News

Tien trawlers gearresteerd tijdens nachtelijke actie langs kust Gambia

donderdag, Okt 17, 2019

Handhavende Gambiaanse autoriteiten, het ministerie van Visserij en de Gambiaanse marine hebben samengewerkt met Sea Shepherd om tien illegaal vissende trawlers in Gambia aan te houden en te arresteren tijdens verschillende gecoördineerde nachtelijke acties.
 

Sam Simon small boat on patrol. Scroll right to see more photos.
The Gambia Navy sailor with trawlers.
F/V Hazem documented with net in the water inside Special Management Area
The Gambia Navy sailors board the F/V Hazem
Illegal catch on board the F/V Superfly 4
Gambian fisheries inspector with catch of the F/V Superfly 4
Nighttime boarding of F/V Superfly 4
The arrested Hansen vessels.
The Gambia Navy sailor on board fishing vessel
The Gambia Navy sailor detains crewman.
The Gambia Navy sailor on board fishing vessels.
Sam Simon small boat escorting trawlers.

De gezamenlijke operatie vond plaats nadat het Sea Shepherd schip, Sam Simon, dat sinds eind augustus in de Gambiaanse wateren aan het patrouilleren is, Gambia had verlaten om naar het naburige Kaapverdië te gaan. De intentiue was om daarna op verzoek van James Furmos Peter Gomez, de Gambiaanse minister van Visserij, onaagekondigd terug te keren.

Het vertrek van de Sam Simon gaf de visserstrawlers de indruk dat de patrouilles, die inmiddels hadden geresulteerd in de arrestatie van vier fabriekstrawlers vanwege diverse overtredingen, waren beëindigd. Tijdens de patrouilles zorgde de aanwezigheid van de Sam Simon ervoor dat trawlers uit de Speciale Beschermingszone wegbleven. Dit gebied strekt zich uit tot negen nautische mijlen buiten de kust van Gambia, en is alleen bestemd voor lokale, traditionele vissers.

Negen trawlers, die dachten dat de Sam Simon was vertrokken, werden vervolgens betrapt op het vissen binnen de Speciale Beschermingszone. Een van deze trawlers werd zelfs aangetroffen op 4 ½ nautische mijl buiten de kunst, ofwel midden in het beschermde gebied. Met de bewijzen in de hand gaf de minister van Visserij opdracht om deze trawlers te arresteren tijdens een aantal nachtelijke acties, die werden uitgevoerd door Gambiaanse mariniers. Een tiende trawler, die vlakbij de andere negen aan het vissen was, werd ook gearresteerd vanwege het ontbreken van een registratiebewijs.
De vissersschepen Hazem, Superfly 4, Hansen 01, Hansen 03, Hansen 05, Hansen 07, Qunlong 3, Qunlong 5, De Hong 2 en Dehong 3 werden gearresteerd en liggen nu aan de ketting in de haven van Banjul.

“Mijn bemanning en ik zijn zeer gemotiveerd om de Gambiaanse autoriteiten te assisteren en de lange arm van de wet nog wat te verlengen met als doel het hele beschermde gebied te beslaan en te reserveren voor de traditionele lokale vissers. Door afschrikking en arrestaties zorgen de patrouilles ervoor dat zowel het milieu als de rechten van de lokale bevolking worden beschermd.”

Alistair Allan, kapitein van de Sam Simon

De wateren van Gambia zijn rijk aan biodiversiteit, doordat het land precies ligt waar de voedselrijke rivier de Gambia uitmondt in de Canarische golfstroom. Meer dan 200.000 Gambianen zijn voor hun levensonderhoud direct of indirect afhankelijk van de lokale visserij. De Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) gaat ervan uit dat meer dan 46% van de geschatte vispopulaties in de oostelijke Centrale Atlantische Oceaan te maken heeft met overbevissing.


Sardines en andere kleine vissoorten van de diepzee zijn buitengewoon belangrijk voor de Gambianen. Daarom heeft het ministerie van Visserij voor de kust een Speciale Zone ingesteld van negen nautische mijl om deze wateren te reserveren voor de lokale traditionele vissers. De grote commerciële trawlers komen echter regelmatig dicht onder de kustlijn vissen en traditionele vissers klagen hier dagelijks over bij het ministerie van Visserij. Zij vragen om compensatie voor de netten die verloren gaan als gevolg van het overvaren door de industriële schepen. De populaties sardines nemen snel af als gevolg van deze dagelijkse overtredingen.

“Tijdens Operation Gambian Coastal Defense zijn inmiddels veertien trawlers opgepakt. De meeste daarvan waren in de speciaal voor de lokale vissers gereserveerde zone aan het vissen. Deze vissers zijn afhankelijk van de kustzone voor hun levensonderhoud. Terwijl de aanwezigheid van de Sam Simon de illegale komst van de trawlers in de beschermde wateren grotendeels voorkomt, geven de laatste arrestaties een duidelijk signaal af dat Sea Shepherd zich heeft verbonden aan een samenwerkingsverband voor de lange termijn met Gambia. Dat betekent dat de Sam Simon op elk moment kan – en ook zal – terugkeren."

Peter Hammarstedt, Sea Shepherd Global’s Director of Campaigns.

Het samenwerkingsverband van Sea Shepherd met Gambia vindt plaats onder de naam Operation Gambian Coastal Defense. Gambia is de zevende Afrikaanse kuststaat waarmee Sea Shepherd samenwerkt door middel van gezamenlijke zee patrouilles om zo de illegale visserij rondom het Afrikaanse continent te stoppen.


Sinds 2016 werkt Sea Shepherd samen met de regeringen van Gabon, Liberia, de Democratische Republiek Sao Tomé en Principe, Tanzania, Benin en Namibië om illegale visserij te bestrijden door deze Afrikaanse kuststaten de beschikking te geven over het gebruik van een civiel kustpatrouilleschip. Op die manier kunnen de autoriteiten in hun eigen wateren hun visserijregelgeving handhaven. Deze unieke samenwerking heeft inmiddels geresulteerd in de arrestatie van 45 schepen vanwege illegale visserij en andere overtredingen.

Delen

Steun Sea Shepherd

Sea Shepherd Merchandise

Lees meer