News

Achtervolging tandvisstroper eindigt met arrestatie in Indonesië

zaterdag, 07 Apr, 2018

In de ochtend van 6 april onderschepte een Indonesisch marineschip de F/V STS-50, een staatloos tandvisstropersschip dat op 17 maart ontsnapte uit Maputo Bay, Mozambique. De arrestatie markeert het einde van een ongelooflijke, drie weken durende trans-Indische Oceaan achtervolging. De arrestatie werd mogelijk gemaakt door de gecoördineerde inspanningen van Interpol's Project Scale, Fish-i Africa, de Fusion Centers in Madagascar en Singapore, Sea Shepherd, de Verenigde Republiek Tanzania, en de Republiek Indonesië. 

The F/V STS-50, a blacklisted Patagonian and Antarctic toothfish poacher with an INTERPOL purple notice.

De F/V STS-50, een bekende Patagonische en Antarctische tandvisstroper, werd in de Republiek Mozambique aan de ketting gelegd wegens het aan de autoriteiten overhandigen van vervalste registratie certificaten, waarbij beweerd werd te varen onder de vlag van de Republiek Togo. Inspecteurs ontdekten 600, door de Commissie voor de instandhouding van de levende rijkdommen in de Antarctische wateren(CCAMLR) verboden, kieuwnetten aan boord.

De CCAMLR had dit schip al in 2016 op de zwarte lijst gezet, daarnaast had het schip ook al een Purple Noticevan Interpol voor illegale, niet-aangegeven en niet-gereglementeerde visserij (IUU). De F/V STS-50is beter bekend onder de vroegere namen 'Ayda', 'Sea Breez 1' en 'Andrey Dolgov'.

Na de ontsnapping uit Mozambique, vroeg dit land hulp aan alle aangesloten landen van Fish-i Africa voor hulp bij het aanhouden van het voortvluchtige schip. Fish-i Africa is een samenwerkingsverband van acht Oost-Afrikaanse landen - waaronder de Comoren, Kenia, Madagaskar, Mauritius, Mozambique, de Seychellen en Somalië - dat informatie-uitwisseling en regionale samenwerking bevordert ter bestrijding van IUU-visserij.

Het Sea Shepherd-schip M/Y Ocean Warrior, dat momenteel in Tanzania patrouilleert tegen IUU-visserij met wetshandhavingsinstanties aan boord van de Deep Sea Fishing Authority, de Tanzaniaanse marine en het Multi-Agency Task Team (MATT), kreeg de taak van de MATT om de F/V STS-50te onderscheppen.

“Het is lovenswaardig dat de Tanzaniaanse regering de verantwoordelijkheid op zich heeft genomen om de F/V STS-50te achtervolgen buiten haar nationale jurisdictie. Er is geweldig leiderschap getoond in de regionale strijd tegen IUU-visserij ", aldus Sea Shepherd Global campagnedirecteur Peter Hammarstedt.

Gedurende enkele dagen werd deF/V STS-50 achtervolgd door de wateren van de Seychellen, waar de Tanzaniaanse marine helaas niet de bevoegdheid had om het voortvluchtige schip te inspecteren.
Foto's en ander bewijsmateriaal verzameld tijdens de achtervolging - inclusief het parcours en de snelheid van de F/V STS-50- werden echter doorgegeven aan de Indonesische 

Sea Shepherd crew en Tanzaniaanse partners op de M/Y Ocean Warrior tijdens Operation Jodari.

Geschiedenis van het achtervolgen van beruchte stropersschepen

Vanaf 2014-2016 leidde Sea Shepherd Operation Icefish, een campagne om de "Bandit Six" op te pakken, de laatste zes illegale tandvisstropers die de Antarctische wateren plunderden. Dit resulteerde in de historische 110-daagse jacht van de F/V Thunder door de Sea Shepherd schepen M/Y Bob Barker en M/Y Sam Simon. De F/V Thunder werd vervolgens tot zinken gebracht door haar eigen kapitein in een poging om bewijsmateriaal te vernietigen, terwijl een ander schip van de "Bandit Six", de F/V Viking, werd onderschept en tot zinken werd gebracht door de Indonesische marine.

Operation Icefish leidde tot actie van de overheid die resulteerde in de ondergang van de rest van de "Bandit Six", maar in hun kielzog wordt aangenomen dat de F/V STS-50 stroperijoperaties in de Zuidelijke Oceaan is begonnen.
Sea Shepherd noemt de Indonesische regering, de Indonesische marine en het Indonesische ministerie van Maritieme Zaken en Visserij leidend op het gebied van visserijhandhaving. Onder leiding van minister Susi Pudjiastuti, hebben de Indonesische autoriteiten 363 illegale vissersvaartuigen in beslag genomen en vernietigd.

Minister Pudjiastuti heeft tijdens een persconferentie in Jakarta bevestigd dat "het mogelijk is dat de regering van Indonesië de F/V STS-50 in beslag neemt om te worden gebruikt voor het algemeen belang of om te worden gesloopt - zoals bij de F/V Viking. De sancties voor dit schip moeten onmiddellijk vastgesteld worden ".

"De achtervolging en daaropvolgende arrestatie van de F/V STS-50 toont aan wat er mogelijk is wanneer overheden, rechtshandhaving en het maatschappelijk middenveld samenwerken om IUU-visserij te bestrijden", aldus Peter Hammarstedt. "Sea Shepherd ondersteunt de Indonesische no-nonsense aanpak van visstropers volledig en is zeer verheugd dat de F/V STS-50 nu in Indonesische hechtenis is.

De F/V Viking werd tot zinken gebracht door de Indonesische autoriteiten in 2016.
Delen