News

Commerciële walvisvangst van bedreigde vinvissen in IJsland

vrijdag, 29 Jun, 2018

Vrijwilligers van Sea Shepherd UK hebben in IJsland de slachting van zeven bedreigde vinvissen door de commerciële walvisvangstorganisatie, Hvalur hf, gedocumenteerd.

Butchering of the whales at Hvalur hf’s whaling station. Photo by Sea Shepherd.
The Hvalur 8 has so far returned with seven endangered Fin whales from five voyages. Photo by Sea Shepherd.
Dead endangered fin whales awaiting butchering at Hvalur hf’s whaling station. Photo by Sea Shepherd.
Butchering of the whales at Hvalur hf’s whaling station. Photo by Sea Shepherd.
An endangered fin whale at Hvalur hf’s whaling station. Photo by Sea Shepherd.
Butchering an endangered fin whale at Hvalur hf’s whaling station. Photo by Sea Shepherd.
Butchering of an endangered fin whale at Hvalur hf’s whaling station. Photo by Sea Shepherd.

Vrijwilligers van Sea Shepherd UK zijn sinds half juni actief in IJsland en obbserveren de activiteiten van het beruchte walvisjachtbedrijf 'Hvalur hf' van de rijke vismagnaat en 2egeneratie walvisvaarder Kristján Loftsson. Dit bedrijf bezit een groot ´walvisstation’ aan de noordkant van Hvalfjörður en tevens twee oude Noorse walvisschepen, de Hvalur 8 en de Hvalur 9. Deze schepen jagen uitsluitend op de bedreigde vinvis, het op een na grootste dier op de planeet.

Het quotum van 2018 dat de IJslandse regering aan Hvalur hf heeft gegeven, is voor maar liefst 161 vinvissen, plus nog eens 30 vinvissen die nog ‘over waren’ van 2017. Deze 191 dieren kunnen worden gedood tijdens een 100-dagen durend seizoen, dat van start is gegaan op 10 juni.

De laatste keer dat Loftsson's bedrijf op vinvissen jaagde, was in 2015 toen zijn twee schepen 155 walvissen doodden. Loftsson en zijn bedrijf hadden later echter problemen zowel bij de export van het vlees als vervolgens op de Japanse markt (de primaire markt voor IJslands vinvisvlees en -producten). De Japanse voedingsnormentests constateerden buitensporige besmettingen, waardoor de in 2015 gedode dieren niet konden worden verkocht. Hierdoor ging de deur dicht voor verdere invoer van IJslandse vinvissen en de twee schepen hebben van september 2015 tot 19 juni 2018, toen de Hvalur 8 Reykjavik verliet, stil gelegen in de haven van Hvalfjörður. De Hvalur 8 werd door onze vrijwilligers gefotografeerd toen het plots voorbereidingen werden getroffen en het schip vervolgens Reykjavik verliet, om naar zee te gaan voor de eerste jacht van 2018.

De Hvalur 8 is tot nu toe teruggekeerd met zeven bedreigde vinvissen gevangen tijdens vijf reizen, op ongeveer 36 uur reisafstand naar walvisgronden binnen de economische uitsluitingszone van IJsland (ongeveer 150 zeemijl van het walvisstation). Sinds 19 juni hebben vrijwilligers van Sea Shepherd bijgehouden wat er Hvalfjörður binnenkwam. Elke terugkeer van de Hvalur 8 en het afslachten van de walvissen op Hvalur hf's walvisstation is vastgelegd (via video, foto's en indien mogelijk livestreaming naar sociale media).

"Het walvisschip Hvalur 9 voltooide reparaties op 27 juni en werd op de ochtend van 29 juni gefotografeerd in de haven van Reykjavik. Het zal binnenkort jagen op walvissen, naast zusterschip Hvalur 8, waardoor het werk voor onze vrijwilligers, die vanuit vier landen naar IJsland zijn afgereisd, verdubbeld is om deze archaïsche commerciële jacht op bedreigde walvissen bloot te leggen."

Robert Read, directeur Sea Shepherd UK

Follow our crew’s campaign updates, photos and livestreams on our Facebook page at: http://www.facebook.com/seashepherduk

If you can, please help Sea Shepherd UK keep our crew in Iceland by making a donation at: justgiving.com/seashepherduk or paypal.me/seashepherduk

Read Captain Paul Watson’s commentary An Iceland without Whaling is on the Horizon.

Please email or write polite letters voicing your support for Iceland's whale watching industry and the establishment of a national whale sanctuary in Iceland's territorial waters:

Katrín Jakobsdóttir, Prime Minister of Iceland
The Prime Minister's Office
Stjornarradshusid vid Laekjartorg
101 Reykjavik , Iceland
E-mail: postur@for.is

Guðmundur Ingi Guðbrandsson
Minister for the Environment and Natural Resources
Skuggasund 1
101, Reykjavik, Iceland
E-mail: postur@environment.is

Ferðamálastofa
Icelandic Tourism Board 
Geirsgata 9
101 Reykjavík, Iceland
E-mail: upplysingar@ferdamalastofa.is

Delen

Steun Sea Shepherd

Sea Shepherd Merchandise

Lees meer