News
Bescherming van Antarctica
donderdag, 24 Okt, 2024
Terwijl een cruciale stemming aangaande mariene natuurbescherming van Antarctica nadert, staat het kwetsbare ecosysteem op het spel en wordt het geconfronteerd met ongekende gevaren die onmiddellijke wereldwijde aandacht vereisen.
UPDATE 28 OKTOBER: Ondanks dringende wereldwijde oproepen tot natuurbescherming is het de CCAMLR opnieuw niet gelukt om het beschermde mariene gebied (MPA) op het Antarctisch Schiereiland goed te keuren. Dit vormt een aanzienlijke tegenslag in de inspanningen om de Zuidelijke Oceaan te beschermen.
Antarctica wordt vaak gezien als een ongerepte wildernis, maar het gebied staat onder zware milieudruk die de unieke biodiversiteit en de cruciale rol van het continent in de regulering van het wereldklimaat in gevaar brengt. Hoewel recordtemperaturen en toenemend toerisme al gevolgen hebben voor de regio, vormt intensieve vangst van krill een van de meest urgente bedreigingen.
Krill is een sleutelsoort: essentieel voor koolstofopslag én een primaire voedselbron voor tal van zeedieren, waaronder walvissen, pinguïns, zeehonden en zeevogels (lees hier meer over het belang van krill).
De vraag naar krill groeit explosief, mede door het gebruik ervan in omega-3 voedingssupplementen en als voer in de snelgroeiende viskweekindustrie - momenteel de snelst groeiende voedselbranche ter wereld. Volgens een rapport van Global Industry Analysts van januari zal de markt voor krillolie naar verwachting stijgen van $531 miljoen naar $941 miljoen in 2026. Deze stijgende vraag kan leiden tot intensievere krillvangst, wat het Antarctische ecosysteem verder onder druk zet. Gecombineerd benadrukken deze bedreigingen de dringende noodzaak om de unieke biodiversiteit van de Zuidelijke Oceaan te beschermen, evenals haar vitale rol in de klimaatregulatie van de aarde.
Verouderde "voorzorgsmaatregelen" voor vangstquota, opgesteld in de jaren 1990, houden geen rekening met klimaatverandering of met de technologische vooruitgang in de visserij. Hierdoor ontstaat er geconcentreerde overbevissing die de voedselketen verstoort. Wetenschappers hebben vastgesteld dat de krillpopulaties niet langer voldoende zijn om de walvissen te laten herstellen tot hun aantallen van vóór de commerciële walvisvaart - zelfs zonder de extra druk van de huidige krillvisserij.
Campagnes van Sea Shepherd Global onthullen schadelijke praktijken in de krillvisserij
Sea Shepherd Global staat in de frontlinie in Antarctica om de schadelijke, maar wettelijk toegestane, praktijken van de krillvisserij aan het licht te brengen. Schokkend genoeg bestaan er geen wetten die industriële supertrawlers verbieden om zich te begeven in voedselrijke gebieden van wilde dieren. Onze bemanning aan boord van de Allenkay heeft situaties gedocumenteerd waarin supertrawlers dwars door wateren varen waar pinguïns en walvissen op krill aan het jagen zijn — en het voedsel letterlijk voor hun neus wegvissen. De nabijheid van walvissen en zeevogels tot de netten van deze trawlers heeft ook geleid tot verwondingen of sterfte door verstrikking als bijvangst.
Door deze misstanden aan het licht te brengen, roept Sea Shepherd regelgevende instanties en overheden op om strengere beschermingsmaatregelen voor het Antarctisch ecosysteem in te voeren. Alleen door het instellen van 'no-take' zones (gebieden waar helemaal niet gevist mag worden) in cruciale voedselgebieden, en het streng handhaven van bestaande regelgeving, kunnen krillpopulaties, en de dieren die ervan afhankelijk zijn, zich herstellen en gedijen.
De Rol van de CCAMLR in Mariene Bescherming
De Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR) houdt momenteel haar jaarlijkse vergadering in Hobart, Tasmanië, van 14 tot 25 oktober.
Opgericht in 1982 is de CCAMLR het internationale orgaan dat verantwoordelijk is voor de bescherming van de Zuidelijke Oceaan rond Antarctica. Dit jaar heeft de commissie een historische kans om de grootste mariene beschermingsmaatregel ooit te realiseren door goedkeuring te geven aan een nieuw netwerk van beschermde mariene gebieden (MPA's) langs het westelijke Antarctisch Schiereiland. Hierbij ligt de focus op het behoud van krillpredatoren zoals pinguïns, walvissen en zeehonden.
Als de CCAMLR tijdens deze bijeenkomst instemt met het voorgestelde MPA en nieuwe ecosysteembenaderingen voor het beheer van de krillvisserij, zou dit niet alleen ten goede komen aan het zeeleven en de gezondheid van de oceaan, maar ook een belangrijke bijdrage leveren aan de wereldwijde doelstelling om tegen 2030 dertig procent van de oceaan te beschermen.
Beslissingen binnen de CCAMLR worden echter genomen op basis van consensus: elk lidland heeft dus het recht om voorgestelde maatregelen te blokkeren. Dit heeft herhaaldelijk geleid tot het tegenhouden van nieuwe beschermde mariene gebieden, vooral in zones die cruciaal zijn voor krill en de soorten die daarvan afhankelijk zijn.
“Het goedkeuren van het voorgestelde beschermde mariene gebied is niet zomaar een optie, het is een dringende noodzaak. Lidstaten moeten de gezondheid van onze planeet voorrang geven boven schadelijke kortetermijnbelangen. Al onze inspanningen om walvissen te beschermen zullen vergeefs zijn als de krillvisserij wordt toegestaan. We moeten nú handelen om het onvervangbare zeeleven van Antarctica te beschermen.”
Sea Shepherd Global CEO Alex Cornelissen.
Trap niet in de greenwashing-hype
Laat je niet misleiden door slimme marketing: “pure Antarctische krill” is de voeding voor walvissen, pinguïns, zeehonden en ander wildleven in Antarctica, niet voor mensen die industriële trawlers naar de andere kant van de wereld sturen om deze sleutelsoort te exploiteren voor overbodige producten.
De beste manier om het Antarctische zeeleven te helpen beschermen is door producten op basis van krill te vermijden, zoals krillolie-supplementen en gekweekte vis die gevoed wordt met krillmeel. Kies in plaats daarvan voor duurzame alternatieven, zoals plantaardige omega-3 supplementen op basis van algen, dezelfde bron waar krill zich mee voedt!
Kom in actie
Sea Shepherd heeft een hulpmiddel ontwikkeld waarmee vrijwilligers zoals jij in actie kunnen komen en ons kunnen helpen de industrie in kaart te brengen. Bezoek supermarkten en drogisterijen in jouw omgeving en speur naar producten met krill. Maak foto’s van deze producten en upload ze naar onze centrale database via onze eenvoudige, interactieve interface.
Sea Shepherd gebruikt deze gegevens om bedrijven te identificeren en gericht aan te spreken in de volgende fase van onze campagne. Doe mee via:
👉 https://www.seashepherdglobal.org/latest-news/krill-toolkit/