News

Beruchte tandvisstroper voor anker in Jemen

dinsdag, 06 Okt, 2020

Op 5 oktober stelde Sea Shepherd vast dat de beruchte tandvisstroper Cobija via de website van Yemen Arabian Sea Port Corporation werd vermeld als zijnde verankerd in de haven van Mukalla in de Republiek Jemen.

Cobija, voorheen Cape Flower, is een vissersvaartuig op de internationale zwarte lijst dat in 2017 is toegevoegd aan de IOO (illegale, ongerapporteerde en ongereguleerde) zwarte lijst van de South East Atlantic Fisheries Organization (SEAFO). 

Sindsdien wordt het ervan verdacht illegaal op tandvis te hebben gevist binnen een door de Commissie voor de Instandhouding van de levende rijkdommen in de Antarctische wateren (CCAMLR) beschermd gebied.

Het schip - dat waarschijnlijk zal beweren onder de vlag van de Plurinationale Staat van Bolivia te varen - wordt verondersteld staatloos te zijn en alle registratiedocumenten zouden daarom vervalsingen zijn. Als er vracht aan boord is, is het mogelijk dat het illegaal is gevangen in het CCAMLR-congresgebied.

Op basis van de gebruikelijke praktijk van andere tandvisstropers wordt aangenomen dat de officiële eigenaar van Cobija is gevestigd in de regio Galicië in Spanje.

“Misdaden, variërend van illegale visserij tot vervalsing, maken deel uit van de modus operandi van deze tandvisstropers. Sea Shepherd roept de Republiek Jemen op om Cobija vast te houden, te onderzoeken en te vervolgen binnen de volle omvang van de wet, en ervoor te zorgen dat de Jemenitische autoriteiten de sterke boodschap afgeven dat de haven van Mukalla niet openstaat voor georganiseerde misdaad ”, aldus Peter Hammarstedt, campagnedirecteur voor Sea Shepherd.

Over Operation Icefish 

In 2014/15 achtervolgden de schepen Bob Barker en Sam Simon van Sea Shepherd de beruchte Thunder - een tandvisstroper - die onderworpen was aan een Interpol Purple Notice en die een illegale winst van $60 miljoen USD had gemaakt tijdens haar tienjarige illegale visserijcarrière.

Na 110 dagen op Thunder te hebben gejaagd, heeft de kapitein van het vissersschip opzettelijk de Thunder tot zinken gebracht in een noodlottige poging om het bewijs aan boord te vernietigen. De kapitein en de bemanning werden gered door Sea Shepherd; de kapitein werd later veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf en kreeg een boete van €15 miljoen opgelegd door rechtbanken in São Tomé en Principe.

Een maand later deed de gerechtelijke politie in de Republiek Cabo Verde een inval in twee vaartuigen voor het stropen van tandvissen, Songhua en Yongding, nadat ze een tip van Sea Shepherd hadden gekregen dat ze voor anker lagen in de Kaapverdische haven van Mindelo. De twee schepen liggen sindsdien vast.

In 2018 hielpen Sea Shepherd en Fish-i Africa de Tanzaniaanse autoriteiten om STS-50 te achtervolgen, een staatloze tandvisstroper die uiteindelijk werd gearresteerd en verbeurd aan de staat in de Republiek Indonesië.

Captain Hammarstedt with the Interpol notice for the Thunder during Operation Icefish.
Delen