News

Bedreigde blauwe vinvis illegaal afgeslacht in IJsland

woensdag, 11 Jul, 2018

Sea Shepherd vrijwilligers die het Hvalur hf-walvisstation in Hvalfjordur IJsland observeerden, hebben in de nacht van 7 juli de slachting van een bedreigde blauwe vinvis gedocumenteerd. Dit is de 22ste bedreigde walvis die door de commerciële walvisjachtmaatschappij van Kristján Loftsson sinds 20 juni 2018 is afgeslacht voor export naar Japan.

The Hvalur 8 bringing in a Fin whale (right) and a Blue whale (left). Photo by Sea Shepherd.
Fin whale (right) and Blue whale (left) being prepared to be hauled up to the cutting area. Photo by Sea Shepherd.
Kristján Loftsson viewing the Blue whale. Photo by Sea Shepherd.
Blue whale with Fin verification. Photo by Sea Shepherd.
Blue whale awaiting slaughter. Photo by Sea Shepherd.
Japanese inspector and crew taking pictures of the Blue whale. Photo by Sea Shepherd.
Nothing wasted but the whale itself – No. 22, an illegally slaughter Blue whale. Photo by Sea Shepherd.
Taking photos at the head of the Blue whale. Photo by Sea Shepherd.

Hoewel de eerste 21 gedode walvissen bedreigde vinvissen waren – waar de IJslandse regering toestemming voor heeft gegeven aan het bedrijf van Loftsson ondanks een internationaal moratorium op de walvisvangst en de bedreigde status van de vinvis – is er geen enkele wettelijke bevoegdheid om bedreigde blauwe vinvissen te doden, zelfs niet in IJsland.

Geen enkele andere natie - zelfs niet Japan of Noorwegen - slacht vinvissen, en er is in de afgelopen vijftig jaar geen blauwe vinvis geharpoeneerd. De bemanning van het walvisstation van Loftsson poseerde voor de foto naast en zelfs boven op de walvis omdat ze heel goed wisten dat dit een zeldzame blauwe vinvis was. Toen beval Loftsson zijn bemanning om de walvis te slachten net als elke andere vinvis - het vlees, de huid, de blubber en het bot zijn nu allemaal vermengd met de eerder gevangen vinvissen, waardoor het moeilijk of onmogelijk wordt om terug te vinden tijdens potentiële inspecties door de autoriteiten.

De Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) heeft alle commerciële walvisjachtactiviteiten verboden. Blauwe vinvissen en vinvissen worden beschermd door het Verdrag inzake de internationale handel in bedreigde diersoorten (CITES).

Foto's en video's gemaakt door het Sea Shepherd UK-team aan land bij het walvisstation maken het mogelijk om de verschillende soorten identificerende indicatoren van huidskleur, patroon, baleinekleur, dorsale vinvorm en staartvoorraad te onderzoeken. Volgens verschillende wetenschappelijke experts die gespecialiseerd zijn in de identificatie van walvissen is deze walvis zonder twijfel een blauwe vinvis.

"Hoewel ik niet volledig kan uitsluiten dat dit een hybride is, zie ik geen kenmerken die dat suggereren. Afgaande op de foto's heeft het alle kenmerken van een blauwe vinvis, gegeven dat - met name het kleuringpatroon - er bijna geen mogelijkheid is dat een ervaren waarnemer het als iets anders op zee zou hebben geïdentificeerd "

Dr Phillip Clapham, NOAA Alaska Fisheries Science Centre.

Sea Shepherd oprichter kapitein Paul Watson doet een beroep op de IJslandse autoriteiten om deze misdaden door Kristján Loftsson te stoppen. "Deze man moet worden tegengehouden met meedogenloos de internationale instandhoudingswetgeving te schenden. Er is geen wettelijke rechtvaardiging voor deze misdaad. "

Kapitein Paul Watson is al meer dan een halve eeuw bezig met de verdediging van walvissen. Na het bekijken van de foto's en video gemaakt door zijn team in IJsland, zei hij: "Ik heb veel blauwe vinvissen op het oppervlak gezien, met hen onder de oppervlakte gedoken in West-Australië, voor de kust van Californië, in de Zuidelijke Oceaan en in de wateren van Newfoundland. Ik ken een blauwe vinvis wanneer ik er een zie en deze door Kristján Loftsson afgeslachte walvis is een blauwe vinvis.”

Sea Shepherd UK's Chief Operating Officer Robert Read verklaarde: "De misdaad tegen deze iconische walvis moet volledig worden onderzocht door onafhankelijke inspecteurs met DNA-monsters genomen van al het walvisvlees en onderdelen die zijn opgeslagen in het walvisstation en magazijnen van Loftsson sinds de walvis is geslacht en mogelijk uit het zicht verwijderd om het bewijs te verbergen, aangezien Loftsson geen autoriteit heeft (zelfs niet binnen IJsland) om een ​​blauwe vinvis te doden. Bovendien moeten er milieu-DNA-monsters worden genomen van walvisstationapparatuur, oppervlakken en containers om te zoeken naar DNA van de blauwe vinvis in het geval dat de afgeslachte delen zijn verwijderd om deze nieuwste gruweldaad te verbergen."

Sea Shepherd heeft bemanning op de grond gehad sinds de slachting van de vinvissen op 20 juni begon. Hun doel is dat elke walvis gedocumenteerd zal worden gedurende het hele walvisseizoen.

Follow our crew’s campaign updates, photos and livestreams on our Facebook page at: http://www.facebook.com/seashepherduk

Delen

Steun Sea Shepherd

Sea Shepherd Merchandise

Lees meer