News

Vierde illegale trawler in Gambia gearresteerd

dinsdag, Okt 01, 2019

Een gezamenlijke operatie in samenwerking met de regering van Gambia om illegale, niet-gemelde en ongereguleerde (IUU) visserij in West-Afrika aan te pakken, waarbij al drie industriële trawlers zijn gearresteerd voor een aantal overtredingen, heeft geresulteerd in de arrestatie van een vierde trawler.

Gambian fisheries inspector reviewing track history of F/V Niam Niokho. Scroll right for more images.
The Gambia Navy sailor on board F/V Niam Niokho.
The Gambia Navy sailor on board F/V Niam Niokho
Crew accommodation on board F/V Niam Niokho
Sea Shepherd small boat driver intercepts F/V Niam Niokho
Artisanal fishermen show support for fisheries enforcement action.
The Gambia Navy sailor on board F/V Niam Niokho with Sam Simon in background.
The Gambia Navy boards F/V Niam Niokho at sea.
Sea Shepherd small boat intercepts the F/V Niam Niokho.

Op 11 september werd het vissersvaartuig Niam Niokho gearresteerd door de Gambiaanse visserij-inspecteurs en de Gambia Navy - ondersteund door de bemanning van Sea Shepherd – omdat het meerdere keren aan het vissen was binnen het speciale Gambiaanse zeegebied van negen zeemijl, dat is gereserveerd voor ambachtelijke vissers.

De invallen werden bevestigd door zowel het eigen visserijlogboek van de vaartuigen als het visserijlogboek van de waarnemer. Veel vissersvaartuigen voor de kust van Gambia hebben visserswaarnemers aan boord, die het land vertegenwoordigen en die als controleur dienen van de opnames van de kapitein.

De wateren van Gambia zijn bijzonder rijk aan biodiversiteit, omdat het land zich bevindt waar de nutriëntenrijke Gambia-rivier de Canarische Stroom ontmoet. Het levensonderhoud van meer dan 200.000 Gambianen is direct of indirect afhankelijk van de lokale visserij, terwijl de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (UN FAO) gelooft dat meer dan 46% van de beoordeelde vispopulaties in het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan overbevissing ondervindt. Sardinella en andere kleine pelagische soorten zijn van cruciaal belang voor de Gambianen. Daarom heeft het Ministerie van Visserij en Watervoorraden een speciaal zeegebied van negen zeemijl ingesteld om de wateren te behouden. Dit gebied mag alleen worden bezocht door ambachtelijke vissers. Industriële trawlers komen echter routinematig in de buurt van deze kustlijn. De ambachtelijke vissers dienen dagelijks klachten in bij het ministerie en vragen om compensatie voor verloren netten door industriële trawlers die er over heen varen. Populaties van sardinella nemen ook snel af als gevolg van deze dagelijkse invallen.

De Niam Niokho wordt momenteel vastgehouden in de Gambiaanse haven van Banjul.

"Operation Gambian Coastal Defense heeft vier trawlers gesaldeerd, waarvan er drie hebben gevist in een speciaal gebied dat is gereserveerd voor visserij door lokale gemeenschappen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de Gambiaanse kust. De radar van de Sam Simon laat nu zien dat industriële trawlers ver buiten het beschermde gebied blijven, waardoor zwaar onder druk staande vispopulaties eindelijk kunnen herstellen. De vier arrestaties laten zien dat het leiderschap van de minister van Visserij en Watervoorraden bij het hard aanpakken van illegale operaties gevolgen heeft voor de lokale bevolking".

Peter Hammarstedt, campagneleider van Sea Shepherd Global.

Het partnerschap van Sea Shepherd met Gambia, genaamd Operation Gambian Coastal Defense, markeert de zevende Afrikaanse kuststaat die mee doet aan een groeiende inspanning om illegale visserij rond het Afrikaanse continent te stoppen door middel van gezamenlijke patrouilles op zee.

Sinds 2016 werkt Sea Shepherd samen met de regeringen van Gabon, Liberia,  São Tomé en Príncipe, Tanzania, Benin en Namibië om IUU-visserij te bestrijden door het aanbieden van civiele patrouilleschepen aan Afrikaanse kuststaten zodat autoriteiten visserijregelgeving en behoudswetten kunnen handhaven in hun soevereine wateren. Tot op heden hebben de unieke partnerschappen geresulteerd in de arrestatie van 36 schepen voor illegale visserij en andere visserij misdrijven.

 

Delen

Steun Sea Shepherd

Sea Shepherd Merchandise

Lees meer