News

Vier ton plastic afval verwijderd van schildpadbroedgebied

donderdag, Mrt 14, 2019

Een gezamenlijke inspanning van Sea Shepherd en de Kaapverdiaanse organisatie Biosfera om drie dagen lang het strand schoon te maken heeft ertoe geleid dat meer dan vier ton plastic afval is verwijderd van een afgelegen eiland in het West-Afrikaanse eiland Kaapverdië, één van 's werelds grootste broedgebieden van de kwetsbare onechte karetschildpad.

Loggerhead Sea Turtle in Santa Luzia from previous year. Photo by Simon Ager/Sea Shepherd.
Marine debris on Santa Luzia. Photo by Tony Fenn James/Sea Shepherd.
Sea Shepherd crew and Biosfera volunteers removing abandoned fishing gear. Photo by Tony Fenn James/Sea Shepherd.
Sea Shepherd crew and Bisofera volunteers removing abandoned fishing gear. Photo by Tony Fenn James/Sea Shepherd.
Captain Adam Meyerson and Tommy Melo. Photo by Tony Fenn James/Sea Shepherd.
Sea Shepherd crew and Bisofera volunteers remove marine debris from Santa Luzia. Photo by Tony Fenn James/Sea Shepherd.
Marine debris loaded onto the Bob Barker for disposal. Photo by Tony Fenn James/Sea Shepherd.
Removal of plastic waste from Santa Luzia. Photo by Tony Fenn James/Sea Shepherd.
Abandoned fishing nets block the path of nesting sea turtles. Photo by Tony Fenn James/Sea Shepherd.
Jairo Mora Sandoval off Santa Luzia. Photo by Tony Fenn James/Sea Shepherd.

Het Sea Shepherd-schip Bob Barker en de Jairo Mora Sandoval, door Sea Shepherd in 2016 aan Biosfera geschonken, werden ingezet om ruim 40 internationale en lokale vrijwilligers naar de stranden van het eiland Santa Luzia te brengen. De stranden werden schoon gemaakt in voorbereiding op de komst van zeeschildpadden die jaarlijks in juni hun eieren komen leggen. 

Tussen september en december 2018 registreerde Biosfera 5.500 zeeschildpadnesten in Santa Luzia, waardoor het beschermde eiland een van 's werelds grootste broedgebieden voor onechte karetschildpadden is. Kaapverdië  is de op twee na grootste legplaats ter wereld.

De onechte karetschildpad staat op de lijst van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) als kwetsbaar, één stap verwijderd van bedreigd, met een afnemende bevolking als gevolg van stroperij en verstrikking door vistuig. Zes van de zeven soorten zeeschildpadden staan op de lijst als kwetsbaar of bedreigd.

Naar schatting 80% van het plastic afval dat uit Santa Luzia is verwijderd, was verlaten vistuig. 
Het plastic afval wordt afgeleverd in de Kaapverdiaanse haven van Mindelo, tijdens een evenement met lokale media en politici, om de noodzaak tot het beschermen van Kaapverdisch unieke dieren te illustreren.

Het eiland Santa Luzia maakt deel uit van het mariene reservaat Santa Luzia in Kaapverdië, een ecologisch belangrijke bioregio bezocht door Charles Darwin op de historische HMS Beagle-expeditie die hem naar de Galapagos-eilanden bracht en de basis legde voor On the Origin of Species.

De Jairo Mora Sandoval is vernoemd naar de overleden milieuactivist die werd vermoord door stropers bij het beschermen van zeeschildpadnesten in de provincie Limón in Costa Rica.

Santa Luzia beach clean up team. Photo by Tony Fenn James/Sea Shepherd.
Delen

Gerelateerde teksten

Please rotate
your device