News

Operation Siracusa: Aanpak van stropers in Italiaans zeereservaat

woensdag, Jul 25, 2018

Operatie Siracusa van Sea Shepherd Italië is in 2018 gelanceerd met het bericht over de arrestatie van stropers in het Plemmirio Marine Park.

Fishing boat with illegal net in the Plemmirio Marine Park arrested by the Italian Coast Guard. Photo by Sea Shepherd.
Sea urchin poacher in the Plemmirio Marine Park. Photo by Sea Shepherd.
Sea urchins hidden by poachers in the Plemmirio Marine Park "Area B". Photo by Sea Shepherd.
Sea Shepherd volunteers during the release of the sea urchins in “Area B”. Photo by Sea Shepherd.
A poacher spotted by Sea Shepherd volunteers diving in the Plemmirio Marine Park.. Photo by Sea Shepherd.

Bij het ochtendgloren op 23 juli ontdekten patrouillerende vrijwilligers van Sea Shepherd in het Plemmirio zeereservaat twee duikers die illegaal zee-egels aan het vangen waren in gebied B. De havenautoriteiten handelden onmiddellijk en, in aanvulling op de voorgeschreven sancties, namen alle apparatuur van de stropers in beslag. De kustwacht kwam eveneens in actie en ontdekte met behulp van de vrijwilligers van Sea Shepherd de locaties waar de eerder gevangen zee-egels waren verstopt. Alle duizend dieren werden weer in het zeereservaat losgelaten.

Later diezelfde dag informeerde Sea Shepherd direct de autoriteiten, nadat ze een boot hadden ontdekt die illegaal met netten aan het vissen was binnen gebied C van het reservaat. De kustwacht zorgde ervoor dat deze illegale praktijken werden gestopt en escorteerde de boot naar de haven.

Bij Operatie Siracusa zijn 42 vrijwilligers van Sea Shepherd Italië betrokken, die zich allemaal inzetten voor de bescherming en het behoud van zee-egels en zeebaarzen in het Plemmirio Marine Park. Deze vrijwilligers werken samen met lokale handhavers zoals de financiële politie, de kustwacht, Carabinieri, de staatspolitie, de milieupolitie, de provinciale politie en de parkwachters. 

Door alle illegale activiteiten goed vast te leggen en te rapporteren aan de politie heeft Sea Shepherd dit jaar flink bijgedragen aan de beperking van de stroperij.

“Illegale, ongereguleerde visserij is het natuurlijke doelwit van Sea Shepherd, zeker wanneer het plaatsvindt in een beschermd gebied. Sea Shepherd zal doorgaan met het uitvoeren van patrouilles in samenwerking met lokale autoriteiten met als doel om het zeeleven, onze ‘klanten’, te beschermen en te behouden. Vrijwilligers komen uit alle regio’s van Italië om hun tijd en hun vakanties te besteden aan het beschermen van wat het meest belangrijk is: het leven in de oceaan. Hun werk heeft onmiddellijk resultaat opgeleverd: 1000 zee-egels zijn vrijgelaten in hun leefgebied.”

Sea Shepherd Italia director Andrea Morello

Achtergrond van de campagne

Het Plemmirio Marine Park is geclassificeerd als “Speciaal Beschermd Gebied van mediterraan belang”. Deze aanwijzing is voorbehouden aan gebieden die heel belangrijk zijn voor het behoud van de biodiversiteit in het mediterrane gebied. Dat betekent dat deze gebieden moeten worden beschermd.

Operatie Siracusa bevindt zich in het vijfde jaar en heeft respect voor het leven als uitgangspunt. Het doel van de operatie is het prachtige ecosysteem met alle soorten die erin leven te beschermen en te behouden. Hierbij sturen wij een duidelijke boodschap richting stropers die actief zijn in de beschermde gebieden van Plemmirio.

Het Plemmirio zeereservaat is verdeeld in drie gebieden met een verschillend niveau van bescherming, variërend van A tot C. Gebied A is het meest beschermd: boten mogen er helemaal niet komen, visserij is verboden evenals duiken. Onderwater vissen, duiken en snorkelen zijn in alledrie de gebieden verboden.

Delen