News

Trawler gearresteerd in beschermde wateren Benin

maandag, 09 Nov, 2020

Op 29 oktober enterde de gewapende Beninse marine een industriële vissersboot in de haven van Cotonou. De bemanning van deze vissersboot werd onder arrest geplaatst, nadat de boot was betrapt op het illegaal vissen in de wateren van Benin, West-Afrika.

Benin Navy in Bob Barker small boat with Fada 18. Photo by Tara Lambourne/Sea Shepherd.

Enkele nachten eerder hielp de bemanning van de Bob Barker de Beninse autoriteiten bij het documenteren van de vissersboot Fada 18, die viste in een speciaal beheergebied. Het beheergebied is gereserveerd voor lokale ambachtelijke vissers en strekt zich uit tot vijf zeemijlen van de kust van Benin.

Fada 18 fishing in protected area. Photo by Alice Gregoire/Sea Shepherd.

Fada 18 werd net buiten het ecologische reservaat Bouche du Roy onder arrest geplaatst. Het ecologische reservaat bestaat uit mangroven en lagunes die cruciaal zijn voor viskwekerijen en is bijzonder rijk aan biodiversiteit, omdat het is gelegen in een natuurcorridor die vaak wordt bezocht door migrerende tonijn en bultruggen. Het reservaat maakt deel uit van het door UNESCO beschermde Mono Biosphere Reserve, de thuisbasis van bijna twee miljoen mensen in Benin en Togo. 

Benin Navy prepare to board Fada 18. Photo by Tara Lambourne/Sea Shepherd.

Het ecologische reservaat Bouche du Roy beschermt verschillende bedreigde diersoorten op de IUCN-lijst.
Bijna een jaar geleden hielp Sea Shepherd de Beninse autoriteiten bij de arrestatie van vier vissersboten in hetzelfde gebied. Drie van de vissersboten werden onderschept binnen de beschermde wateren van het ecologische reservaat.

Benin Navy on board Fada 18. Photo by Tara Lambourne/Sea Shepherd.

De succesvolle arrestatie van Fada 18 markeert de voortzetting van gezamenlijke patrouilles tussen de marine van Benin en Sea Shepherd onder leiding van Maxime Ahoyo, de maritieme commissaris van Benin.

"Nu regeringen over de hele wereld bezuinigen op visserijmonitoring en controleprogramma's als gevolg van de COVID-19-pandemie, zet de regering van Benin haar patrouilles op zee voort en voert de Maritieme Commissaris zijn inspanningen om illegale visserij te bestrijden op".

Julian McGale, kapitein van de Bob Barker.
Benin Navy on board Fada 18. Photo by Tara Lambourne/Sea Shepherd.

In 2019 werkte de regering van Benin samen met Sea Shepherd voor Operation Guegou (lokale Wxla-taal voor ‘‘Grote tonijn’’) om de visserijcriminaliteit in de Golf van Guinee aan te pakken. Samen met de lokale NGO Eco-Benin ondersteunt Sea Shepherd wetshandhavers aan boord van de Bob Barker om illegale, niet-gerapporteerde en ongereguleerde visserij (IUU) te stoppen.

Benin is het vierde land in de Golf van Guinee waarmee Sea Shepherd een samenwerkingsverband is aangegaan om de IUU-visserij in de regio te stoppen door middel van gezamenlijke patrouilles op zee.

Benin Navy on board Fada 18. Photo by Tara Lambourne/Sea Shepherd.

Sinds 2016 werkt Sea Shepherd ook samen met de regeringen van Gabon, Liberia, São Tomé en Príncipe, Tanzania, Namibië en Gambia om de visserijcriminaliteit te bestrijden door de inzet van civiele patrouillevaartuigen aan de Afrikaanse kust- en eilandstaten. Hierdoor kunnen autoriteiten visserijregelgeving en instandhoudingswetten handhaven in hun soevereine wateren. Tot op heden hebben de unieke samenwerkingsverbanden geleid tot de arrestatie van 55 vaartuigen, op grond van illegale visserij en andere visserijmisdrijven.

Benin Navy on board Fada 18. Photo by Tara Lambourne/Sea Shepherd.
Benin Navy approach Fada 18 on Bob Barker small boat. Photo by Tara Lambourne/Sea Shepherd.
Delen