News

Japan hervat walvisvaart in eigen wateren

maandag, 01 Jul, 2019

Sea Shepherd is al sinds de jaren zeventig actief tegen de walvisvangst en Sea Shepherd blijft zich inzetten voor het beëindigen van de walvisvangst wereldwijd.

Ondanks een wereldwijd moratorium op de commerciële walvisvangst in 1986 is Japan, als lid van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC), in naam van wetenschappelijk onderzoek, sinds 1987 doorgegaan met het doden van walvissen in de Zuidelijke Oceaan. 

Sea Shepherd is ervan overtuigd dat de Japanse walvisvangst rondom Antarctica altijd een commerciële operatie is geweest. Onder het mom van wetenschappelijk onderzoek werd de de Internationale Walvisvaartcommissie een rad voor ogen gedraaid.
In 2014 werd het standpunt van Sea Shepherd bekrachtigd toen de regeringen van Australië en Nieuw-Zeeland Japan voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) daagden, resulterende in de uitspraak dat de Japanse walvisjacht in de Zuidelijke Oceaan zowel niet-wetenschappelijk als illegaal is. De walvisoorlog in de Zuidelijke Oceaan tussen Sea Shepherd en de Japanse walvisvaartvloot ging door totdat Japan het einde van hun Antarctische walvisvangstprogramma aankondigde.

Andere landen zoals Noorwegen, IJsland en Denemarken hebben hun commerciële jacht in hun eigen wateren voortgezet. Sea Shepherd heeft deze landen altijd beschouwd als overtreders van de internationale wetten en verdragen die zijn ingesteld om onze oceanen te beschermen voor toekomstige generaties.

Sea Shepherd beschouwt Japan als een van de laatst overgebleven piratenwalvisvaartnaties en beschouwt hun besluit om de IWC te verlaten en hun voortzetting van de walvisjacht als een arrogante minachting voor de internationale natuurbeschermingswetten.

CEO van Sea Shepherd Global Alex Cornelissen zei: "Wij zien de hervatting van de commerciële walvisvangst in Japan slechts als een voortzetting van de flagrante minachting van de Japanse regering voor de internationale wetten en verdragen - een strijd die wij al meer dan tien jaar voeren. Als Japan de walvisvangst willen voortzetten, zal Sea Shepherd zich blijven scharen achter de wereldwijde gemeenschap die een einde wil maken aan de walvisvangst".

Kapitein Paul Watson, de oprichter van Sea Shepherd, zei: "De walvisvangst in Japan is een stervende industrie die alleen overleeft door de politiek gemotiveerde injectie van massale overheidssubsidies. We hebben de Japanse walvisvaarders van het zuidelijk halfrond verdreven en nu gaat hun illegale slachting in hun eigen wateren door, op een tweede plaats na het aantal walvissen dat in Noorse wateren op onwettige wijze wordt gedood. Deze zomer hebben we de IJslanders ervan weerhouden om bedreigde vinvissen te doden en we zullen ons verder actief verzetten tegen de slachting van grienden en dolfijnen op de Deense Faeröer eilanden.”

"Ons verzet tegen de walvisjacht is wereldwijd en we zullen druk blijven uitoefenen op Japan en de andere landen die walvissen blijven doden totdat we ons uiteindelijke doel hebben bereikt - de volledige en totale wereldwijde uitroeiing van de genadeloze waanzin van de walvisjacht door wie dan ook, overal en om welke reden dan ook. Al tientallen jaren zijn wij de meest directe en effectieve walvisverdedigingsbeweging ter wereld en zullen dat blijven doen," aldus Sea Shepherd Australia Managing Director Jeff Hansen.

Voorlopig vragen we de Japanse bevolking om zich bij ons aan te sluiten in deze wereldwijde strijd en roepen we de regering van Japan op om voor eens en voor altijd hun harpoenen neer te leggen, wegens de cruciale rol die walvissen spelen in het behoud van een bloeiende en gezonde oceaan voor ons allemaal.

Delen

Steun Sea Shepherd

Sea Shepherd Merchandise

Lees meer