaigns.

Twee jaar geleden wees de president van Gabon, Ali Bongo Ondimba, tijdens de United Oceans Conference in New York negen nieuwe nationale zeeparken en elf nieuwe zeereservaten aan. Hierdoor ontstond het grootste netwerk van beschermde zeegebieden in heel Afrika.

Operation Albacore IVis erop gericht om deze beschermde zeegebieden voortdurend te blijven beschermen door illegale visserijactiviteiten op te sporen en illegale vissers af te schrikken. Bovendien wordt de naleving van de vergunningen door legale vissers gecontroleerd en worden de bestaande monitoring, controle en patrouille-activiteiten uitgebreid.

Op 5 juli assisteerde de Bob Barkerbij de arrestatie van de Haixin 27, een buitenlandse vistrawler, binnen het zeereservaat Grand Sud du Gabon. De Haixin 27blijft voorlopig aan de ketting in de haven van Port-Gentil naast de Guoji 827.

Delen

Gerelateerde teksten