News

Italiaanse trawler met "duurzaam gevangen garnalen" gearresteerd in Gambia

woensdag, 13 Sep, 2023

De industriële visserstrawler Twenty - gelieerd aan een Italiaans visserijbedrijf - werd in West-Afrika gearresteerd door de aan boord van de Age of Union gestationeerde Gambiaanse marine, nadat de wetshandhavers hadden ontdekt dat het schip gebruik maakte van ondermaatse en daarom illegale visnetten om ondermaatse inktvissen, zeekatten en garnalen te vangen voor export naar de Europese markt.

Boxes with ‘Friend of the Sea’ logo and certified sustainable stamp. Photo by Sea Shepherd Global.
Closeup of the "Friend of the Sea' box. Photo by Sea Shepherd Global.
Gambian soldier boarding the Twenty. Photo by Sea Shepherd Global.
Bags of octopus onboard the Twenty. Photo by Sea Shepherd Global.
Dirty fish being selected on the Twenty. Photo by Sea Shepherd Global.
Fishermen hauling the net on the Twenty. Photo by Sea Shepherd Global.
Gambian soldiers inspecting the Twenty's fridges. Photo by Sea Shepherd Global.
Sharks found onboard the Twenty. Photo by Sea Shepherd Global.

In het ruim van de Twenty  werden bevroren garnalen gevonden verpakt in dozen van het merk Asaro, een visserijbedrijf gevestigd in Mazara del Vallo, een havenstad niet ver van Palermo in het noordwesten van Sicilië. Op sommige dozen stond het label "Gecertificeerd door Duurzame Visserij".
De Twenty had een vergunning als garnalentrawler, waardoor het schip een kleinere maaswijdte kan gebruiken dan wanneer het toestemming zou hebben voor een andere vorm van trawlvisserij waarbij gevist wordt op vis die op de oceaanbodem leeft.
Minder dan 0,1 procent van de vangst aan boord bestond echter uit garnalen, waardoor de autoriteiten vermoedden dat de kapitein simpelweg beweerde dat hij zich alleen bezighield met garnalenvisserij om zo een kleiner net te kunnen gebruiken. De maaswijdte van de gebruikte netten lag echter ook onder de wettelijke norm voor garnalentrawlers.

Wanneer de maaswijdte te klein is, kunnen te kleine en jonge vissen niet ontsnappen.
In het vrachtruim van het schip werden ondermaatse kleine vissen en inktvissen aangetroffen, samen met meer dan honderd dode haaien.
De kapitein van Twenty hield geen goed visserijlogboek bij, wat gebruikelijk is bij exploitanten die hun geschiedenis en de gegevens over de hoeveelheid gevangen vis willen verbergen. Verder gaven ze hun positie niet door via het verplichte automatisch identificatiesysteem (AIS). AIS is een verplichte transponder die locatiegegevens deelt met o.a. wetshandhavingsinstanties en ervoor zorgt dat industriële vissersvaartuigen niet vissen in no-go zones die zijn gereserveerd voor ambachtelijke visserij.

De Gambiaanse Ministerie van Defensie ontvangt routinematig berichten over industriële trawlers die vissen in zones die zijn gereserveerd voor de ruim 300.000 Gambianen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van kleinschalige en ambachtelijke visserij.
In 2018 kreeg Pegaso Q, een andere trawler verbonden aan rederij Asaro, een boete van naburige autoriteiten in Sierra Leone voor het vissen in een soortgelijk verboden gebied.
Een ander Asaro-schip, Eighteen, een zuster-schip van Twenty, werd een jaar eerder door dezelfde autoriteiten met haaienvinnen betrapt. Het schip voer op het moment van overtreding onder Italiaanse vlag.

In 2018 behaalde de Italiaanse rederij Asaro de certificering voor duurzame vangst van "Friend of the Sea", een project van de World Sustainability Organization. Het vissersvaartuig Twenty was opgenomen in het certificatieschema. In 2021 was deze certificering verlopen.

Sommige van de garnalenkisten die aan boord van Twenty werden aangetroffen, waren echter nog steeds voorzien van het 'Friend of the Sea' logo en het gecertificeerde duurzaamheidsstempel.
 

"Ik denk dat de meeste Italianen zeer geschokt zouden zijn als ze zouden ontdekken dat de garnalen en inktvissen die ze in de supermarkt vinden - waarvan sommige zelfs als ‘duurzaam gevangen’ zijn aangemerkt- niet alleen zijn gevangen in West-Afrika, maar daarnaast werden gevangen met illegaal vistuig door exploitanten met een geschiedenis van het omzeilen van de wet".

Andrea Morello, Director Sea Shepherd Italy.

De Twenty is de vijfde trawler die dit jaar is gearresteerd tijdens Operation Gambian Coastal Defense, een hernieuwd vijfjarig partnerschap tussen Sea Shepherd Global en het Gambiaanse Ministerie van Defensie om patrouilles op zee uit te voeren.
Het schip wordt vastgehouden in de haven van Banjul.

Delen