News

Sea Shepherd onthult beruchte Chinese inktvisvloot bij de Galapagos eilanden

vrijdag, 24 Sep, 2021

Op 24 september brachten The Associated Press en Univision “Great Wall of Lights” uit – een baanbrekend onderzoek naar de Chinese inktvisvloot – nadat twee journalisten 18 dagen aan boord van het Sea Shepherd schip Ocean Warrior hadden doorgebracht om dertig beruchte vissersvaartuigen op volle zee, in een gebied buiten nationale jurisdictie, te observeren.

Sea Shepherd's Ocean Warrior on patrol. Photo by Sea Shepherd.
Sea Shepherd Director of Campaigns, Captain Peter Hammarstedt. Photo by Sea Shepherd.
The Zhou Pu 27, one of the squid jiggers in the Chinese distant waters fleet. Photo by Sea Shepherd.
The Jia De 11, a squid jigger in the Chinese distant waters fleet. Photo by Sea Shepherd.

De schokkende bevindingen van Sea Shepherd zullen worden vrijgegeven in een minidocumentaire met de titel "Distant Waters", die op 30 september wordt uitgebracht.

In 2020 kreeg een vloot van meer dan 300 Chinese inktvisvissersvaartuigen uitgebreide internationale media-aandacht toen ze werden betrapt op het vissen in de buurt van de grens van de soevereine wateren van Ecuador, waaronder het Galapagos-zeereservaat. De vloot was gericht op de grote vliegende inktvis, een soort waarvan de instandhouding "gebrekkig" is vanwege onvoldoende informatie over omvang en distributie van de populatie, en een kritieke voedselbron voor veel dieren, waaronder de ernstig bedreigde hamerhaai en de Galapagos-pelsrob.

In de afgelopen decennia is de Chinese vissersvloot de grootste ter wereld geworden en staat ze op de eerste plaats in de prevalentie van illegale visserij. De focus op inktvisvisserij is een recent fenomeen, gedreven door de achteruitgang van vissoorten. In een proces dat bekend staat als 'afvissen van de voedselketen', wanneer toproofdieren zoals haaien en tonijn uit een ecosysteem worden verwijderd, richten visserij-exploitanten zich op soorten die voorheen minder lucratief waren.

Global Fishing Watch - een internationale non-profitorganisatie die internationale visserijtrends volgt – spreekt zich al enkele jaren uit over onregelmatigheden met de volgsystemen van Chinese inktvisjiggers, waaronder schepen die meerdere elektronische identiteiten tegelijk gebruiken, verschillende schepen die één identiteit delen, en de vermoedelijke manipulatie van zendontvangers aan boord om valse posities door te geven. Omdat het niet mogelijk is om de ware identiteit van dit schip te bevestigen zonder ze in het veld te documenteren (bekend als grondwaarneming), vertrok Ocean Warrior op 13 juli vanuit Callao, Peru om de beruchte Chinese inktvisvloot op te sporen.

The Shun Ze 6, a vessel in the Chinese squid fishing fleet. Photo by Sea Shepherd.

Van de 29 gedocumenteerde inktvisjagers hadden er 24 ofwel een geschiedenis van beschuldigingen van dwangarbeid; eerdere veroordelingen voor illegale visserij; een track record van het gebruik van meerdere elektronische identiteiten om toezichthoudende organisaties te ontwijken; of "donker" bediend, waarbij hun verplichte locatietransponders worden uitgeschakeld. Sea Shepherd heeft ook een bunkerboot onderschept die wordt beheerd door een dochteronderneming van een bedrijf dat wordt beschuldigd van het overtreden van sancties van de Verenigde Naties (VN) tegen Noord-Korea.

Door de schepen op zee bij te tanken, kan de Chinese inktvisvloot lange tijd op zee blijven in plaats van havenbezoeken af ​​te leggen, waardoor het risico op arbeidsmisbruik toeneemt. Bij het interviewen van een Indonesische visser aan boord van de inktvisjager Chang Tai 802 zei de visser tegen de journalisten en de Sea Shepherd-bemanning: "Ik zit hier vast" en "Ik wil naar huis". Bijna anderhalf jaar nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Covid-19 tot een wereldwijde pandemie had uitgeroepen, vroeg de visser de journalist van Associated Press, die Amerikaan is, of het virus de Verenigde Staten al had bereikt – zo lang is hij al op zee.

Het is verontrustend dat de South Pacific Regional Fisheries Management Organization (SPRFMO), de intergouvernementele organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van de inktvisvisserij op open zee, geen enkele inktvisjager op haar "zwarte lijst" heeft geplaatst. Dit omvat bijvoorbeeld ook het niet vermelden van de Hua Li 8, een Chinese inktvisjager die is betrapt op illegaal vissen in de wateren van Argentinië en wordt verdacht van illegale visserij in de Peruaanse wateren; en bovendien werd gearresteerd door Indonesische autoriteiten die vaststelden dat de bemanning het slachtoffer was van mensenhandel; en bekend is bij Interpol. Hua Li 8 mag nog steeds vissen in het SPRFMO-conventiegebied.

Sea Shepherd's "Distant Waters" zal de Chinese inktvisvloot ontmaskeren en tegelijkertijd oproepen tot actie om gewetenloze inktvisjagers op de zwarte lijst te krijgen.

Delen