News

Nog twee trawlers gearresteerd in Gambia

woensdag, 09 Dec, 2020

Minder dan een maand na de arrestatie van vier trawlers voor overtredingen variërend van vissen in een beschermd gebied tot vissen met een verkeerde maaswijdte, arresteerden Gambiaanse wetshandhavers aan boord van het Sea Shepherd schip Sam Simon nog twee trawlers.

The Jurong Yu 9 fishing vessel. Photo by Pilar Malo/Sea Shepherd.

Op 15 november werd de onder de Chinese vlag varende Jurong Yu 9 vastgehouden nadat visserij-inspecteurs, die onregelmatigheden in het visserijlogboek ontdekten, hadden opgemerkt dat het schip andere namen vertoonde op de boeg en achtersteven. De markeringen op de boeg waren vervaagd en moeilijk te lezen vanaf een afstand.

Sea Shepherd and Gambian law enforcement approach the 'Jurong Yu 9’. Photo by Pilar Malo/Sea Shepherd.

"Het niet tonen van de juiste markeringen is een manier om de identiteit van het schip te verdoezelen, waardoor identificatie moeilijk wordt voor inspecteurs. Dit is het equivalent op zee van rijden met vervalste kentekenplaten"

Mar Casariego, kapitein van de Sam Simon
Fish lie on the deck of the 'Jurong Yu 9’. Photo by Pilar Malo/Sea Shepherd.

Drie dagen later werd het vissersvaartuig Coyah, een 47 meter lange trawler onder de vlag van Guinee-Conakry, gedetecteerd door radarvisserij op minder dan 12 zeemijl van de kust van Gambia, een schending van de vergunningsvoorwaarden vanwege de grote omvang. Bij het boarden gaf de kapitein van de trawler toe dat het vaartuig actief aan het vissen was gedurende de tijd dat ze meer dan twee mijl binnen hun afbakeningsgebied waren gedocumenteerd.

Gambian law enforcement inspects documents on the bridge of the 'Jurong Yu 9’. Photo by Pilar Malo/Sea Shepherd.

Zowel de Jurong Yu 9 als de Coyah zijn gearresteerd en geëscorteerd naar de Gambiaanse havenstad Banjul.
De arrestatie van de twee trawlers zijn de vijfde en de zesde arrestaties van de laatste patrouilles van Operation Gambian Coastal Defense, een samenwerking tussen Sea Shepherd en de regering van Gambia, geleid door rechter James Furmos Peter Gomez, minister van Visserij en Watervoorraden. Tweeëntwintig schepen zijn gearresteerd tijdens Operation Gambian Coastal Defense sinds de start van de samenwerking in 2019.

The ‘MV Coyah’ with its nets in the water. Photo by Pilar Malo/Sea Shepherd.

Sinds 2016 werkt Sea Shepherd samen met de regeringen van Gabon, Liberia, São Tomé en Principe, Tanzania, Benin, Namibië en Gambia om illegale, ongemelde en ongereguleerde visserij (IUU) te bestrijden door civiele offshore patrouilleschepen naar de Afrikaanse kust- en eilandstaten te sturen zodat de autoriteiten de visserijvoorschriften en instandhoudingswetten in hun soevereine wateren kunnen handhaven. Tot op heden hebben de unieke partnerschappen geleid tot de arrestatie van 60 vaartuigen wegens illegale visserij en andere visserijmisdrijven.

Crew of the the ‘MV Coyah’ under arrest next to Gambian law enforcement. Photo by Pilar Malo/Sea Shepherd.
Delen