News

Sea Shepherd maakt door Australië achtergehouden beeldmateriaal openbaar

dinsdag, Nov 28, 2017

Het heeft vijf jaar geduurd, maar uiteindelijk is het Sea Shepherd Australië gelukt filmbeelden naar buiten te brengen, waarvan de Australische regering niet wilde dat het eigen publiek deze te zien zou krijgen uit angst voor het verstoren van de relatie tussen Australië en Japan.

‘De Australische overheid heeft deze beelden jarenlang achtergehouden’, zei Jeff Hansen, directeur van Sea Shepherd Australië. ‘De belangrijkste reden die daarvoor werd gegeven, was dat de beelden van deze gruwelijke slachting de diplomatieke relatie met Japan zouden schaden. De Australische regering koos daarmee partij voor de stropers en niet voor de bescherming van de walvissen in de Zuidelijke Oceaan.’

Sea Shepherd werkte samen bij de actie om ervoor te zorgen dat de Australische regering de zeldzame beelden van de walvisjacht zou vrijgeven, die werden gemaakt tijdens een missie van de Australische douane bij Antarctica. ‘Via een procedure in het kader van Freedom of Information zorgden wij er samen met de Environmental Defenders Office NSW en de Humane Society International Australia voor dat het publiek uiteindelijk kon zien wat deze door de belastingbetaler gefinancierde operatie aan beelden heeft opgeleverd’, aldus Hansen.

De Japanse walvisjagers minachten het Australische gerechtshof, aangezien ze werden veroordeeld tot het betalen van een miljoen dollar boete, maar zij weigeren te betalen. De Japanse walvisjagers zijn door de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) en het Internationale Hof van Justitie veroordeeld. Het Hof van Justitie oordeelde dat de Japanse walvisvaart niet is gericht op wetenschappelijk onderzoek en dus illegaal is. Japan tart zowel het Internationale Hof van Justitie als het IWC en het Australische gerechtshof.

"Nu de Japanse walvisvloot opnieuw aanwezig is in het jachtgebied is de vraag of de Australische regering zal voldoen aan de wensen van de bevolking van Australië of van Japan."

Jeff Hansen, Sea Shepherd Australia Director

‘De beelden tonen de bloedige brutaliteit, wreedheid en het gevoelloze doden van prachtige, intelligente en majestueuze dieren. Deze walvissen worden achtervolgd, voordat ze worden geraakt door een met explosieven geladen harpoen, waardoor metaalscherven dwars door hun lichaam slaan. Grote weerhaken voorkomen dat de walvis kan ontsnappen. De dieren proberen weg te komen door naar de diepte te duiken, maar worden tegengehouden door de kabel die door de walvisjagers wordt teruggetrokken. Op die manier wordt de walvis, die veel pijn lijdt, langzaam naar de oppervlakte getrokken, waar het dier zijn moordenaar kan zien, voordat de dodelijke schoten worden gelost en de walvis minuten later in een zee van bloed sterft’, aldus Hansen.

‘Sea Shepherd is vastberaden in haar strijd tegen de Japanse walvisvloot, waarbij zij een taak verricht die anders blijft liggen en waarvan een meerderheid van de Australische bevolking wil dat deze wordt uitgevoerd. Het is nu tijd dat de Australische regering haar verkiezingsbeloften gaat waarmaken en een schip stuurt om de walvisjacht door Japan tegen te houden. Terwijl de walvisvloot nu aanwezig is in het jachtgebied is de vraag of de Australische regering zal voldoen aan de wensen van de bevolking van Australië of van Japan.’

Sea Shepherd vraagt de Australische regering er alles aan te doen om de walvisjacht te stoppen, niet alleen door een schip naar Antarctica te sturen, maar ook door Japan voor het Internationaal Zee Tribunaal te slepen. Daar zal Japan zich moeten verantwoorden voor haar activiteiten, aangezien Japan niet voldoet aan haar internationale verplichtingen om walvissen duurzaam te beschermen. Dit Tribunaal werkt met verplichte geschillenbeslechting. Een land kan zich daar moeilijk aan onttrekken en Japan kan hier dus weinig tegen uitrichten’, concludeert Hansen.

Join the fight to convince the Australian government to protect the whales in its waters: www.whaledefence.org

Delen