News

Hoe Sea Shepherd de Middellandse Zee opruimt

maandag, 02 Dec, 2019

Sea Shepherd keert terug om de reeds overbelaste Middellandse Zee te verdedigen door de grootste oorzaak van plasticvervuiling bloot te leggen: illegaal vistuig. Het betreft een samenwerking tussen het Eolische eilandenreservaat, Smile Wave en de ambachtelijke vissers van Lipari en Salina.

Sea Shepherd teams up with Italian authorities to remove the illegal fishing gear from Italian waters. Photo by Sea Shepherd.

Sea Shepherd vecht tegen de plasticvervuiling veroorzaakt door illegaal vistuig; de grootste oorzaak van plasticvervuiling, die de bodem, het ecosysteem en de koraalriffen van de Middelandse zee vernietigd.Miljoenen flessen en plastic tanks vervuilen de oceaan en veroorzaken door hun afbraak enorme hoeveelheden microplastics. Ook wanneer ze losgeslagen zijn vormen FAD’s nog steeds een drijvende dodelijke val, verantwoordelijk voor het verstrikken en doden van zeevogels, zeeschildpadden, walvissen en vissen.

Het geschatte aantal illegale Fish Aggregating Devices (FAD's) is onvoorstelbaar:
· 10.000 illegale FAD's in de Zuid-Tyrreense Zee met naar schatting 20.00 kilometer polypropyleentouw en honderden plastic flessen en tanks.
· Volgens een wetenschappelijk artikel gepubliceerd in het Journal of Environmental Management waarin onderzoek uit Sicilië, Malta en Tunesië tussen 1961 en 2017 werd gecombineerd, zijn 1,6 miljoen FAD's en 5,4 miljoen plastic flessen en tanks in de Middellandse Zee gedumpt. 
· Illegale, niet-gemelde en ongereguleerde (IUU) visserij doodt miljoenen verschillende diersoorten op illegale wijze.

Operation Siso ​2019 is een campagne in samenwerking met de Italiaanse autoriteiten gebruik makend van twee Sea Shepherd schepen -aanvankelijk undercover opererend- : een 35 ft catamaran en een RHIB genaamd The Hunter. Ambachtelijke vissers uit Lipari en Salina dragen bij aan de campagne door Sea Shepherd te informeren over de gebieden die het meest door overbevissing zijn getroffen, door hun kennis te bieden door de positie te melden van illegale FAD's. De campagne werd ook ondersteund door de Italiaanse dirigent Roberto Soldatini, die zich bij Sea Shepherd voegde om de zee met zijn eigen zeilboot te helpen te beschermen.

Na vertrek uit Portorosa, Sicilië, volgde het team een koers door wateren waarvan bekend is dat ze een hoge concentratie aan illegale FAD's hebben. De schepen waren uitgerust met een systeem van lieren dat speciaal was ontworpen om elk deel van de diep verankerde  FAD's op te halen, om zo alle polypropyleentouw en plastic tanks effectief uit de zee te halen.

Direct action om de eerste FAD’s binnen te halen begon op 12 oktober om 9.15uur 's ochtends met instemming van de Italiaanse Financiële Politie en de kustwacht. Tientallen illegale FAD's die met GPS zijn gelokaliseerd en gevolgd, werden de daaropvolgende dagen binnengehaald, waardoor deze illegale vismethode, die zeedieren zoals schildpadden en walvissen, vangt en doodt, werd ontmanteld. 

In de daaropvolgende weken van constant werken werden 77 illegale FAD's met 150 kilometer polypropyleentouw en honderden tanks met gevaarlijke en zeer vervuilende residuen opgehaald, in beslag genomen en afgeleverd bij de Lipari-kustwacht.

​"Samen zullen we winnen", aldus Andrea Morello, campagneleider van Operation SISO. "Het probleem van illegale FAD's heeft zijn apocalyptische omvang getoond. Alleen kunnen we deze aantallen niet aan, zelfs als we 100 schepen hadden; maar we zullen winnen door ons partnerschap met lokale autoriteiten zoals de Financiële Politie en Kustwacht, en met de individuen en de ambachtelijke vissersvloten die illegale activiteiten melden. Samen, met steun van onze donoren en partijen als het Aeolian Preservation Fund en Smile Wave, zullen​ we wet en gerechtigheid terugbrengen en miljoenen levens redden”.

Pulling up illegal FADs from the Mediterranean. Photo by Sea Shepherd.

"De oceaan levert 70% van de zuurstof op aarde. Elke persoon die op de Middellandse Zee vaart zou er voor moeten kiezen om actief te helpen illegale activiteiten te stoppen, om deze enorm uitgebuite zee actief te beschermen zoals Roberto deed met zijn zeilboot. Volgens de VN-gegevens die in het rapport 'Sofia' zijn gepubliceerd, is 62% van de visbestanden van de Middellandse Zee al ingestort. Om deze zee te beschermen tegen IUU-visserij en illegale FAD's hebben we alle hulp en donaties nodig voor een schip dat permanent is toegewijd aan de bescherming van onze zee”.

Andrea Morello, Campaign Leader of Operation SISO
Sea Shepherd teams up with Italian authorities to remove the illegal fishing gear from Italian waters. Photo by Sea Shepherd.

U kunt de campagne ondersteunen door naar www.seashepherd.it te gaan (alleen in het Italiaans) waar het binnenkort mogelijk is voor individuen om waarnemingen van illegale FAD's op zee te identificeren en te melden door het ID-register te raadplegen, coördinaten te verzenden en foto's te uploaden.

Over FAD's

Ambachtelijk vistuig dat internationaal bekend staat als Fish Aggregating Device (FAD's) lokaal "caponare" of "cannizzi" genoemd, zijn illegaal in de wateren van de Eolische eilanden.
FAD's bestaan uit twee delen: een drijvend deel gemaakt van plastic tanks en palmbladeren, en een verankerd deel, meestal een lang polypropyleentouw rondom een gewicht van beton of steen dat het apparaat diep verankert in de zeebodem.
Het doelwit van dit apparaat is voornamelijk de dolfijnvis ("mahi mahi in de VS, "capone" op Sicilië), een pelagische vis die in grote aantallen vanaf het einde van de zomer tot het einde van het jaar in de Tyrreense Zee zwemt.

Het lokale visserijbeheerplan van de Eolische archipel bepaalt de regels voor het gebruik van "cannizzi": er worden specifieke gebieden geplaatst waar de "cannizzi" worden verankerd en het aantal (max. 20), de locatie en de positionering worden geprogrammeerd. Ze worden informeel toegewezen aan vissers en als herkenbaar gemarkeerd.
Ter voorbereiding op de vroege migratie van dolfijnvissen die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden, kan de positionering van de "cannizzi" beginnen vanaf 15 september en zijn vangsten toegestaan vanaf 30 september. Wanneer FAD's niet gemarkeerd zijn voor identificatie, niet biologisch afbreekbaar en niet traceerbaar, worden ze beschouwd als IUU-visuitrusting.

Learn more about Operation Siso

Watch the video "The Best FAD Killer" below:

Delen