News

Rechter stopt export dolfijnen Harderwijk naar China

woensdag, 10 Nov, 2021

De export van een aantal zeezoogdieren, waaronder 8 dolfijnen, vanuit dolfinarium Harderwijk naar pretpark Hainan Ocean Paradise in China gaat voorlopig niet door. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam gisteren bepaald. De zaak werd aangespannen door Sea Shepherd en House of Animals.

Bij de belangenafweging kende de voorzieningenrechter doorslaggevend gewicht toe aan de onomkeerbaarheid van een eventuele overdracht van de zeezoogdieren aan het pretpark in Hainan. De rechter heeft tevens bepaald dat het dolfinarium geen gebruik mag maken van de door de RVO verstrekte uitvoervergunningen tot na de uitspraak van de bodemprocedure. Op 23 november gaan drie rechters van de meervoudige kamer zich over de zaak gaan buigen.

Sea Shepherd en House of Animals tekenden bezwaar aan tegen de exportvergunning, maar de minister wees de bezwaren af, omdat het dolfinarium Harderwijk volgens het ministerie aan alle voorwaarden voldoet. Hainan Ocean Paradise, waar de dieren naartoe zouden verhuizen, wordt door het ministerie beschouwd als een dierentuin, die ook oog heeft voor educatie. Dat bestrijdt Sea Shepherd. Ocean Paradise is puur een amusementspark, voor de hele familie, het hele jaar door. Bovendien is er geen garantie dat de dieren in China niet verder worden verhandeld.

海南富力海洋欢乐世界将于今年底全面开园 打造全时全龄全季旅游度假目的地

三沙卫视

"Als sinoloog zijnde heb ik de naam van het amusementspark in Chinese karakters opgezocht en kwam op het internet meteen een tv uitzending tegen met als koptekst; Hainan Ocean Paradise zal aan het einde van dit jaar volledig worden geopend als fulltime, alle vier de seizoenen geopende toeristische vakantiebestemming.”

Drs. Geert Vons, directeur Sea Shepherd Nederland
Treffers wanneer je Hainan Ocean Paradise in Chinese karakters intoetst

Vergelijkbare situatie exportvergunning orka Morgan

In 2010 werd Orka Morgan aangetroffen in de Waddenzee, opgevangen in het dolfinarium Harderwijk en vervolgens geëxporteerd naar Loro Parque in Tenerife. In het geval van orka Morgan waren ook door het ministerie in de brief bij de exportvergunning voorwaarden opgenomen dat Morgan alleen voor wetenschappelijk onderzoek en educatie gebruikt zou mogen worden. Inmiddels heeft orka Morgan echter al jarenlang een eigen amusement show.

"Ik heb van tevoren geen onderzoek gedaan naar Loro Parque, ik ging ervan uit dat het goed zat. Maar dit soort shows; dat had echt niet gemoeten."

Oud-staatssecretaris Henk Bleker
Delen

Gerelateerde teksten