News

Sea Shepherd dwarsboomt illegale visserij in Middellandse Zee

maandag, 13 Sep, 2021

Operaties die onder dekking van de duisternis zijn uitgevoerd, in nauwe samenwerking met de Italiaanse kustwacht en de politie, betrappen vissersvaartuigen op heterdaad met illegale netten in de wateren rond de Eolische eilanden, resulterend in één arrestatie en de inbeslagname van meer dan 15 km dodelijke drijfnetten.

Coast Guard ship Gregoretti and Sea Shepherd's Conrad on the scene. Photo by Germana Costanza Lavagna/Sea Shepherd.

Tijdens de patrouilles tussen mei en juni werden illegale visserijactiviteiten met behulp van beruchte illegale drijfnetten genaamd "ferrettara" ontmanteld in de noordelijke Eolische archipel. Begin augustus voerde de Sea Shepherd-bemanning aan boord van de Conrad twee geheime patrouilles in de duisternis uit, nadat onderzoeken op land en zee illegale visserijactiviteiten hadden vastgesteld waarbij 3 km illegale netten werden uitgezet in een poging om zwaardvis te vangen.

Dankzij onze nauwe samenwerking met het National Fisheries Control Centre van het General Command of the Coast Guard Corps en de Financiële politie, werd in een periode van 48 uur bijna 20 kilometer illegale netten in beslag genomen en kreeg één kapitein een boete van € 4000.
Ondertussen heeft Sea Shepherd's nieuwe schip, de Sea Eagle, enkele maanden doorgebracht met het opsporen en in beslag nemen van illegale FAD's (Fish Aggregating Devices) en ander zeeafval dat een gevaar vormt voor zeedieren in de Zuid-Tyrreense Zee, waaronder potvissen, zeeschildpadden, haaien, blauwvintonijnen en zwaardvissen.

Sea Eagle Crew retreiving illagal FADs from the sea. Photo by Alice Gregoire/Sea Shepherd.
Sea Eagle Crew retreiving illagal FADs from the sea. Photo by Alice Gregoire/Sea Shepherd.
Some of the fishing line retrieved from the sea by the crew. Photo Alice Gregoire/Sea Shepherd.

Dit is het vierde jaar op rij dat Sea Shepherd's Operation Siso de strijd tegen illegale, ongemelde en ongereguleerde (IUU) visserij voortzet, met een focus op het verwijderen van FAD's en dodelijke drijfnetten die bekend staan als "ferrettara", die al verschillende potvissen hebben verstrikt en gedood in de Eolische wateren.
Dankzij het succes van de campagne van dit jaar zijn er echter geen walvissen gevonden die verstrikt zijn geraakt in vistuig in deze wateren.

Een succesvolle operatie onder dekking van de duisternis

Om illegale vissersvaartuigen op heterdaad te betrappen, zeilde de Conrad door de nacht om het gebied te bereiken waarvan ze vermoedden dat er illegale netten werden uitgezet, en bleven zo uit het zicht.
Even na middernacht zagen ze de felle lichten van vissersboten die zich in het donker hadden verstopt met enkele kilometers illegale netten. Om deze aan boord te hijsen, moesten ze hun deklichten aandoen, waarna de Sea Shepherd-bemanning ze op camera kon vastleggen.

Fishing boat caught red-handed retrieving illegal nets. Photo by Germana Costanza Lavagna/Sea Shepherd.
Coast Guard ship Gregoretti pulling in the illegal fishing nets. Photo by Germana Costanza Lavagna/Sea Shepherd.
Sea Shepherd First Officer Fabio discovers illegal fishing nets hidden on Salina Beach. Photo by Germana Costanza Lavagna/Sea Shepherd.
Sea Shepherd crew and Coast Guard removing the illegal fishing net from Salina Beach. Photo

Sea Shepherd nam in samenwerking met de kustwacht de eerste 2,5 km vislijnen in de haven van Lipari in beslag en de kapitein van de boot kreeg een boete van €4000. Hetzelfde scenario herhaalde zich de volgende nacht toen de bemanning van Sea Shepherd opnieuw de dekking van de duisternis gebruikte om getuige te zijn van nog meer illegale netten die net onder het wateroppervlak verborgen waren. De autoriteiten werden op de hoogte gebracht en 5,3 km aan lijnen werd in beslag genomen met de aankomst van het Gregoretti Coast Guard-vaartuig bij zonsopgang.

Dankzij een tip vonden en rapporteerden vrijwilligers nog een 8 km lang net dat 's nachts verborgen was door een van de vissersboten op Salina Island, wat leidde tot de inbeslagname door de autoriteiten.
"Dankzij de vastberadenheid en passie van de vrijwilligers in de nieuwe schepen Sea Eagle en Conrad, zullen we dit jaar waken over de legaliteit en de toekomst van het leven in de Zuid-Tyrreense Zee verdedigen, totdat de gerechtigheid is hersteld", aldus Andrea Morello, campagneleider van Operation Siso.

Recente toevoegingen aan Neptune's Navy

De campagne van dit jaar wordt vergezeld door een nieuw schip, de Sea Eagle, een 40 meter lange voormalige Franse loodsboot die plaats biedt aan maximaal 17 personen, geschonken aan Sea Shepherd door Allianz SE, Allianz Technology en Allianz Italië als onderdeel van een tweejarige samenwerking ter bestrijding van de aanwezigheid van plastic in de Middellandse Zee.

The Sea Eagle crew remove deadly FADs from the South Tyrrhenian Sea. Photo Alice Gregoire/Sea Shepherd.

"Sea Shepherd is erg dankbaar voor de steun van Allianz", aldus Sea Shepherd CEO kapitein Alex Cornelissen. "Samen zullen we het probleem van achtergelaten vistuig aanpakken en kijken naar manieren om oceaanplastic om te zetten in materialen die we kunnen hergebruiken of verkopen om ons werk verder te financieren en meer bewustzijn te creëren.
Dit nieuwe schip zal bijna uitsluitend aan ons werk in de Middellandse Zee worden gewijd. Het is zowel een enorme verbetering voor onze bestaande campagnes zoals Operation Siso, als het perfecte schip om spannende nieuwe campagnes te starten."

De M/Y Conrad, een 17 meter lange catamaran, sloot zich in 2020 aan bij Neptune's Navy dankzij een genereuze donatie van Jane Patterson en Sebastiano Cossia Castiglioni.

"De bescherming van alle soorten die worden bedreigd door verschillende vormen van illegale visserij is dringend en cruciaal", aldus Cossia Castiglioni. "De uitgebreide voortdurende samenwerking met de Italiaanse autoriteiten biedt een unieke en buitengewone kans om onze zeeën te beschermen, waarbij het enthousiasme van de waardevolle Sea Shepherd vrijwilligers met de professionaliteit en moed van de wetshandhavingsinstanties worden gecombineerd."

Delen