News

Twee illegale trawlers verrast tijdens nachtelijke inval in Benin

maandag, 14 Dec, 2020

In de vroege uren van 12 december overrompelden gewapende mariniers uit Benin twee industriële trawlers terwijl zij, met de visnetten nog in het water, de wateren van Benin binnenvoeren. De mariniers maakten daarbij gebruik van twee opblaasbare boten van het Sea Shepherd schip Bob Barker.

The 'Tianyu 9' and 'Tianyu 10’ fishing vessels. Photo Tara Lambourne/Sea Shepherd.

De mariniers verrasten de twee vaartuigen, Tianyu 9 en Tianyu 10, toen zij aan boord gingen en daarbij het commando van de brug overnamen. Zij arresteerden beide trawlers vanwege het vissen in de wateren van Benin zonder vergunning. Enkele nachten daarvoor bevonden de mariniers zich al aan boord van de Bob Barker en zagen zij samen met de bemanning van Sea Shepherd op de radar dat de twee trawlers steeds dichter bij de grens met Benin en het naburige Togo kwamen.

“Het element van verrassing was cruciaal voor het slagen van deze missie. Door de twee vaartuigen enkele dagen te observeren, konden wij hun manier van werken zien en wisten wij dat het een kwestie van tijd zou zijn voordat zij een poging zouden wagen en zouden komen stropen in onze wateren. Dat was het moment dat wij in actie zouden komen.”

Maxime Ahoyo, de maritieme commissaris van Benin die de gezamenlijke zee patrouilles leidt.
A soldier of the Benin Navy during the inspection of the 'Tianyu 9’. Photo Tara Lambourne/Sea Shepherd.

Eenmaal aan boord ontdekte het team dat de identificatienummers op de romp van beide vaartuigen niet overeenkwamen met de papieren die tijdens het onderzoek werden ontdekt. De trawlers gebruikten nummers die verbonden waren aan eerdere registraties in Benin.

“Deze trawlers hebben vroeger in de wateren van Benin gewerkt. Zij kenden het gebied goed en wisten daarom ook precies waar de grens lag. Zij hadden echter niet verwacht dat de marine van Benin en de bemanning van de Bob Barker nauwkeurig elke beweging aan het volgen waren”, aldus kapitein Julian McGale van de Bob Barker.

The fishing nets of the 'Tianyu 9’ are inspected. Photo Tara Lambourne/Sea Shepherd.

Zes weken geleden heeft de marine van Benin een industriële trawler in de Port of Cotonou gearresteerd, nadat het was betrapt op het illegaal vissen in verboden gebied, te weten de vijfmijlszone die speciaal is gereserveerd voor de plaatselijke vissers. 
De Fada 18 werd betrapt op het vissen net buiten het ecologisch reservaat Bouche du Roy. In dit reservaat groeien mangrovebomen. De aanwezige lagunes spelen een belangrijke rol als kraamkamer voor vis en het gebied is een onderdeel van het door UNESCO aangewezen Mono Biosphere reservaat. Hier wonen bijna twee miljoen mensen in Benin en Togo. Het gebied heeft een uitzonderlijk rijke biodiversiteit, vanwege de ligging in een doortrekgebied voor migrerende tonijn en bultruggen.

“De samenwerking tussen Sea Shepherd, Eco-Benin en de regering van Benin is een unieke mogelijkheid om de biodiversiteit in de oceaan te beschermen, in het bijzonder het zeeleven dat op de Rode Lijst van bedreigde soorten van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) staat. Bovendien wordt op deze manier het Mono Biosphere reservaat van UNESCO beschermd en is deze samenwerking goed voor het behoud van de voor het ecotoerisme belangrijkste gebieden in Benin.”

Gautier Amoussou, de nationale coördinator van Eco-Benin, een lokale non-gouvernementele organisatie (NGO).
The 'Tianyu 9' and 'Tianyu 10’ fishing vessels, under arrest with one of the small boats from the ‘Bob Barker’ escorting the vessels to port. Photo Tara Lambour

In 2019 startte de samenwerking tussen de regering van Benin en Sea Shepherd in het kader van Operation Guegou(in de lokale taal betekent dat “Grote Tonijn”) met als doel om de visstroperij in de Golf van Guinee aan te pakken. Daarbij hielpen de bemanningsleden van Sea Shepherd en de mensen van Eco-Benin de handhavers aan boord van de Bob Barker om de illegale en ongereguleerde visserij (IUU) stop te zetten.

De samenwerking van Sea Shepherd met Benin betekent dat een vierde regering in de Golf van Guinee deelneemt aan de steeds grotere inspanning om de illegale visserij in deze regio tot staan te brengen door middel van gezamenlijke zee patrouilles.

Sinds 2016 werkt Sea Shepherd al samen met de regeringen van Gabon, Liberia, São Tomé en Principe, Tanzania, Namibië en Gambia om illegale visserij aan te pakken door burger patrouillevaartuigen ter beschikking te stellen aan Afrikaanse kuststaten en eilandstaten. Op die manier kunnen de autoriteiten de visserijwetten en beschermingswetten in hun eigen wateren handhaven. Tot op heden hebben deze unieke partnerschappen geresulteerd in de arrestatie van 62 vaartuigen wegens illegale visserij en andere visserij-gerelateerde overtredingen.

 

Delen