News

Haaienvinvisser betrapt in Gambia

maandag, 20 Jan, 2020

Op 13 januari, tijdens een gezamenlijke patrouille met het ministerie van Visserij van Gambia en de Gambiaanse marine, faciliteerde de bemanning van de Bob Barker het aan boord gaan, de inspectie en de arrestatie van de onder Turkse vlag varende trawler Atlantide 1 wegens het illegaal ontvinnen van haaien.

A Gambian Navy Officer holds a confiscated fin, with the Bob Barker in the background. Photo by Robert Lehmann/Sea Shepherd.

Tijdens een routine-inspectie werden 54 vinnen ontdekt die afkomstig waren van haaien of roggen. Deze vinnen lagen te drogen op het dek van de trawler. De trawler, die op het moment van de inspectie actief aan het vissen was, beschikte alleen over een vergunning om te vissen op vis en op inktvissen in de wateren van Gambia. 

F/V Atlantide 1 in The Gambia. Photo by Christiano Menci/Sea Shepherd.

De aangetroffen vinnen waren afkomstig van de doornhaai of een van drie roggensoorten: zaagvis, vioolrog of gitaarvis. Deze behoren allemaal tot dezelfde roggenfamilie en zijn allen bedreigd.  

Boarding of Atlantide 1. Photo by Photo by Robert Lehmann/Sea Shepherd.

Aan de Gambiaanse inspecteurs werd verteld dat de vinnen onderdeel waren van het bonussysteem van de bemanning en dat de kapitein er niet van op de hoogte was dat het vinnen van haaien en roggen in Gambia illegaal is. Het betreft een van de ernstigste overtredingen van de visserijregels in Gambia.

Ray in trawler catch. Photo by Christiano Menci/Sea Shepherd.

“Het was de eerste dag dat de Atlantide 1 aan het vissen was in Gambia na te zijn teruggekeerd vanuit Dakar, Senegal. Wij kunnen alleen maar speculeren over de aantallen haaien of roggen die zijn ontdaan van hun vinnen tijdens de vistochten die onderdeel uitmaken van de lucratieve zwarte handel, en die tot de sterke daling van de haaien- en roggenpopulaties voor de kust van Gambia heeft geleid”, aldus Peter Hammarstedt, kapitein van de Bob Barker.

Fins drying on deck. Photo by Christiano Menci/Sea Shepherd.

Twee maanden eerder werd de Atlantide 1 door de Gambiaanse marine gearresteerd vanwege het gebruik van netten met niet toegestane maaswijdte. Het schip gebruikte een maaswijdte van 40 mm, terwijl het volgens de visvergunning een maaswijdte van minimaal 70 mm mocht gebruiken. Nadat het schip een maand aan de ketting had gelegen, werd het vrijgelaten na het betalen van de opgelegde boete. Na de ontdekking van de vinnen werd de Atlantide 1 opnieuw gearresteerd en geëscorteerd naar de haven.

The Gambia Navy with fin. Photo by Christiano Menci/Sea Shepherd.

Sinds september 2019 is Sea Shepherd betrokken bij gezamenlijke zee patrouilles met het ministerie van Visserij en de marine van Gambia. De patrouilles staan onder leiding van de minister van Visserij, de heer James Furmos Peter Gomez.

Bob Barker guarding Atlantide 1. Photo by Robert Lehmann/Sea Shepherd.

De arrestatie van de Atlantide 1 betreft de vijftiende arrestatie sinds de gezamenlijke patrouilles zijn gestart. In oktober 2019 werden tien trawlers aangehouden tijdens één nachtelijke actie.

The Gambia Navy discover fins on board. Photo by Christiano Menci/Sea Shepherd.

De aanwezigheid van het schip van Sea Shepherd schrikt industriële trawlers af om het speciale beschermde zeegebied binnen te gaan. Het betreft een strook van negen zeemijl voor de kust van Gambia, die is gereserveerd voor de lokale ambachtelijke vissers.

Captain Peter Hammarstedt with fin. Photo by Photo by Robert Lehmann/Sea Shepherd.

“Het is onze hoop dat net zoals de Sea Shepherd patrouilles illegale visserijactiviteiten in het beschermde zee-reservaat voorkomen, zodat de vispopulaties daar kunnen herstellen, de arrestatie van de Atlantide 1 eveneens een afschrikwekkend effect heeft op illegale vinners. Sea Shepherd is er trots op om zowel de regering van Gambia te kunnen helpen bij het uitroeien van illegale visserij in hun wateren als de kwetsbare en bedreigde populaties haaien en roggen te helpen beschermen”, aldus kapitein Hammarstedt.

De wateren van Gambia zijn bijzonder rijk aan biodiversiteit, omdat het gelegen is waar de voedselrijke rivier de Gambia uitmondt in de Canarische stroom. Meer dan 200.000 Gambianen zijn voor hun levensonderhoud direct of indirect afhankelijk van de lokale visserij. Volgens de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) heeft meer dan 46% van de vispopulaties in het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan te maken met overbevissing.

Bob Barker crew on Operation Gambian Coastal Defense together with Philip Wollen.

De samenwerking van Sea Shepherd met Gambia vindt plaats onder de naam Operation Gambian Coastal Defense. Gambia is het zevende Afrikaanse land dat meedoet in de groeiende strijd om de illegale visserij rond het Afrikaanse continent te stoppen door middel van gezamenlijke patrouilles.

Sinds 2016 werkt Sea Shepherd samen met de regeringen van Gabon, Liberia, Sao Tomé en Principe, Tanzania, Benin, Namibië en Gambia in de strijd tegen illegale visserij. Sea Shepherd doet dat door civiele patrouillevaartuigen beschikbaar te stellen aan deze Afrikaanse landen, waardoor de autoriteiten de visserijwetten en beschermingsregels in hun territoriale wateren kunnen handhaven. Tot nu toe heeft deze unieke samenwerking geresulteerd in de arrestatie van 51 vaartuigen. 

Learn more about our Illegal Fishing Campaigns: https://www.seashepherdglobal.org/our-campaigns/iuu-fishing/

Watch arrest video below.

Delen